Rusų žurnalistinių tyrimų tinklapio „The Insider“ redaktoriaus namuose atliekama krata | KaunoDiena.lt

RUSŲ ŽURNALISTINIŲ TYRIMŲ TINKLAPIO „THE INSIDER“ REDAKTORIAUS NAMUOSE ATLIEKAMA KRATA

Žurnalistinių tyrimų tinklapio „The Insider“ vyriausiasis redaktorius Romanas Dobrochotovas trečiadienį pranešė, kad į jo namus atlikti kratos atvyko policija.

„Matyt, pas mane krata. Beldžia policija“, – parašė jis savo „Twitter“ paskyroje ir pridūrė, kad jam dabar būtų neprošal advokatas.

Politinius areštus stebinti teisinės pagalbos grupė „OVD-Info“ informavo, kad R. Dobrochotovo žmona paskambino organizacijos pagalbos telefonu ir pranešė apie policijos reidą, tačiau ryšys su ja nutrūko. Pasak „OVD-Info“, į R. Dobrochotovo namus išvyko advokatas.

Pasak vienos teisininkės, R. Dobrochotovui iškelta byla dėl šmeižto prieš Nyderlandų tinklaraštininką Maxą van der Werffą (Maksą van der Verfą).

„Dobrochotovui iškelta baudžiamoji byla pagal straipsnį dėl šmeižto pagal mano ginamojo – Nyderlandų žurnalisto van der Werffo – pareiškimą“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė advokatė Stalina Gurevič.

Ji pridūrė, kad M. van der Werffas sausį pateikė skundą, kad R. Dobrochotovas paskleidė prasimanymą, esą olandų tinklaraštininkas bendradarbiauja su užsienio žvalgyba už atlygį.

Dobrochotovui iškelta baudžiamoji byla pagal straipsnį dėl šmeižto pagal mano ginamojo – Nyderlandų žurnalisto van der Werffo – pareiškimą.

Kaip nurodo tinklalapis „Rapsinews“, Rusijos tyrimų komitetui pateiktame skunde nurodoma, jog „The Insider“ paskelbė melagingą pranešimą, kad M. van der Werffas gavo atlygį iš Rusijos žvalgybos tarnybos GRU, kad skleistų melagienas apie 2014 metų liepą virš separatistinio konflikto apimtos Ukrainos numuštą Malaizijos oro bendrovės keleivinį lainerį. R. Dobrochotovas savo „Twitter“ paskyroje pasidalijo nuoroda į šį „The Insider“ straipsnį ir komentaruose rašė, jog olandas nusikalstamai bendradarbiauja su Rusijos žvalgyba.

Naujienų agentūrai „Interfax“ kol kas nepavyko gauti teisėsaugos institucijų komentarų šia tema.

Liepos 23 dieną Rusijos teisingumo ministerija įtraukė „The Insider“ į žiniasklaidos organizacijų, „vykdančių užsienio agento funkcijas“, sąrašą.

Tokie subjektai privalo atskleisti savo finansavimo šaltinius ir atitinkamai žymėti skelbiamą medžiagą; priešingu atveju jiems gali grėsti baudos.

Tąsyk R. Dobrochotovas sakė, kad tinklalapis tęs veiklą įprastu režimu ir nevykdys tokioms žiniasklaidos priemonėms keliamų reikalavimų, nes yra registruotas Latvijoje.

„The Insider“ kartu su žurnalistinių tyrimų tinklalapiu „Bellingcat“ tyrė kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno apnuodijimą ir mėginimą Anglijos Solsberio mieste 2018 metais nunuodyti buvusį rusų dvigubą agentą Sergejų Skripalį.

Rusijos opozicijos šalininkai, nepriklausomi žurnalistai ir žmogaus teisių aktyvistai patiria vis didesnį valdžios spaudimą artėjant rugsėjį vyksiantiems rinkimams, prezidentui Vladimirui Putinui siekiant sutvirtinti savo valdžią prieš 2024-ųjų valstybės vadovo rinkimus.

Ilgiau nei du dešimtmečius valdžioje esantis 68 metų V. Putinas pernai prastūmė Konstitucijos pataisas, potencialiai atveriančias jam kelią likti prezidento poste iki 2036 metų.

Pastaraisiais mėnesiais vyriausybė į „užsienio agentų“ sąrašą įtraukė virtinę nepriklausomų žiniasklaidos priemonių ir žurnalistų. Toks statusas, be kita ko, atgraso reklamos užsakovus, o stigmatizuojamiems reporteriams sunku atlikti savo darbą.

Tarp šių žiniasklaidos priemonių pateko ir „VTimes“ bei „Meduza“. „VTimes“ netrukus užsidarė, motyvuodama reklamos pajamų praradimu. Su ta pačia problema susidūrusi „Meduza“ tebeveikia, pradėjusi sutelktinio finansavimo kampaniją.

Teisingumo ministerija savo veiksmus grindžia įstatymu, pagal kurį „užsienio agentams“ priskiriamos nevyriausybinės organizacijos, žiniasklaidos priemonės ir asmenys, gaunantys finansavimą iš užsienio ir užsiimantys veikla, kuri miglotai apibrėžiama kaip politinė. 

Remiantis šiuo įstatymu buvo skirtos didžiulės baudos JAV finansuojamam „Laisvosios Europos radijui/Laisvės radijui“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL), nubaustam už tai, kad savo medžiagoje nenurodydavo, kad ji parengta „užsienio agentų“.

„The Insider“ žurnalistas Sergejus Ježovas tviteryje parašė, kad R. Dobrochotovas ketino trečiadienį išvykti iš Rusijos.

„The Insider“ informavo, kad policija surengė kratą ir R. Dobrochotovo tėvų namuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

taip

putka imasi bid onpraktikos suprates kad senatveje jegos strukturos gali sdurt o obambidhebra i itykino sauia s enatve kaip hitlerio a rgentinoje?======

SUSIJUSIOS NAUJIENOS