Rusija pradeda tyrimą dėl „ekologinės katastrofos“ Kamčiatkoje | KaunoDiena.lt

RUSIJA PRADEDA TYRIMĄ DĖL „EKOLOGINĖS KATASTROFOS“ KAMČIATKOJE

Rusijos tarnybos trečiadienį pradėjo tyrimą dėl įtariamos taršos toksiškomis medžiagomis Kamčiatkos pusiasalio Ramiojo vandenyno pakrantėje, kur nugaišo daugybė jūrinių gyvių.

Vietos gyventojai pavojų paskelbė rugsėjo pabaigoje, banglentininkams pradėjus skųstis akių perštėjimu nuo vandens ir bangoms į krantą išplovus tūkstančius negyvų jūrų ežių, aštuonkojų ir netgi ruonių.

Žaliųjų organizacijos „Greenpeace“ padalinys Rusijoje padėtį Kamčiatkoje pavadino „ekologine katastrofa“, bet pridūrė, kad kol kas neaišku, kas ją sukėlė..

Rusijos tyrimų komitetas trečiadienį pranešė pradėjęs baudžiamąjį tyrimą dėl „aplinkai pavojingų medžiagų ir atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimo“ ir dėl „jūrinės aplinkos taršos“.

„Pakrantės vandenų mėginių pirminiai tyrimai rodo, kad jūros vandenyje esama teršalų, pagal konsistenciją panašių į pramoninę alyva arba kitas medžiagas, turinčias alyvos komponentų“, – nurodė Tyrimų komitetas.

Tyrėjai aiškinasi „visus potencialius vandens taršos šaltinius“, įskaitant šalia užterštos pakrantės esančio karinio poligono teritoriją, kurioje esama palaidotų nuodingų medžiagų.

Tuo metu Kamčiatkos krašto gubernatorius Vladimiras Solodovas paskelbė, kad Kozelsko poligonas, kuriame saugoma daugiau kaip 100 tonų nuodingų medžiagų, bus rekultivuotas.

„Kozelsko nuodingųjų cheminių medžiagų poligonas bus rekultivuotas nepriklausomai nuo to, ar ten įvyko toksiškų medžiagų nuotėkis“, – sakoma regiono administracijos spaudos tarnybos pranešime.

V. Solodovas šį sprendimą priėmė po susitikimo su „Greenpeace“ atstovais, nurodoma pranešime. Gubernatorius šį klausimą taip pat aptarė su Rusijos gamtos išteklių ir ekologijos ministru Dmitrijumi Kobylkinu.

Anot naujienų agentūros „Interfax“, Kozelsko poligone laikoma apie 100 tonų nuodingųjų medžiagų, įskaitant apie 20 tonų arseno junginių, palaidotų ten 1979–1982 metais.

Trečiadienį paskelbtame pranešime „Greenpeace“ nurodė paėmusi paplūdimiuose rastų nugaišusių jūrų žvaigždžių ir jūrų ežių audinių mėginių.

„Juos apnuodijusių kenksmingų medžiagų turėtų būti likę šių gyvūnų audiniuose“, todėl turėtų būti įmanoma nustatyti žūties priežastį, nevyriausybinė organizacija citavo biologijos ekspertą Vladimirą Rakovą.

Pasak jo, per šį incidentą žuvo gana mažai žuvų ir kalmarų, nes šie greitai plaukiojantys gyvūnai tikriausiai „pajuto, kad kažkas negerai“ ir paliko pavojingą zoną.

Keliomis dienomis anksčiau Kamčiatkos gyventojai pranešė apie neįprastai gausiai į Ramiojo vandenyno paplūdimius išmetamus nugaišusius jūrų gyvius.

Vandenis ir paplūdimius ištyrę mokslininkai sakė, kad „paveiktoje zonoje žuvo iki 95 proc. ant jūros dugno gyvenančių gyvūnų“.

Naujausias aplinkos taršos incidentas, įvykęs praėjus nedaug laiko nuo milžiniško naftos išsiliejimo Sibire, didina susirūpinimą dėl pavojingų medžiagų tvarkymo Rusijoje, kur nuo Sovietų Sąjungos laikų dideli kiekiai nuodingų chemikalų laikomi menkai tam pritaikytose laidojimo vietose.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

didi rusija pati atliekas

susitvarkys ar maloniai ir neisdidziai priims pagalba suluvusiam vakare?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS