Šaudynės JAV mokykloje: ginkluotas paauglys nužudė šeštoką ir sužeidė dar penkis žmones | KaunoDiena.lt

ŠAUDYNĖS JAV MOKYKLOJE: GINKLUOTAS PAAUGLYS NUŽUDĖ ŠEŠTOKĄ IR SUŽEIDĖ DAR PENKIS ŽMONES

  • 4

Šautuvu ir pistoletu ginkluotas paauglys ketvirtadienį surengė šaudynes vienoje Ajovos vidurinėje mokykloje, nužudė šeštoką ir sužeidė dar penkis žmones, pranešė pareigūnai.

Į pranešimus apie apie šaudymą 7.30 val. vietos (15.30 val. Lietuvos) laiku sureagavo didelės policijos pajėgos. Į Perio vidurinę mokyklą, kurioje dar nebuvo prasidėjusios pamokos, taip pat skubėjo greitosios pagalbos automobiliai.

Pirmą dieną po atostogų į mokyklą atėję moksleiviai spietėsi klasėse, užsibarikadavo kabinetuose ir bėgo nuo kulkų ugnies.

JAV vidurinę mokyklą sudaro 9–12 klasės, bet 17-mečio šaulio auka mokėsi šeštoje klasėje. Šis vaikas tikriausiai buvo vidurinėje mokykloje, nes dalyvavo pusryčių programoje, sakė Ajovos tyrimų skyriaus direktoriaus pavaduotojas Mitchas Mortvedtas (Mičas Mortvedas).

Tarp penkių sužeistųjų yra ir vienas mokyklos darbuotojas, vėliau įvardytas kaip Perio vidurinės mokyklos direktorius Danas Marburgeris.

Įtariamasis, Perio mokyklos mokinys, tyrėjų nuomone, nusižudė, sakė Ajovos kriminalinių tyrimų skyriaus pareigūnas.

Institucijos nustatė, kad šaulys yra 17-metis Dylanas Butleris (Dilanas Batleris), tačiau nepateikė jokios informacijos apie galimą motyvą. Dvi draugės ir jų šeimos nariai, kalbėję su naujienų agentūra „The Associated Press“, teigė, kad D. Butleris buvo tylus žmogus, iš kurio daugelį metų buvo tyčiojamasi.

Pareigūnai teigė, kad D. Butleris turėjo pompinį šautuvą ir mažo kalibro pistoletą. M. Mortvedtas per spaudos konferenciją sakė, kad pareigūnai taip pat rado „gana primityvų“ savadarbį sprogstamąjį užtaisą ir jį neutralizavo.

Tiriamas įtariamojo motyvas, o institucijos nagrinėja „keletą įrašų socialiniuose tinkluose“, kuriuos jis paskelbė maždaug tuo metu, kai buvo šaudoma, pridūrė M. Mortvedtas.

Sužeistieji gydomi dviejose Ajovos ligoninėse. M. Mortvedtas sakė, kad vieno asmens būklė kritinė, tačiau sužeidimai nekelia pavojaus gyvybei, o kitų būklė – stabili.

Ketvirtadienis turėjo būti pirmoji naujojo semestro pamokų diena. Perio mokykla paskelbė, kad penktadienį pamokos bus atšauktos ir kad mokiniams bus teikiama psichologinė pagalba.

Smurtas panaudojant šaunamuosius ginklus Jungtinėse Valstijose yra nerimą keliančio lygio. Šalyje ginklų yra daugiau nei žmonių, o bandymai suvaldyti ginklų plitimą visuomet susiduria su įnirtingu pasipriešinimu.

Pastangos griežtinti ginklų kontrolę daug metų susiduria su respublikonų, tvirtai ginančių konstitucinę teisę nešiotis ginklą, opozicija.

Nuo 2021 metų liepos Ajovoje nereikalaujama leidimo įsigyti pistoletą ar nešioti šaunamąjį ginklą viešoje vietoje, tačiau privaloma patikrinti kiekvieną asmenį, įsigyjantį pistoletą be leidimo.

Remiantis naujienų portalo „Education Week“ tvarkoma duomenų baze, incidentas Peryje yra jau antrasis šaudymas mokykloje šiais metais. Nuo 2018 metų užregistruota per 180 tokių incidentų.

Apie 8 tūkst. gyventojų turintis Peris yra apie 65 km į šiaurės vakarus nutolęs nuo Ajovos sostinės De Moino.

Gairės: JAV, Ajova, mokykla, Šaudynės, ginkluotas paauglys, žuvo mokinys, sužeistieji, pagalbos tel
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

vyte

va,va tokias'' vertybes'' jie mums nesa.Lygiuotis reikia i ''demokratijos '' lopsi.

jeigu

tevai seimoje kitu nezemintu ir nesityciotu, tai vaikai to nedarytu ir mokyklose, tada nebutu tokiu skaudziu isgyvenimu nei tevams nei vaikams

W

Lygiuotis musu ataugoms reikia i amerikoniukus , puikus startas gyvenimui , asmenybės itvirtinimui .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS