PSO skelbia apie pažangą kovoje su koronavirusu | KaunoDiena.lt

PSO SKELBIA APIE PAŽANGĄ KOVOJE SU KORONAVIRUSU

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį sveikino „milžinišką pažangą“ kovojant su naujuoju koronavirusu, gruodį atsiradusiu ir išplitusiu Kinijoje.

„Per trumpą laiką mes darome milžinišką pažangą... tendencijos yra labai įkvepiančios, bet lūžio taško dar nepasiekėme“, – sakė PSO nepaprastųjų rizikų valdymo vadovas Richardas Brennanas (Ričardas Brenanas) per spaudos konferenciją Kaire.

Trečiadienį koronaviruso COVID-19 aukų skaičius perkopė 2 tūkstančius. Beveik visos mirtys užregistruotos žemyninėje Kinijos dalyje, kur taip pat patvirtinti 74 tūkst. 185 užsikrėtimo atvejai.

Egipto sveikatos apsaugos ministerija praėjusią savaitę paskelbė apie pirmą patvirtintą naujojo koronaviruso atvejį Afrikoje. Juo susirgo užsienietis, kurio pilietybė neskelbiama.

Bendrame Egipto sveikatos apsaugos ministerijos ir PSO trečiadienį paskelbtame pareiškime sakoma, kad tolesni paciento tyrimų dėl koronaviruso rezultatai buvo „neigiami“.

„Praėjus 48 valandoms po patekimo į ligoninės izoliatorių atlikti kitų PGR (polimerazinės grandininės reakcijos) tyrimų dėl COVID-19 rezultatai buvo neigiami, nors praėjusį penktadienį jie buvo teigiami“, – sakoma pareiškime.

Kol kas neaišku, kodėl pacientui atlikto PGR tyrimo, dažnai naudojamo siekiant nustatyti infekcijos sukėlėją, rezultatai buvo neigiami.

Viena aukšto rango PSO pareigūnė trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad neigiami karantine iki šiol laikomo paciento tyrimų rezultatai dar nereiškia, kad šios ligos nėra.

Pasak jos, gali būti daugiau viruso nešiotojų kitose šalyse, kuriems ši liga nebuvo oficialiai nustatyta.

Per konferenciją PSO pareigūnai pakartojo, kad nors užsieniečiui nepasireiškė jokie viruso simptomai, jis vis tiek yra stebimas ir laikomas karantine.

PSO direktorius Egipte Johnas Jabbouras (Džonas Jaburas) naujienų agentūrai AFP sakė, esą jie „siekia užtikrinti, kad Afrikoje šio viruso nėra, išskyrus vieną  Egipte registruotą atvejį“.

Neigdamas socialiniuose tinkluose pasirodžiusią informaciją R. Brennanas pabrėžė, kad „nėra jokių įrodymų, kad jis (virusas) buvo sukurtas laboratorijoje arba kaip biologinis ginklas“.

Kalbėdamas apie Kinijos pastangas sustabdyti viruso plitimą jis pareiškė, kad Pekinas „tikrai dėjo visas pastangas protrūkiui sustabdyti“, o pranešimai apie slepiamą tikrąjį viruso protrūkio mastą yra „tiesą sakant, nepagrįsti“.

Dėl glaudžių Afrikos šalių prekybinių santykių su Kinija ir prastai išvystytų jų sveikatos priežiūros sistemų kyla susirūpinimas, ar Afrika sugebėtų užkirsti kelią šio viruso protrūkiui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS