Rusų kariai gyventojus apšaudė savadarbėmis bombomis: jų tikslas – nuspėjamas | KaunoDiena.lt

RUSŲ KARIAI GYVENTOJUS APŠAUDĖ SAVADARBĖMIS BOMBOMIS: JŲ TIKSLAS – NUSPĖJAMAS

  • 0

Didžiulė priešų raketų ataka Charkivo srityje. Viduryje nakties rusų kariai paleido daugiau nei tuziną raketų. Jos pataikė į mokyklą, kultūros centrą ir sunaikino viso gyvenamojo rajono šilumos tinklus, pasakojama LNK reportaže.

„Tai prasidėjo 3.10 val. ir tęsėsi apie pusvalandį, smūgis po smūgio. Iš viso buvo apie 12–13 sprogimų“, – kalbėjo vietos gyventojas Volodymyras.

Raketos krito įvairiose Čuhujivo vietose.

„Netoli mūsų namo nukrito keturi sviediniai. Aš pargriuvau ir daugiau nieko neprisimenu“, – pasakojo vietos gyventojas Mansuras.

Kultūros centras buvo sulygintas su žeme.

„Turėjome pavyzdinį šokių ansamblį „Viktorija“, – sakė vietos gyventoja.

Vaikiški vietinio šokių kolektyvo kostiumai – beveik vienintelė relikvija, išlikusi po sprogimo ir gaisro.

„Manėme, kad rūsys mus išgelbės, bet vos nežuvome“, – tęsė Mansuras.

Vyras prarado sąmonę po pirmosios raketos smūgio, kitas tris valandas iki ryto jis buvo po griuvėsiais.

„Atsimerkiau ir pamačiau dvi betonines sienas. Po trijų valandų mane ištraukė gelbėtojai“, – teigė Mansuras.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Iš vietos mokyklos taip pat liko tik prisiminimas.

„Tai – vieno iš smūgių epicentras. Čia yra likę daugybė bombos nuolaužų. Joms būdingas bruožas – dauguma jų yra labai lengvos, yra net audinio gabalėlių. Bombų technikai teigia, kad tai greičiausiai buvo perdirbtos priešlėktuvinės raketos“, – pasakojo žurnalistas Oleksandras Motornyjus.

„Jų naudojimo tikslas šiuo atveju man nėra aiškus. Matyt – išgąsdinti ir kad tikriausiai kuo daugiau žmonių nukentėtų nuo skeveldrų, nes jų – labai daug“, – kalbėjo išminavimo skyriaus viršininkas Ihoras Ovčarukas.

Bombos taip pat krito ir Bachmuto mieste ant mokyklos.

„Buvo tokia puiki mokykla. Visa įranga nauja, neseniai atliktas remontas. Mokykla graži, vaikai mokėsi ir, matote, kas atsitiko“, – kalbėjo vietos gyventoja.

Viena iš mokytojų nešė gėles į išlikusią klasę ir tikisi, kad bent jau kitais metais tame pastate vėl suskambės pirmasis skambutis.

„Daugelis iš mūsų, mokytojų, liekame čia ir meldžiamės, kad Ukraina atsilaikytų, kad mes nebūtume okupuoti, kad galėtume dirbti mūsų mokykloje“, – kalbėjo mokytoja.

O be karo ginklais Rusija, regis, vėl bando griebtis šantažo. Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ pranešė, kad dujų tiekimas Europai vamzdynu „Nord Stream 1“ bus sumažintas iki maždaug penktadalio jo pajėgumo. Bendrovė nurodė, kad turės sustabdyti vieną iš dviejų tebeveikiančių dujų pumpavimo turbinų dėl variklio techninės būklės. Savo ruožtu, Vokietijos vyriausybė pareiškė, kad tolesniam dujų tiekimo mažinimui techninių priežasčių nėra. Ukrainos prezidentas paragino Europą reaguoti į Rusijos dujų karą ir sugriežtinti sankcijas Maskvai.

154-oji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

„Net ir turėdama „Nord Stream“ turbinų koncesiją Rusija nepratęs dujų tiekimo į Europos šalis, kaip yra įsipareigojusi pagal sutartį. Visa tai Rusija daro būtent tam, kad europiečiams būtų kuo sunkiau pasiruošti žiemai. Tai – atviras dujų karas, kurį Rusija vykdo prieš suvienytą Europą. Būtent taip ir reikia suvokti. Ir jiems nesvarbu, kas bus su žmonėmis ir kaip jie kentės nuo bado dėl uostų blokavimo, žiemos šalčių, skurdo ar okupacijos. Tai – tik skirtingos teroro formos“, – kalbėjo Volodymyras Zelenskis.

Tuo tarpu Kyjive apsilankė Vokietijos vidaus reikalų ir darbo ministrai. Su Ukrainos pareigūnais jie kalbėjosi apie šalies atstatymą ir karo nusikaltimų tyrimus. Ukraina iš Vokietijos jau gavo pirmąsias priešlėktuvines sistemas „Gepard“. Tai – jau antroji sunkiosios ginkluotės siunta. Birželį šalis pristatė septynias savaeiges haubicas.

Gairės: LNK turinys, karas Ukrainoje, charkivas, susprogdinta mokykla, Volodymyras Zelenskis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS