Rusija teigia, kad, nepaisydama taikos derybų, karo veiksmų Ukrainoje nestabdys | KaunoDiena.lt

RUSIJA TEIGIA, KAD, NEPAISYDAMA TAIKOS DERYBŲ, KARO VEIKSMŲ UKRAINOJE NESTABDYS

Rusija teigia, kad, nepaisydama šiuo metu Stambule vykstančių taikos derybų, karo veiksmų Ukrainoje nestabdys.

„Rusijos ginkluotosios pajėgos tęsia specialiąją karinę operaciją“, – Rusijos gynybos ministerijos atstovą Igorį Konašenkovą cituoja naujienų agentūra „Interfax“. Pasak jo, nuo pirmadienio per Rusijos antskrydžius esą sunaikinti 68 ukrainiečiams priklausę kariniai objektai, tarp jų – priešlėktuvinės gynybos sistemos, du amunicijos ir trys degalų sandėliai bei trys dronai.

Šios informacijos nepriklausomai patvirtinti neįmanoma.

Rusijos gynybos ministerija kartu patvirtino, kad vėlų pirmadienį raketomis buvo smogta degalų saugyklai Rivnės srityje. Ministerijos teigimu, ten laikyti degalai buvo skirti Ukrainos karinei technikai Kyjivo priemiesčiuose.

Trisdešimt ketvirtoji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Rusija „atideda“ karinę tarnybą IT specialistams

Rusija antradienį laikinai atleido jaunus IT darbuotojus nuo karinės tarnybos, kai Maskvai pradėjus karinę operaciją Ukrainoje iš šalies išvyko daug programuotojų.

Karinė tarnyba Rusijoje privaloma vyrams nuo 18 iki 27 metų. Daugelis bando išvengti tarnybos naudodamiesi medicininėmis ar švietimo išimtimis, o kai kurie tiesiog ignoruoja šaukimą.

27 metų ir jaunesni vyrai, dirbantys IT įmonėse, gali gauti karinės tarnybos „atidėjimą“, teigiama viename vyriausybės portale paskelbtame potvarkyje. Jie taip pat turi turėti aukštąjį universitetinį išsilavinimą ir bent vienerius metus būti išdirbę IT įmonėje.

Dekrete sakoma, kad įmonės, siekiančios atidėti karinę tarnybą savo darbuotojams, iki gegužės 1 d. turi išsiųsti jų sąrašą atitinkamoms institucijoms. Taip pat teigiama, kad studentai, turintys daugiau nei 60 dalykų universitetinį išsilavinimą, gali prašyti tos pačios išimties. Tai liečia, be kitų, matematikos, taikomosios informatikos ir radijo inžinerijos studijas.

„Svarbu, kad IT sektoriaus plėtros tempai mūsų šalyje nelėtėtų net ir taikant sankcijas“, – sakoma Rusijos ministro pirmininko Michailo Mišustino pranešime.

Ukraina praneša, kad nuo karo pradžios Rusija jau neteko apie 17,2 tūkst. kareivių

Rusijos kariuomenė Ukrainoje nuo vasario 24 d. jau neteko apie 17,2 tūkst. žmonių. Tai antradienį pranešė naujienų agentūra „Ukrinform“, remdamasi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generaliniu štabu.

Be to, per šį laikotarpį Rusijos kariuomenė neteko 597 tankų, 1 710 šarvuotųjų kovos mašinų, 303 artilerijos sistemų, 96 reaktyvinių salvinės ugnies sistemų, 54 priešlėktuvinės gynybos priemonių, 127 lėktuvų, 129 sraigtasparnių, 1 178 automobilių, 7 laivų, 71 drono.

Pasak štabo atstovų, duomenys tikslinami. Skaičiavimą apsunkina intensyvūs karo veiksmai.

Vasario 24 d. Rusija pradėjo tarptautinės bendruomenės smerkiamą karinį įsiveržimą į Ukrainą. Jos pajėgos atakuoja ir civilinius objektus. Vakarų šalys, reaguodamos į agresiją, paskelbė Rusijai labai griežtas sankcijas ir teikia ekonominę bei karinę paramą Ukrainai.

Ukrainos premjeras: šalies ekonomika dėl karo susitraukė daugiau nei trečdaliu

Ukrainos vyriausybės vadovas Denysas Šmyhalis antradienį pareiškė, jog šalies ekonomika dėl Rusijos invazijos susitraukė mažiausiai 35 procentais.

„Matome, kad dabar, vykstant kariniams veiksmams, be to, pirmasis šokas nuo karo pradžios dar nepraėjo, mūsų vertinimais bendrojo vidaus produkto kritimas pasideda nuo 35 proc.“, – sakė jis.

Premjeras konstatavo, kad kariniai susirėmimai vyksta 10 šalies sričių, kuriose įsikūrusios įmonės, sukuriančios apie 50 proc. BVP.

„Toliau viskas priklausys nuo to, kaip atsigaus ekonomika ir verslas, nuo eksporto sektorių, kurių produkcijos tiekimą į Europą perorientuojame iš jūros į geležinkelių transportą. Visa tai taip pat turės įtakos BVP“, – pabrėžė D. Šmyhalis.

Praėjusią savaitę Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vykdomoji direktorė Kristalina Georgieva pareiškė, kad Ukrainos ekonomika dėl karo gali sunykti trečdaliu, palyginti su lygiu, buvusiu prieš Rusijos invazijos pradžią.

Anot TVF, duomenys apie BVP kritimą karo metu (Irake, Libane, Sirijoje, Jemene) rodo, kad metinis nuosmukis gali siekti 25-35 procentus.

Ukrainos nacionalinės statistikos tarnybos negalutiniais duomenimis, 2021-aisiais BVP padidėjo 3,4 procento.

Gairės: karas Ukrainoje, kariniai veiksmai, paliaubos, Rusijos kariai, kariuomenė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS