Rusijoje prasidėjo įtariamosios sprogdinimu kavinėje teismo procesas | KaunoDiena.lt

RUSIJOJE PRASIDĖJO ĮTARIAMOSIOS SPROGDINIMU KAVINĖJE TEISMO PROCESAS

Trečiadienį Rusijos teismas surengė pirmąjį posėdį 26 metų Darjos Trepovos, kaltinamos karinio tinklaraštininko ir Maskvos puolimo Ukrainoje rėmėjo Vladleno Tatarskio nužudymu, byloje.

Rusijos tyrėjų teigimu, išpuolį surengė Ukraina, padedama Kremliui priešiškų aktyvistų, Kyjivas teigė, kad dėl to kaltos Rusijos vidaus kovos.

Per teismo posėdį trečiadienį D. Trepova prisipažino tik iš dalies esanti kalta. „Tvirtai pareiškiu, kad nežinojau, jog nešu sprogstamąjį įtaisą“, – per posėdį sakė ji. Valstybinė naujienų agentūra TASS pranešė, kad ji pripažino dalinę kaltę, kaip ir kartu teisiamas jos pažįstamas Dmitrijus Kazincevas.

Baltus marškinius ir juodą megztinį vilkėjusi terorizmu kaltinama D. Trepova stovėjo stikliniame narve Sankt Peterburgo Vakarų apygardos karo teisme. Prokurorai teigia, kad per renginį vienoje Sankt Peterburgo kavinėje balandžio mėnesį D. Trepova įteikė V. Tatarskiui statulėlę su sprogmenimis. D. Trepova buvo suimta ir prisipažino įteikusi dovaną V. Tatarskiui, bet sakė nežinojusi, kad joje yra bomba. Statulėlė sprogo po kelių minučių, žuvo karinis tinklaraštininkas, buvo sužeista daugiau nei trisdešimt žmonių.

Ji turi būti griežtai nubausta.

„Nesvarbu, ar ji žinojo apie bombą, ar ne, bet ji nužudė ir sužeidė kitus“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienos iš aukų giminaitė Marija Koroliova. Teismo salėje buvo maždaug 25 išpuolio aukos, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas. „Ji turi būti griežtai nubausta“, – sakė M. Koroliova.

V. Tatarskis – tikrasis vardas Maksimas Fominas – buvo vienas žinomiausių Rusijos karinių tinklaraštininkų, tapusių įtakingais per karą Ukrainoje. Šie karštai karą palaikantys tinklaraštininkai, turintys šaltinių kariuomenėje, dažnai skelbia informaciją anksčiau nei Rusijos vyriausybė ir kritikuoja kai kuriuos karinius sprendimus, dėl to sulaukia didžiulio susidomėjimo.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas po mirties apdovanojo V. Tatarskį aukščiausiu Ordinu už drąsą, „parodytą atliekant profesinę pareigą“.

Maskva kaltina Ukrainą surengus Rusijoje daugybę išpuolių ir žmogžudysčių, dėl to taip pat kaltina Kyjivo Vakarų sąjungininkes arba opoziciją. Vienas tokių išpuolių susprogdinus automobilį buvo nukreiptas į Kremliui ištikimą rašytoją Zacharą Prilepiną, jis buvo sužeistas, žuvo jo padėjėjas. Pernai rugpjūtį per automobilio sprogimą prie Maskvos žuvo žinomo ultranacionalisto dukra Darja Dugina. Rusija apkaltino Ukrainą, Kyjivas neigė prisidėjęs.

Gairės: Rusija, Darja Trepova, sprogdinimas kavinėje, teismo procesas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS