Šaudynėmis mečetėje įtariamas norvegas neigia nužudęs įseserę | KaunoDiena.lt

ŠAUDYNĖMIS MEČETĖJE ĮTARIAMAS NORVEGAS NEIGIA NUŽUDĘS ĮSESERĘ

  • 2

Jaunas norvegas, įtariamas nušovęs savo įseserę ir apšaudęs mečetę šalia Oslo, atmeta kaltinimus nužudymu ir pasikėsinimu nužudyti, pirmadienį pranešė jo advokatė.

Norvegas, žiniasklaidos įvardytas kaip 21 metų Philipas Manshausas (Filipas Manshausas), įtariamas nužudęs savo 17-metę įseserę ir šeštadienį surengęs šaudynes mečetėje prie Oslo.    

Tačiau policija svarsto galimybę vaikinui taip pat pareikšti kaltinimą dėl pasikėsinimo surengti teroristinį išpuolį.

„Galiu patvirtinti“, kad jis atmeta šiuos kaltinimus, naujienų agentūrai AFP sakė vaikino advokatė Unni Fries (Uni Fries).

Įtariamasis vėliau pirmadienį stos prieš teismą, spręsiantį dėl kardomosios priemonės skyrimo. Policija paprašė uždaro teismo posėdžio. 

Įtariamasis, ginkluotas mažiausiai dviem šaunamaisiais ginklais, užėjo į mečetę Oslo vakariniame Berumo priemiestyje ir ėmė šaudyti. Užpuoliką sutramdė 65 metų vyras, patyręs nedidelių sužalojimų.  

Praėjus kelioms valandoms po šio išpuolio viename iš gyvenamųjų namų Berume buvo aptiktas jaunos merginos kūnas. Sekmadienį policija patvirtino, kad nužudytoji – įtariamojo 17-metė įseserė.  

Vietos žiniasklaida pranešė, kad kinų kilmės merginą buvo įsivaikinusi įtariamojo tėvo gyvenimo draugė.  

Oslo policija pranešė, jog tyrimo metu nustatyta, kad įtariamasis buvo ultradešiniųjų ir antiimigracinių pažiūrų.

„Rasinis karas“

Netrukus prieš ataką asmuo, prisistatantis kaip Ph. Manshausas, forume „EndChan“ parašė žinutę, kurioje ragino skaitytojus perkelti „rasinį karą“ iš interneto į realų gyvenimą.

To pranešimo autorius teigė, kad jį išsirinko „šventasis Tarrantas“ – tai užuomina apie kovą dviejose Naujosios Zelandijos mečetėse 51 gyvybę nusinešusius išpuolius surengusį įtariamąjį Brentoną Tarrantą (Brentoną Tarantą).

„EndChan“ tviteryje patvirtino, kad vyras, „tvirtinantis esąs Oslo šaulys“, skelbė žinutes forume.

Įtariamojo žinutė forume baigėsi žodžiais „Valhala laukia“ – taip skandinavų mitologijoje vadinamas pomirtinis gyvenimas tų, kurie žuvo kovodami.

Išpuolis Oslo mečetėje įvyko pasaulyje daugėjant baltųjų viršenybės šalininkų atakų, įskaitant anksčiau šį mėnesį įvykusias šaudynes JAV El Paso mieste.

Norvegijos musulmonų bendruomenę išgąsdinęs išpuolis Osle įvyko musulmonų Id al Adha šventės, per kurią minima Hadžo pabaiga, išvakarėse.

2011 metų liepą Norvegiją sukrėtė ultradešiniųjų ekstremisto Anderso Behringo Breiviko (Anderso Bėringo Breiviko) atakos. Jam susprogdinus bombą netoli vyriausybės biurų Osle ir pradėjus šaudyti per Darbo partijos jaunimo stovyklą Utiojos saloje netoli sostinės, žuvo 77 žmonės.

Norvegų policija pranešė, kad bendravo su Oslo mečetės užpuoliku dar prieš šeštadienio ataką dėl to, ką jis skelbė internete.

Šalies žiniasklaida, įtariamojo kaimynai ir pažįstami savo ruožtu apibūdino vaikiną kaip laimingą ir santūrų žmogų, tačiau pabrėžė, kad per pastaruosius metus jo elgesys pasikeitė.

Kaip skelbė visuomeninis transliuotojas NRK, vyras esą tapo „labai religingas“ ir laikėsi griežto kurso dešiniojo sparno pažiūrų.

Konservatorė premjerė Erna Solberg sekmadienį užtikrino Norvegijos musulmonų bendruomenę, kad vyriausybė ją palaiko.

Jos koalicinei vyriausybei priklauso populistinė Pažangos partija, kuri savo gretose turi narių, kaltinamų kursčius ksenofobines nuotaikas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tai

ka? neturi priemoniu nustatyt lengviau apkaltint be expertyziu kurios kainuoja juk lengva nustatyti kokia kulka nusauta .....

...

Rado vaikinas įseserę nužudytą, tai ir išsiruošė į karo kelią... paskui apsigalvojo kad tikrųjų kaltininkų nežino, tai tik šiaip pašaudė. :|

SUSIJUSIOS NAUJIENOS