Rusija pramanais vadina pranešimus apie cheminę ataką Sirijoje | KaunoDiena.lt

RUSIJA PRAMANAIS VADINA PRANEŠIMUS APIE CHEMINĘ ATAKĄ SIRIJOJE

  • 1

Maskva pirmadienį pareiškė, kad pranešimai apie įtariamą cheminę ataką Sirijos sukilėlių kontroliuojamoje Rytų Gutoje yra „pramanai“, o Damasko režimo pajėgų ten užpultos ginkluotos grupuotės esą buvo teroristų sąjungininkai.

„Žiniasklaidoje jau pasirodė pramanytų istorijų, kad vakar Rytų Gutoje buvo panaudotos chloro dujos; (jose) buvo cituojamas anonimas, gyvenantis Jungtinėse Valstijose“, – per spaudos konferenciją sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Sekmadienį per įtariamą cheminę ataką apsiaustame Sirijos sukilėlių anklave žuvo vaikas, o dar mažiausiai 13 žmonių patyrė kvėpavimo sunkumų, pranešė vienas medikas ir padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Sukilėlių kontroliuojamą Rytų Gutos anklavą sostinės rytiniame pakraštyje Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) pajėgos įnirtingai atakuoja nuo vasario 18 dienos; per puolimą jau žuvo daugiau kaip 500 žmonių.

JT Saugumo Taryba šeštadienį vienbalsiai pareikalavo karo nualintame regione paskelbti 30 parų paliaubas, kad būtų galima pristatyti ten humanitarinės pagalbos ir išgabenti sužeistuosius. Vis dėlto rezoliucijoje nenurodoma, kada įsigalioja ugnies nutraukimas; dokumente teigiama, kad paliaubos turi prasidėti „nedelsiant“.

Be to, dokumente numatyta nuolaida Rusijai, kad paliaubos nebus taikomos operacijoms prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“, „al Qaeda“ ir „individualius asmenis, grupes, įmones ir subjektus“, susijusius su į „juodąjį“ sąrašą įtrauktomis teroristinėmis grupuotėmis.

Pirmadienį S. Lavrovas pareiškė, kad Rytų Gutoje veikia grupuočių, susijusių su „al Qaeda“ padaliniu Sirijoje „al Nusra Front“, pavyzdžiui „Jaish al Islam“.

„Dėl to „Nusra“ partnerių šios paliaubos neapsaugo, – sakė jis. – Sirijos oro pajėgos gali imtis veiksmų ir prieš ją.“

Pirmadienį antskrydžiai Rytų Gutoje nusinešė mažiausiai 10 civilių gyvybių, pranešė SOHR.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) pareikalavo nedelsiant pradėti paliaubas, numatytas Saugumo Tarybos rezoliucijoje.

Viena iš pagrindinių B. al Assado režimo sąjungininkių Rusija jau daugiau kaip dvejus metus vykdo Sirijoje savo karinę operaciją ir padėjo paversti septynerius metus trunkantį konfliktą kelių frontų karu.

ES ragina nedelsiant laikytis paliaubų Sirijoje

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) pirmadienį pareikalavo, kad Jungtinių Tautų palaikytos paliaubos Sirijoje būtų nedelsiant įgyvendintos, kai tos šalies vyriausybės pajėgoms vėl smogus  į sukilėlių kontroliuojamą Rytų Gutą, žuvo 10 civilių.

F. Mogherini pareiškė, kad JT Saugumo Tarybos šeštadienį priimta rezoliucija, raginanti „neatidėliotinai“ skelbti 30 parų paliaubas Sirijoje, yra „padrąsinantis“ žingsnis, bet tai reikia paremti veiksmais.

Smurtui tęsiantis, kyla abejonių dėl to, kada ir kaip plačiai bus laikomasi šių paliaubų, kai stebėsenos organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ praneša apie dar mažiausiai 10 žmonių žūtį pirmadienį Rytų Gutoje.

JT Saugumo Tarybos rezoliucija yra „būtinas ir padrąsinantis žingsnis, bet tik pirmas žingsnis“, – pasakė F.  Mogherini, atvykusi į ES užsienio reikalų ministrų posėdį Briuselyje.

„Dabar tą rezoliuciją reikia nedelsiant įgyvendinti, tam reikia stebėsenos mechanizmų“, – pridūrė ji.

Bendrija dar į asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašą įtraukė du naujus praėjusį mėnesį paskirtus   Sirijos ministrus - informacijos ir pramonės. Dabar į ES atvykti draudžiama iš viso 257 asmenims, kuriems dar įšaldytos ir sąskaitos dėl jų vaidmens Sirijos konflikte.

Liuksemburgo užsienio reikalų ministras Jeanas Asselbornas (Žanas Aselbornas) pažymėjo, kad padėtis Gutoje yra „gėda“, kaip „viduramžiais“.

Šį sukilėlių anklavą sostinės pakraštyje prezidento Basharo al-Assado (Bašaro Asado) vyriausybės pajėgos įnirtingai atakuoja nuo vasario 18 dienos; per puolimą jau žuvo daugiau kaip 500 žmonių.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ragino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, svarbiausią Sirijos vyriausybės sąjungininką, panaudoti savo įtaką paliauboms pasiekti.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu anksčiau pirmadienį pranešė, kad prezidento Vladimiro Putino nurodymu, antradienį nuo 9 val. iki 14 val. Sirijoje kasdien įvedama humanitarinė pauzė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Hahaha

Laukinė kol jankiai uzmes chemiją nes jie tai planuoja

SUSIJUSIOS NAUJIENOS