TBT prokuroras prisijungs prie ES grupės, tiriančios nusikaltimus Ukrainoje | KaunoDiena.lt

TBT PROKURORAS PRISIJUNGS PRIE ES GRUPĖS, TIRIANČIOS NUSIKALTIMUS UKRAINOJE

Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) vyriausiasis prokuroras prisijungs prie ES tyrimų grupės, kuri tirs Ukrainoje galimai įvykdytus tarptautinius nusikaltimus, pirmadienį pranešė ES teisminio bendradarbiavimo agentūra.

„Tarptautinio baudžiamojo teismo Hagoje prokuratūra taps jungtinės tyrimų grupės (JTG) dėl Ukrainoje galimai įvykdytų pagrindinių tarptautinių nusikaltimų dalyve", - sakoma Eurojusto pareiškime.

TBT vyriausiasis prokuroras Karimas Khanas pasirašė susitarimą su Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos generaliniais prokurorais dalyvauti jungtinėje tyrimų grupėje, kuri tirs galimus karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui, įvykdytus po Rusijos vasario 24 dieną pradėtos invazijos.

Susitarimu „siekiama palengvinti tyrimus ir baudžiamąjį persekiojimą atitinkamose valstybėse, taip pat tų asmenų, kurie galėtų būti perduoti TBT“, pranešė Eurojustas.

Šešiasdešimt pirmoji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

„Šiuo susitarimu JTG šalys ir TBT prokuratūra siunčia aiškią žinią, kad bus dedamos visos pastangos siekiant veiksmingai surinkti įrodymus apie Ukrainoje įvykdytus pagrindinius tarptautinius nusikaltimus ir patraukti atsakingus asmenis atsakomybėn“, – sakė Hagoje įsikūrusi agentūra.

Beveik prieš dvi savaites K. Khanas lankėsi Bučos mieste, kur buvo nužudyta šimtai civilių, ir dėl žudynių Ukraina kaltina Rusijos pajėgas, kurios kelias savaites buvo okupavusios miestą.

„Ukraina yra nusikaltimo vieta. Esame čia, nes turime pagrįstų priežasčių manyti, kad vykdomi teismo jurisdikcijai priklausantys nusikaltimai“, – tuo metu žurnalistams sakė K. Khanas.

Rusija neigia atsakomybę už žūtis, o prezidentas Vladimiras Putinas atmetė pranešimus apie rusų karius, šaudančius į civilius gyventojus, ir pavadino juos „klastotėmis“.

JT: nuo karo pradžios Ukrainoje žuvo arba buvo sužeista 5 718 civilių

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą prieš du mėnesius, Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, žuvo arba buvo sužeista mažiausiai 5 718 civilių. JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras pirmadienį Ženevoje pranešė, kad žuvo mažiausiai 2 665 žmonės, dar 3 053 buvo sužeisti.

Pateiktais duomenimis, tarp žuvusiųjų yra 195 vaikai. Dar 296 mergaitės ir berniukai buvo sužeisti. Ši statistika, anot biuro, apima civiles aukas nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24 dieną iki sekmadienio nakties. Kartu pažymima, kad tikrasis žuvusių ir sužeistų civilių skaičius gali būti didesnis.

Gairės: karas Ukrainoje, karo nusikaltimai, tyrimas, Haga
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS