PSO: indiškoji COVID-19 atmaina užfiksuota 44 šalyse | KaunoDiena.lt

PSO: INDIŠKOJI COVID-19 ATMAINA UŽFIKSUOTA 44 ŠALYSE

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pranešė, kad pandeminio koronaviruso atmaina, sukėlusi milžinišką užsikrėtimų bangą Indijoje, aptikta dešimtyse kitų pasaulio šalių.

Jungtinių Tautų medicinos reikalų agentūra nurodė, kad pandeminio koronaviruso variantas B.1.617, pirmąkart atrastas Indijoje pernai spalį, nustatytas daugiau nei 4 500 mėginių, kurių genetinės medžiagos tyrimų duomenys buvo įkelti į atviros prieigos duomenų bazę „iš 44 šalių visuose šešiuose PSO regionuose“.

„PSO papildomai gavo pranešimų iš dar penkių šalių“, kad jose buvo aptiktas šis variantas, sakoma kas savaitę organizacijos skelbiamame pranešime apie epidemiologinę šalį.

Didžiausias skaičius užsikrėtimų šia viruso atmaina už Indijos ribų buvo registruotas Jungtinėje Karalystėje.

Anksčiau šią savaitę PSO paskelbė, kad koronaviruso variantas B.1.617 – turinti tris vadinamuosius subvariantus, pasižyminčius šiek tiek besiskiriančiomis mutacijomis ir savybėmis – „kelia susirūpinimą“.

Todėl ši atmaina buvo įtraukta į trijų kitų susirūpinimą keliančių COVID-19 atmainų, pirmiausia aptiktų Britanijoje, Brazilijoje ir Pietų Afrikos Respublikoje, sąrašą.

Šie variantai laikomi pavojingesniais už pirminį virusą, nes jų užkrečiamumas arba mirtingumas nuo jų yra didesnis, arba jie yra atsparūs kai kuriems skiepams.

„Spartus augimas“

PSO trečiadienį paaiškino, kad pandeminio koronaviruso variantas B.1.617 buvo įtrauktas į šį sąrašą, nes jis tikriausiai plinta lengviau už pirminės atmainos užkratą ir lemia „spartų [naujų atvejų skaičiaus] augimą daugelyje šalių“.

PSO taip pat nurodė, kad, remiantis „pirminiais duomenimis“, šis variantas yra atsparesnis gydymui antikūnų preparatu „Bamlanivimab“. Be to, organizacija atkreipė dėmesį į pirminių laboratorinių tyrimų rezultatus, rodančius „ribotą neutralizavimą antikūnais“.

Tačiau organizacija pabrėžė, kad „realus poveikis“ vakcinų veiksmingumui, apsaugant nuo, pavyzdžiui, šio viruso varianto, „gali būti ribotas“.

PSO pripažino, kad pandeminio koronaviruso variantas B.1.617 ir kiti užkrečiamesni variantai gali būti tik vienas iš kelių milžinišką užsikrėtimų ir mirčių bangą Indijoje sukėlusių veiksnių.

Pagal bendrai registruotų COVID-19 atvejų skaičių 1,3 mlrd. gyventojų turinti Indija yra antra pasaulyje po Jungtinių Valstijų. Joje iš viso registruota beveik 23 mln. užsikrėtimo atvejų, per parą fiksuojama daugiau nei 300 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų ir beveik 4 tūkst. mirčių.

Nauja pandemijos banga apėmė didžiuosius miestus, tarp jų sostinę Naująjį Delį ir šalies finansų centrą Mumbajų, viršijo ligoninių pajėgumus – gydymo įstaigoms stinga lovų, vaistų ir deguonies.

„PSO nustatė, kad naują COVID-19 atvejų bangą ir užsikrėtimų augimą Indijoje sukelia keletas veiksnių, įskaitant padidėjusią santykinę dalį SARS-CoV-2 variantų, galinčių padidinti užkrečiamumą“, nurodė PSO.

Organizacija taip pat pridūrė, kad tarp tokių veiksnių galėjo būti  „keletas religinių ir politinių masinių susibūrimų“, į kuriuos susirinko daugybė žmonių iš įvairių socialinių grupių, ir „visuomenės sveikatos apsaugos priemonių ir fizinio atstumo nepakankamas laikymasis “.

Kokį tiksliai poveikį COVID-19 atvejų augimo šuoliui Indijoje padarė visi šie veiksniai – kol kas nežinoma, nurodė PSO.

JT sveikatos agentūra taip pat pabrėžė, kad iki šiol sekoskaitos tyrimui Indija perduoda tik 0,1 proc. šalyje patvirtintų teigiamų mėginių. Sekoskaitos informacija, įkelta į atvirą tarptautinę duomenų bazę GISAID, gali būti analizuojama ir tiksliai nustatoma viruso atmaina.

Iki balandžio pabaigos pandeminio koronaviruso variantai B.1.617.1 ir B.1.617.2  atitinkamai sudarė 21 proc. ir 7 proc. visų iš Indijos gautų sekų, pranešė organizacija.

Be to šalyje plinta ir daugiau labiau užkrečiamų viruso variantų, įskaitant vadinamąjį britiškąjį B.1.1.7.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS