Rusija teigia atrėmusi plataus masto Ukrainos puolimą Donecke | KaunoDiena.lt

RUSIJA TEIGIA ATRĖMUSI PLATAUS MASTO UKRAINOS PUOLIMĄ DONECKE

Rusijos kariuomenė pirmadienį pranešė, kad Maskvos aneksuotame Donecke atrėmė didelio masto Ukrainos pajėgų puolimą.

Kyjivas kelis mėnesius teigė, kad rengia didelį kontrpuolimą, tikėdamasis susigrąžinti teritoriją, prarastą nuo 2022 metų vasario, kai Rusija pradėjo karinę operaciją.

Sekmadienį paskelbtame vaizdo įraše Ukrainos kariuomenė ragino karius tylėti ir sakė, kad apie ilgai laukto puolimo pradžią nebus skelbiama.

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad sekmadienį regiono pietuose „priešas pradėjo plataus masto puolimą penkiuose fronto sektoriuose“.

„Iš viso dalyvavo šeši priešo mechanizuotieji ir du tankų batalionai“, – sakoma „Telegram“ žinutėje ir priduriama, kad Ukrainos pajėgos smogė į, jų nuomone, „labiausiai pažeidžiamą fronto sektorių“.

„Priešai neįvykdė savo užduočių, jiems nepasisekė“, – priduriama joje.

Ministerija paskelbė, jos teigimu, mūšio vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip Ukrainos šarvuočiai smarkiai apšaudomi.

Prezidento Vladimiro Putino vyriausiasis vadas Ukrainoje Valerijus Gerasimovas „buvo viename iš priešakinių vadaviečių“, priduriama pranešime.

Didelę dalį Donecko nuo 2014 metų laiko promaskvietiški separatistai. Tai viena iš keturių Ukrainos teritorijų, kurias Rusija aneksavo rugsėjį, kartu su Luhansku, Zaporižia ir Chersonu.

Kitoje sienos pusėje Rusijos kariuomenė taip pat teigė atrėmusi „diversinę ukrainiečių teroristų grupę“, bandžiusią kirsti sieną netoli Novaja Tavolžankos kaimo Belgorodo srityje.

„Priešas nukentėjo nuo artilerijos. Priešas išsisklaidė ir atsitraukė“, – sakoma pareiškime.

Tą pačią dieną pasienyje su Ukraina esančios Rusijos Belgorodo srities gubernatorius pareiškė, kad jo pasienio pusėje tebevyksta kovos, ir pripažino, kad per tarpvalstybinius susirėmimus proukrainietiškos pajėgos į nelaisvę paėmė rusų.

„Atvyko diversinė grupė, Novaja Tavolžankoje vyksta mūšis“, – sakė Viačeslavas Gladkovas.

„Tikiuosi, kad jie visi bus sunaikinti“, – pridūrė jis.

Padidėjęs išpuolių skaičius

Daugiau nei 15 mėnesių besitęsiantis konfliktas šią savaitę paaštrėjo – abiejose sienos pusėse padaugėjo išpuolių.

Kovos aplink kaimą vyksta po praėjusį mėnesį įvykusio dramatiško ginkluoto įsiveržimo iš Ukrainos į Belgorodo sritį, privertusio Rusiją panaudoti artileriją ir oro pajėgas savo šalies teritorijoje.

Dėl sienos pažeidimo atsakomybę prisiėmė prieš Kremlių nusiteikę Rusijos nacionalistai.

Nacionalistų paskelbtame vaizdo įraše, skirtame gubernatoriui, rodomi trys belaisviai, kuriuos pagrobėjai vadina „paprastais kareiviais, jūsų vadovybės pasiųstais į šį karą“.

Vienas iš jų buvo sužeistas ir gulėjo ligoninės lovoje su lašelinėmis.

Jie paragino gubernatorių susitikti su jais cerkvėje Novaja Tavolžankoje per stačiatikių Švenčiausiosios Trejybės šventę.

V. Gladkovas sakė, kad yra pasirengęs deryboms dėl „mūsų vaikinų“ susigrąžinimo iš kovotojų diversantų.

Šią savaitę Ukraina intensyviai apšaudė pasienyje esančias Rusijos gyvenvietes ir privertė tūkstančius žmonių bėgti į regioninį centrą – Belgorodą.

Ten AFP matė savanorius, dalijančius humanitarinę pagalbą perkeltiems rusams.

Ukraina nuolat neprisiima atsakomybės už išpuolius Rusijos teritorijoje, tačiau prezidento patarėjas Mychaila Podoliakas sekmadienį pareiškė, kad padėtį pasienio teritorijose „reikėtų vertinti kaip Rusijos ateitį“.

Pastarosiomis savaitėmis konfliktas Ukrainoje paaštrėjo dėl padažnėjusių išpuolių abiejose sienos pusėse.

Ukrainos pareigūnai pranešė, kad sekmadienį per Rusijos apšaudymą žuvo dvi moterys Vovčanske Charkivo srityje, netoli sienos su Belgorodu.

„Dėl priešo smūgių žuvo dvi 62 ir 74 metų amžiaus civilės moterys“, – teigė regiono prokuratūra.

Gairės: karas Ukrainoje, Doneckas, Rusija, puolimas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS