Rusijos propaganda sugriovė santuoką: paveiktas vyras namuose įvedė savo taisykles | KaunoDiena.lt

RUSIJOS PROPAGANDA SUGRIOVĖ SANTUOKĄ: PAVEIKTAS VYRAS NAMUOSE ĮVEDĖ SAVO TAISYKLES

Po dvylikos kartu praleistų metų būtent Rusijos propaganda galutinai sugriovė Liubov Maric santuoką su vyru serbu. Santykiai pablogėjo po vasario mėnesį pradėtos invazijos į Ukrainą, nes jos vyras buvo paveiktas didžiulio kiekio Rusijos propagandos. Jis tapo nebeatpažįstamas, net uždraudė jų sūnui klausytis ukrainiečių liaudies muzikos, vadino ją „nacių kūryba“.

„Tikėjausi paramos ir supratimo, bet jis kaltino visus, tik ne rusus“, – naujienų agentūrai AFP sakė 44 metų L. Maric. Netrukus ji susikrovė lagaminus ir, nepaisant karo, grįžo į Ukrainą.

Kremliaus propaganda randa norią auditoriją Serbijoje, kur dėl tvyrančios neapykantos NATO ir JAV daugelis palaiko Maskvą. Nors didelė Europos dalis ėmėsi veiksmų prieš Rusijos naujienų kanalus, jie klesti Serbijoje, kur net valstybės remiama žiniasklaida dažnai atkartoja Kremliaus liniją.

„Manau, kad tiesa yra kažkur per vidurį, bet niekas apie tai nepraneša. Taigi seku tiek Rusijos, tiek Vakarų žiniasklaidą ir stengiuosi skaityti tarp eilučių, –  sakė 27 metų grafikos dizaineris Dario Acimovičius. – Jie (Vakarai) atkirto Rusijos žiniasklaidą, tad negirdi kitos pusės. Todėl girdime vien isteriją“.

„Dieviškas“ V. Putino statusas

Valdant prezidentui Aleksandrui Vučičiui, Serbijos žiniasklaida vis labiau buvo verčiama laikytis vyriausybės linijos, o kelios likusios nepriklausomos žiniasklaidos priemonės patyrė nuolatinį valdžios spaudimą. Prieš karą pagrindinis Serbijos bulvarinis leidinys „Informer“ išspausdino daugybę straipsnių, šlovinančių Vladimirą Putiną, įskaitant pagrindinį straipsnį likus dviem dienoms iki invazijos su antrašte „Ukraina užpuolė Rusiją“.

„Serbijos provyriausybinės propagandos kanalai sukūrė V. Putino asmenybės kultą, kuris netgi pranoksta tą, kurį jie sukūrė A. Vučičiui“, – sakė Novi Sado universiteto žurnalistikos docentas Dinko Gruhonjičius. „Iš esmės jis turi dievo statusą“, – pridūrė jis.

Remiantis naujausia Belgrade įsikūrusios demokratijos priežiūros organizacijos „Crta“ apklausa, du trečdaliai gyventojų jaučiasi „artimesni“ Rusijai. Trys ketvirtadaliai serbų taip pat mano, kad Kremlius buvo priverstas pradėti karą „dėl NATO ketinimų plėstis“.

Ta pati apklausa parodė, kad 40 proc. gyventojų pasisako už tai, jog būtų atsisakyta ilgalaikių šalies siekių įstoti į Europos Sąjungą ir vietoj to šlietis prie Maskvos. „Provyriausybinė žiniasklaida turi aiškią teigiamą poziciją Rusijos atžvilgiu, neutralią ES ir neigiamą Ukrainos atžvilgiu“, – sakė tyrėjas ir vienas iš tyrimo autorių Vujo Ilicas. „Rusija pateikiama rinkėjams kaip alternatyva, siekiant įrodyti, kad Serbija gali išsiversti be Europos Sąjungos“, – pridūrė jis.

Kultūriniai ir istoriniai ryšiai tarp dviejų daugiausia slaviškų ir stačiatikių krikščionių šalių trunka šimtmečius, todėl daugelis serbų puoselėja šiltus jausmus Rusijai. Sostinėje Belgrade suvenyrų kioskuose parduodami marškinėliai su V. Putino atvaizdu, raidė Z, tapusi Rusijos invazijos simboliu, puikuojasi ant sienų visame mieste.

„Jie sako netiesą“

1999 m. NATO bombardavimų kampanija prieš Serbiją per karą Kosove paliko randus ir daugeliui tebėra skaudi žaizda. „Aš nepasitikiu Vakarų žiniasklaida“, – naujienų agentūrai AFP sakė 73 metų pensininkas Tihomiras Vranjesas. „Prisimenu, ką per karus jie rašė apie serbus. Buvome vaizduojami kaip gyvuliai. Kaip tada tai nebuvo tiesa, taip ir dabar netiesa, ką jie sako apie rusus“.

Karo nušvietimas ir naujienų iš Rusijos šaltinių vartojimas neliko nepastebėtas - protestuodamas Ukrainos ambasadorius Belgrade pareiškė, kad „Serbijos piliečiai nėra tinkamai informuoti“.

Tačiau Serbijoje ne visada lengva gauti tikslių naujienų apie karą. Net ukrainietei L. Maric, tiesiogiai gaunančiai informaciją iš pirmų lūpų iš namų, sunku įveikti dezinformacijos ir atviros propagandos antplūdį Serbijoje. „Jų propaganda tokia efektyvi, kad po penkių minučių skaitymo pradedu abejoti savimi“, – sakė ji.

Gairės: Serbija, karas Ukrainoje, Rusijos propaganda
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS