Tarp dvigubo IS sprogdinimo Kabule aukų – šeši žiniasklaidos darbuotojai | KaunoDiena.lt

TARP DVIGUBO IS SPROGDINIMO KABULE AUKŲ – ŠEŠI ŽINIASKLAIDOS DARBUOTOJAI

  • 0

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) prisiėmę atsakomybę dėl pirmadienį ryte Kabule įvykdyto dvigubo mirtininkų sprogdintojų išpuolio, nusinešusio mažiausiai 25 žmonių, tarp jų – šešių žiniasklaidos darbuotojų gyvybes.

IS propagandos agentūros „Amaq“ pranešime sakoma, kad pirmasis mirtininkai taikėsi į Afganistano žvalgybos tarnybų būstinę Kabule ir saugumo pajėgas, o antrasis – į įvykio vietoje susirinkusius žurnalistus.

„Atskalūnų saugumo pajėgos, žiniasklaida ir kiti žmonės atskubėjo į operacijos vietą, kur vienas brolis juos netikėtai užklupo ir pasiaukojo, (detonavęs) liemenę su sprogmenimis“, – sakoma vadinamosios Chorasano provincijos „Islamo valstybės“ pareiškime.

Pirmąją bombą detonavo motociklu važiavęs užpuolikas. Šis sprogimas driokstelėjo prieš 8 val. vietos (6 val. 30 min. Lietuvos) laiku netoli Afganistano žvalgybos tarnybos būstinės, sakė VRM atstovas Najibas Danishas (Nadžibas Danišas).

Kabulo policijos atstovas Hashmatas Stanikzai (Hašmatas Stanikzajus) naujienų agentūrai AFP sakė, kad antras sprogimas nugriaudėjo praėjus kelioms minutėms po pirmojo ir kad jis buvo nutaikytas prieš įvykio vietoje susirinkusius reporterius. Pasak jo, antrąją bombą detonavo pėsčiomis priėjęs mirtininkas.

„Islamo valstybė“ nurodė, kad pirmasis sprogdintojas buvo Kaaka al Kurdi (Kaka Kurdis), galbūt kurdų kilmės, o antrasis – Khalila al Qurashi (Chalilas Kurašis).

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Wahidas Majorhas (Vahidas Madžrohas) patvirtino, kad per sostinės centre įvykdytą išpuolį žuvo penki žurnalistai, dirbę vietos žiniasklaidos priemonėms, ir tarptautinės naujienų agentūros AFP fotografas.

AFP patvirtino, kad per antrąjį sprogimą žuvo jos pagrindinis fotonaujienų žurnalistas Kabule Shahas Marai (Šahas Marajis). Tarp žuvusiųjų taip pat buvo du televizijos 1TV, vienas „Tolo TV“ ir vienas „Jahan TV“ žurnalistas.

W. Majorhas pridūrė, kad tarp dešimčių sužeistųjų, išvežtų į kelias Kabulo ligonines, taip pat esama žurnalistų.

Vidaus reikalų ministerija nurodė, kad per šią dvigubą ataką nukentėjo mažiausiai 49 žmonės ir kad aukų dar gali padaugėti.

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis) griežtai pasmerkė šį išpuolį. Prezidentūros pareiškime sakoma, kad atakos prieš nekaltus civilius, maldininkus mečetėse, nacionalinius ir demokratinius procesus, reporterius ir žodžio laisvę yra karo nusikaltimai.

Keliomis dienomis anksčiau Talibanas paskelbė pradedantis pavasarinį puolimą, akivaizdžiai atmesdamas raginimus kovotojams priimti Afganistano vyriausybės pasiūlymą pradėti taikos derybas.

Savo pareiškime ekstremistų grupuotė pažadėjo atakuoti JAV pajėgas ir „jų žvalgybos agentus“, taip pat jų „šalininkus šalies viduje“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS