Šiaurės Kalifornijos miškuose plinta gaisrai: gyventojai priversti palikti namus | KaunoDiena.lt

ŠIAURĖS KALIFORNIJOS MIŠKUOSE PLINTA GAISRAI: GYVENTOJAI PRIVERSTI PALIKTI NAMUS

  • 0

Tūkstančiai Šiaurės Kalifornijos gyventojų pirmadienį buvo priversti palikti savo namus, greitai plintančiam miško gaisrui artėjant prie teritorijos, dar neatsigavusios po kelių ugnies siautėjimų ankstesniais metais.

Šio regiono miškai per pastaruosius kelerius metus itin nukentėjo nuo liepsnų, ir baiminamasi, kad šią vasarą Kaliforniją gali nuniokoti nauja virtinė pražūtingų gaisrų.

Dėl didelės sausros kai kurių vakarinių valstijų pareigūnai prevenciškai uždarė nacionalinius parkus ir įspėjo regiono gyventojus, kad ruoštųsi blogiausiam scenarijui.

Kalifornijos valdžia pranešė, kad neįprastai karšti orai, stiprūs vėjai ir labai degi perdžiūvusi augalija sudarė sąlygas išplisti savaitgalį įsiplieskusiems gaisrams. Tokiomis pačiomis sąlygomis 2017-aisiais kilo pražūtingiausias per Kalifornijos istoriją miško gaisras.

Valstijos gubernatorius Jerry Brownas (Džeris Braunas) pirmadienį paskelbė nepaprastąjį padėtį Leiko apygardoje – per pastaruosius metus ypač nuo ugnies nukentėjusiame kaimiškame rajone. Vienas didelis gaisras jame liepsnoja maždaug už 190 km į šiaurę nuo San Fransisko.

Nepaprastoji padėtis suteiks pareigūnams galimybę gauti daugiau lėšų iš valstijos biudžeto kovai su gaisrais ir jų pasekmėmis.

Šeštadienį vakare išplitęs gaisras sunaikino mažiausiai 22 pastatus ir privertė 3 tūkst. gyventojų palikti namus. Per pastaruosius kelerius metus ugnies stichija jau ne kartą niokojo šią izoliuotą ir skurdžią apygardą, turinčią vos 65 tūkst. gyventojų.

2015 metais virtinė gaisrų sunaikino apie 2 000 pastatų ir nusinešė keturias žmonių gyvybes.

Kitais metais vienas padegėjas sukėlė gaisrą, nušlavusį 300 pastatų.

Leiko apygarda buvo vienas iš Šiaurės Kalifornijos rajonų, pernai nukentėjusių nuo virtinės gaisrų vyndaryste garsėjančiose teritorijose.

Gaisrininkų brigados vadovas Jonathanas Coxas (Džonatanas Koksas) informavo, kad Leiko apygardoje su ugnimi kovoja per 230 ugniagesių. Jie dirba raižytoje vietovėje, todėl prie degančio miško sunku nuvežti reikalingą įrangą.

Anot vieno miškininkystės specialisto, kol kas sunku prognozuoti, kokio intensyvumo šiemet bus gaisrai, tačiau perdžiūvusi augalija visoje valstijoje nieko gera nežada.

"Yra daug sausos žolės, ir tai kelia susirūpinimą", – pažymėjo Kalifornijos universiteto Berklyje aplinkos mokslų fakulteto dekanas Kiethas Gillessas (Kitas Džailsas).

Vietos valdžia pirmadienio popietę atšaukė evakuacijos planą Teheimos apygardoje, kur siautėja du miško gaisrai. Red Blafo mieste buvo sunaikinta daug namų ir įmonių.

Namų neteko ir vienas Red Blafo policijos pareigūnas, padėjęs evakuoti žmones. Policijos leitenantas Mattas Hansenas (Matas Hansenas) pranešė, kad gyventojai paaukojo jo šeimai, dabar ieškančiais nuomojamo būsto, apie 10 tūkst. JAV dolerių (8,5 tūkst. eurų), taip pat baldų ir drabužių.

Nuo miško gaisro teko bėgti ir Šastos apygardos gyventojams.

Nė vieno gaisro priežastis kol kas nenustatyta.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS