Suomijos policija tiria retus valstybės išdavystės nusikaltimus | KaunoDiena.lt

SUOMIJOS POLICIJA TIRIA RETUS VALSTYBĖS IŠDAVYSTĖS NUSIKALTIMUS

Suomijos policija penktadienį pranešė, kad tiria du įtariamus valstybės išdavystės atvejus, susijusius su žvalgybine veikla ir nacionalinių paslapčių platinimu – Šiaurės Europos šalyje labai neįprastus nusikaltimus.

Nacionalinis tyrimų biuras (NBI) neatskleidė detalių, tačiau patvirtino, kad tiriami du atskiri valstybės išdavystės nusikaltimai. Policija nepranešė, ar kas nors buvo suimtas.

Vienas atvejis buvo susijęs su nacionalinių paslapčių atskleidimu, naujienų agentūrai AFP sakė detektyvas inspektorius Jukka Nurmenniemi (Juka Nurmeniemis).

Detektyvas inspektorius Masi Puolakka (Masis Puolakas) patvirtino, kad atliekamas kitas tyrimas dėl neleistinos žvalgybinės veiklos.

„Tai labai išskirtinis tyrimas“, – AFP teigė Helsinkio universiteto baudžiamosios teisės profesorius Kimmo Nuotio (Kimas Nuotijus).

Anot jo, Suomijoje ypač retai pasitaiko atvejų, susijusių su neleistina žvalgybine veikla.

„Neprisimenu, kad mūsų teismuose būtų buvusi iškelta byla dėl neleistinos žvalgybos veiklos“, – sakė jis.

Šis kaltinimas susijęs su žvalgybos veikla, vykdoma Suomijoje, tačiau nukreipta į kitą šalį ir kenkiančia Helsinkio užsienio santykiams.

Neprisimenu, kad mūsų teismuose būtų buvusi iškelta byla dėl neleistinos žvalgybos veiklos.

Kita vertus, nacionalinių paslapčių atskleidimas yra susijęs su įslaptintos informacijos apie nacionalinės svarbos dalykus rinkimu ir platinimu.

„Tai labiau žinomas nusikaltimas, – paaiškino K. Nuotio. – Situacija yra labai neaiški. Net nežinoma, ar šie du atvejai yra susiję.“

Suomija kartu su kaimynine Švedija nutraukė dešimtmečius trukusį karinį neutralumą ir, Rusijai įsiveržus į Ukrainą, gegužės mėnesį pradėjo pastangas tapti NATO nare.

Visos 30 NATO valstybių narių, išskyrus Vengriją ir Turkiją, ratifikavo Suomijos narystę, kuriai reikia vienbalsio pritarimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

apgailėtina

o Vengrija niekaip "nepataiko" : anksčiau susidėjo su Hitleriu ir atsidūrė pralaimėjusiųjų karą pusėj ,dabar - nors ir daug teisingų ,žmonėms suprantamų ( anti iškrypėliška politikos kryptis , šalies neprikausomumo nuo ES politikra....) dalykų toj šaly,ale iš esmės - ir vėl praktiškai JAU užlipo ant to paties grėblio susidėdama su Hitlerio klonu. Šį kart rusišku.

tik

kai salis buna neutrali kokios gali buti paslaptys reiskia ji pati nesvari pries savo tauta butent tie asmenys kuriuos reik teist ir jesko kaltu nukreipint demesi nuo paciu nes tai naudinga ===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS