Šeštadienį kovoje su promaskvietiškais separatistais žuvo Ukrainos karys | KaunoDiena.lt

ŠEŠTADIENĮ KOVOJE SU PROMASKVIETIŠKAIS SEPARATISTAIS ŽUVO UKRAINOS KARYS

Ukraina pranešė, kad šeštadienį vienas jos karys žuvo per susirėmimą su promaskvietiškais separatistais.

Kariuomenė nepaskelbė išsamesnės informacijos, kaip žuvo karys.

„Vienas Jungtinių pajėgų karys buvo mirtinai sužeistas“, – sakoma kariuomenės pranešime ir priduriama, kad separatistai per pastarąją parą surengė tris atakas, panaudodami granatsvaidžius ir lengvuosius ginklus.

Incidentas įvyko tvyrant didelei įtampai tarp Vakarų šalių ir Rusijos, Maskvai sutelkus stiprias pajėgas prie sienos su Ukraina.

Per ketvirtadienį įvykusį pokalbį su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) dar kartą perspėjo Maskvą dėl griežto atsako, jei ši įsiveržtų į Ukrainą.

Sekmadienį taip pat turėtų įvykti J. Bideno ir Ukrainos vadovo Volodymyro Zelenskio pokalbis.

Savo sveikinimo Naujųjų metų proga kalboje V. Zelenskis sakė, kad karo rytuose užbaigimas tebėra jo „pagrindinis tikslas“.

Vašingtonas ir jo sąjungininkai Europoje kaltina Rusiją, kad ši planuoja naują įsiveržimą į kaimyninę Ukrainą.

Prie sienos su Ukraina yra sutelkta apie 100 tūkst. Rusijos karių. 2014 metais Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, taip pat yra kaltinama pakursčiusi tais pačiais metais Ukrainos rytuose kilusį karą tarp provakarietiškos Kijevo vyriausybės ir prorusiškų separatistų.

Maskva teigia, kad pajėgos telkiamos atsakant į NATO plėtros planus, nors Ukrainai dar nėra pasiūlyta narystė šiame kariniame aljanse.

Šią savaitę J. Bidenas antrą kartą vos per kiek daugiau nei tris savaites telefonu bendravo su V. Putinu ir pagrasino Maskvai didelėmis ekonominėmis sankcijomis, jei ji pradėtų ataką.

Rusijos lyderis į tai atsakė, kad sankcijos prieš Maskvą būtų „didžiulė klaida“.

Gruodžio 22 dieną tarptautiniai stebėtojai pranešė, kad Rusija ir Ukraina susitarė atkurti paliaubas, tačiau jau kitą dieną Kijevas ir separatistai apkaltino vieni kitus naujais pažeidimais.

Šeštadienį įvykusi kario mirtis yra pirmoji nuo tada, kai buvo susitarta dėl paliaubų.

Visos ankstesnės paliaubos, įskaitant paliaubas, dėl kurių buvo susitarta 2020 metų liepą, žlugo.

Kijevas dviejuose su Rusija besiribojančiuose regionuose kovoja su promaskvietiškais sukilėliais nuo 2014 metų, kai Kremlius aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį.

Per konfliktą Rytų Ukrainoje jau žuvo daugiau nei 13 tūkst. žmonių.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Skaitytoja

Senai žinoma, kad Ukrainoje vyksta tarpusavy pilietinis karas, saviškiai žudo saviškius. Širdis plyšta už taikius, nekaltus gyventojus. Kalta valdžia, o ne Rusija.

realiai

Pravosekų zekai Naujametį prisilakė ir pradėjo pleškinti kur papuola, ten "nukentėjusių" daug daugiau, tik vieno neatgaivino, o nukentėjimo aplinkybės nekomentuojamos:)

Pogromas

Ataka...O koks buvo separatistu atakos tikslas:) iki Kievo dabegti? Manau tiesiog chochlinos meluoja nes tiesiog gavo atsaka už apšaudimus. Pakartosiu Chocholu tiketi saves negerbti. Ir jai ka virš ukrainos pastoviai skraido tokie jav lektuvai kurie mato ir girdi toli i rusijos teritorija. Nebijokit:)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS