Rytų Ukrainoje nuo raketų ugnies žuvo naujienų agentūros AFP žurnalistas | KaunoDiena.lt

RYTŲ UKRAINOJE NUO RAKETŲ UGNIES ŽUVO NAUJIENŲ AGENTŪROS AFP ŽURNALISTAS

Rytų Ukrainoje nuo raketų ugnies netoli Časiv Jaro antradienį žuvo naujienų agentūros AFP vaizdo koordinatorius Ukrainoje Armanas Soldinas, pranešė ten buvę AFP žurnalistai.

Raketomis buvo smogta apie 16.30 val. vietos (ir Lietuvos) laiku netoli Bachmuto esančio miesto pakraščiui.

Bachmutas jau ne vieną mėnesį yra įnirtingų kovų Rytų Ukrainoje epicentre.

AFP komanda raketomis „Grad“ buvo apšaudyta tuo metu, kai buvo su Ukrainos karių grupe.

32 metų A. Soldinas žuvo raketai pataikius netoli vietos, kur jis gulėjo. Kiti komandos nariai nenukentėjo.

„Visa agentūra sugniuždyta dėl Armano netekties“, – sakė AFP vadovas Fabrice'as Friesas (Fabrisas Friesas).

„Jo žūtis yra baisus priminimas apie riziką ir pavojus, su kuriais kasdien susiduria žurnalistai, nušviečiantys konfliktą Ukrainoje“, – pridūrė jis.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) socialiniame tinkle „Twitter“ išreiškė pagarbą A. Soldinui ir gyrė jo drąsą.

„Jis drąsiai nuo pirmųjų konflikto valandų buvo fronte ir nustatinėjo faktus. Tam, kad mus informuotų“, – rašė E. Macronas. Jis pridūrė, kad liūdi drauge su žuvusiojo artimaisiais ir kolegomis.

Ukrainos gynybos ministerija pareiškime „Twitter“ pareiškė nuoširdžią užuojautą A. Soldino šeimai ir bendradarbiams, ir nurodė, kad jis žuvo per Rusijos raketų ataką Časiv Jare rytiniame Donecko regione.

„Jis paskyrė savo gyvenimą tam, kad praneštų pasauliui tiesą. Jo palikimas, kaip ir jo gyvenimo siekiai, gyvuos toliau“, – sakoma pareiškime.

Sarajeve gimęs Prancūzijos pilietis A. Soldinas 2015 metais pradėjo dirbti AFP stažuotoju Romos biure, o vėliau buvo įdarbintas Londone.

Jis priklausė pirmajai AFP komandai, išsiųstai į Ukrainą kitą dieną po 2022 metų vasario 24-ąją prasidėjusios Rusijos invazijos.

A. Soldinas nuo rugsėjo gyveno Ukrainoje, vadovavo komandos vaizdo reportažams ir reguliariai vykdavo į fronto linijas rytuose ir pietuose.

Atsidavęs savo amatui

Pasak žiniasklaidos teisių gynimo grupės „Reporteriai be sienų“ (RSF) ir Žurnalistų gynimo komiteto (CPJ), A. Soldino mirtis reiškia, kad per karą Ukrainoje jau žuvo mažiausiai 11 žurnalistų ir jiems padėjusių žmonių.

JAV taip pat pagerbė A. Soldino atminimą. Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre (Karin Žan Pjer) pareiškė, kad pasaulis yra skolingas žurnalistams, kurie žuvo nušviesdami konfliktą.

„Žurnalistika yra laisvos visuomenės pagrindas“, – sakoma jos pareiškime.

„Puikus Armano darbas atspindi viską, dėl ko taip didžiuojamės AFP žurnalistika Ukrainoje“, – sakė AFP pasaulio naujienų skyriaus direktorius Philas Chetwyndas (Filas Četvindas).

„Armano mirtis yra baisus priminimas apie riziką ir pavojus, kylančius nušviečiant šį karą. Šį vakarą mintimis esame su jo šeima ir draugais, taip pat su visais mūsų žmonėmis, dirbančiais Ukrainoje“, – pridūrė jis.

AFP direktorė Europai Christine Buhagiar (Kristin Buhažiar) prisiminė A. Soldiną kaip „tikrą reporterį, visada pasirengusį dirbti net ir sudėtingiausiose vietose“. „Jis buvo visiškai atsidavęs savo amatui“, – pridūrė ji.

Kolegos teigė, kad A. Soldinas ypač gerai mokėjo papasakoti apie paprastų žmonių, atsidūrusių Ukrainos konflikte ir desperatiškai bandančių išgyventi chaoso sąlygomis, gyvenimus.

Kyjive jis užfiksavo jautrią akimirką, kai į kariuomenę pašauktas tėvas ir į užsienį pabėgęs jo mažametis sūnus bendravo žaisdami strateginį žaidimą internete.

Šio mėnesio pradžioje jis net išgelbėjo iš griovio sužeistą ežį ir jį slaugė. Jis pavadino jį Laiminguoju.

Ukrainos gyvūnų teisių gynimo organizacijos „UAnimals“ įkūrėjas Oleksandras Todorčukas kalbėjo apie „absoliutų Soldino gerumą“.

„UAnimals“ steigia stipendiją „Soldinui ir jo didžiai širdžiai atminti“, į kurią galės pretenduoti ežius gelbstintys savanoriai ir prieglaudos, socialiniame tinkle „Facebook“ rašė O. Todorčukas.

Gairės: karas Ukrainoje, Bachmuto miestas, Armanas Soldinas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS