Šveicarija trumpina karantiną vildamasi, kad omikron yra pandemijos „pabaigos pradžia“ | KaunoDiena.lt

ŠVEICARIJA TRUMPINA KARANTINĄ VILDAMASI, KAD OMIKRON YRA PANDEMIJOS „PABAIGOS PRADŽIA“

Omikron atmaina gali būti pandemijos pabaigos pradžia, trečiadienį pareiškė Šveicarijos vyriausybė, sutrumpinusi karantinavimosi trukmę ir pratęsusi apribojimus, kuriais siekiama kontroliuoti šią COVID-19 atmainą.

„Galbūt esame lūžio taško, kuris gali būti lemiamas pereinant iš pandemijos į endeminę fazę, išvakarėse“, gyventojai įgijo aukštą imuniteto lygį, per spaudos konferenciją sakė sveikatos ministras Alainas Bersetas. „Nežinome, bet omikron gali būti šios pandemijos pabaigos pradžia“.

Šveicarija išgyvena penktąją atvejų bangą, nors ligoninės dar nėra perkrautos. Vyriausybės ekspertai teigia, kad susirūpinimą kelianti omikron atmaina dabar sudaro 90 proc. visų užsikrėtimų.

„Omikron labai užkrečiama, mažiau pavojinga, bet tai nėra priežastis sumažinti budrumą. Taip pat ir ne priežastis nerimauti“, – sakė A. Bersetas.

Vyriausybė nusprendė sutrumpinti COVID sergančių žmonių izoliacijos laiką nuo 10 dienų iki penkių, jei asmuo 48 valandas nepatyrė simptomų. Su užsikrėtusiaisiais kontaktavusių asmenų karantinas taip pat mažinamas iki penkių dienų ir taikomas tik artimiems kontaktams, o žmonėms, kurie jau gavo paskutinę vakcinos dozę arba pasveiko nuo COVID-19 per pastaruosius keturis mėnesius, taikoma išimtis. „Vis dėlto padėtis išlieka trapi. Užsikrėtimų daugėja, todėl daugės hospitalizavimo atvejų, kaip stebime kitose šalyse“, – sakė A. Bersetas.

Gruodžio 17 d. vyriausybė apribojo įėjimą į kai kurias patalpas, pavyzdžiui, barus ir restoranus, tik paskiepytiems ar pasveikusiems asmenims, sumažino susibūrimų skaičių, išplėtė kaukių naudojimą ir paskelbė reikalavimą dirbti iš namų. Šios priemonės dabar pratęstos iki kovo pabaigos. O nuo vasario 1-osios skiepijimo pažymėjimų galiojimas sutrumpės nuo 365 iki 270 dienų, kad atitiktų aplinkinių Europos Sąjungos šalių.

68 proc. Šveicarijos gyventojų yra visiškai paskiepyti, 32 proc. paskiepyti ir sustiprinamąja doze. Turtingoje Alpių valstybėje, kurioje gyvena 8,6 milijono žmonių, pandemijos metu užregistruota beveik 1,6 mln. atvejų ir daugiau nei 12 tūkst. mirčių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Antanas

Taip, be jokios abejonės, ir yra. Tai supratau ir rašiau dar prieš mėnesį, kai paaiškėjo jau beveik priimtina to štamo klinika: plitimas - greitas, letalumas - menkas. Moksliškai kalbant - užkratas išmoko gyventi žmonių populiacijoje, "nekirsdamas šaką, ant kurios sėdi".

SUSIJUSIOS NAUJIENOS