Rusų karius šokiravo vaizdas mobilizacijos centruose: pusė – pagiringų, kitiems padėtų tik greitoji | KaunoDiena.lt

RUSŲ KARIUS ŠOKIRAVO VAIZDAS MOBILIZACIJOS CENTRUOSE: PUSĖ – PAGIRINGŲ, KITIEMS PADĖTŲ TIK GREITOJI

  • 0

Ukrainos kariai tęsia kontrpuolimą. LNK praneša, kad Rusija nekontroliuoja nė vieno aneksuoto regiono.

Ukrainos kariškiai rankioja rusų lavonus išvaduotame Lymano mieste ir jo apylinkėse. Tai tikrai nelengvas ir net pavojingas darbas, nes kartais tokie lavonai yra užminuoti. Todėl juos pirma pajudina iš vietos ir tik tada apžiūri, registruoja ir išveža. Tik po to, kai išvaduotas teritorijas nuodugniai pereis išminuotojai, evakuotiems vietos gyventojams bus leista grįžti į šį regioną.

Kita vertus, tiems, kurie čia išgyveno ir rusų puolimą, ir ukrainiečių karių sugrįžimą, turbūt jau nėra ko bijoti.

„Buvau salėje, o kai sprogo, tai buvau už kokių 5 metrų. Mane kad pakėlė, trenkė. Oi, neduok Dieve, dabar blogai girdžiu“, – pasakojo Lymano gyventoja Valentyna.

Apgriautų Lymano daugiabučių gyventojai praktiškai gyvena gatvėje, nes namuose jau seniai nėra nei vandens, nei elektros.

Į Luhansko sritį sugrįžę ukrainiečiai taip pat aktyviai puola ir kairiakrantėje Chersono srities dalyje, kur rusų kariai yra prispausti prie Dnipro, ir greičiausiai bus priversti šią teritoriją palikti. Bet Ukrainos kariams – tai sunkus darbas. Jie nufilmavo, kaip į juos pataiko rusų tanko sviedinys. Bet laimei – netiksliai. Manevringos ukrainiečių pajėgos stengiasi apsupti ir atkirsti nuo karinio tiekimo rusų karius, kuriems akivaizdžiai trūksta vyrų, ginkluotės ir degalų.

„Mes kovojame už savo žemę, už savo vaikus – kad mūsų žmonės gyventų geriau. Bet viso to kaina yra labai didelė“, – pabrėžė vienas Ukrainos karys.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Ukrainiečių praradimus atperka tik išvaduotų žmonių džiaugsmas ir didėjantys Kremliaus režimo nuostoliai.

„Keliuose regionuose atsirado naujų išlaisvintų gyvenviečių, įnirtingos kovos tęsiasi daugelyje fronto rajonų. Tačiau šių karo veiksmų perspektyva išlieka akivaizdi – vis daugiau aukų priešo kariuomenėje. Vis labiau suprantama, kad Rusija padarė klaidą, pradėdama karą prieš Ukrainą. Žinoma, yra daug fanatikų, tų, kurie niekada nepripažins akivaizdžių dalykų. Kad tai yra beprasmis Rusijos karas, kurio ji negali laimėti. Nes neįmanoma nugalėti tautos, kuri saugo vienybę ir žino, už ką kovoja“, – sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Atvežė į mokymų centrą ir bukai moko marširuoti. Nei automatų, nei aprangos, nei batų.

Jo žmona Olena Zelenska pasveikino Turkijoje atsidūrusius ir pagal apsikeitimo belaisviais sutartį įpareigotus ten likti iki karo pabaigos legendinius „Azovstal“ gynėjus. O. Zelenska ne tik juos pasveikino, bet į Turkiją atvežė ir jų šeimas. Tai buvo tikrai jaudinantis momentas. Nes šių drąsių karo vadų ir jų vadovaujamų vyrų gyvybės ne kartą kabojo ant plauko. Ir jų išvadavimas iš nelaisvės toli gražu nebuvo užtikrintas dalykas. Galiausiai jie sulaukė ne tik savo žmonų ir vaikų, bet ir garbingiausio Ukrainoje didvyrio apdovanojimo.

„Šis apdovanojimas – tai apdovanojimas mūsų kariams. Tai mūsų, Ukrainos tautos apdovanojimas. Aš labai didžiuojuosi tuo, kad esu ukrainietis. Tai – šauniausia nacija pasaulyje su šauniausia valdžia ir geriausiais kariškiais“, – tvirtino „Azovo“ pulko vado pavaduotojas Sviatoslavas Palamaras.

Tuo metu Kremliaus režimas skuba įteisinti užgrobtų žemių aneksiją. Nepaisydami originalaus Vladimiro Putino plano užimti Donecko ir Luhansko sritis (Donecko srities užgrobta tik kiek daugiau nei pusė), Rusijos pareigūnai skubiai patvirtino ir dalies Zaporižios bei Chersono sričių aneksiją.

224-oji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

V. Putinas ir jo generolai, matyt, tikisi, kad nuostolius Ukrainos fronte užkamšys masinė mobilizacija. Bet ji vyksta ne visai taip, kaip rodo propagandiniai Kremliaus televizijos kanalai.

„Atvežė į mokymų centrą ir bukai moko marširuoti. Nei automatų, nei aprangos, nei batų. Ten pusė pagiringi. Kiti – iš viso seni, sveikatos rizikos zonoje. Čia greitoji turėtų budėti“, – toks vaizdo įrašas plito socialiniuose tinkluose.

Bet dar didesnių problemų rusams, tik gal kiek per ilgesnį laiką, turėtų pridaryti ekonominės sankcijos ir vieningas tarptautinės bendrijos pasipiktinimas Kremliaus režimo veiksmais.

Gairės: karas Ukrainoje, mobilizacija, LNK turinys, karo eiga
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS