Trys masinių protestų ir areštų Maskvoje savaitės: kas iš tiesų ten vyksta? | KaunoDiena.lt

TRYS MASINIŲ PROTESTŲ IR AREŠTŲ MASKVOJE SAVAITĖS: KAS IŠ TIESŲ TEN VYKSTA?

  • 8

Nuo liepos vidurio Maskvoje rengiamos masinės protesto akcijos, kurių metu reikalaujama sąžiningų rinkimų, ir tai yra didžiausio masto demonstracijos Rusijoje nuo tada, kai Vladimiras Putinas 2012 metais grįžo į Kremlių.

Po šeštadienį įvykusio dar vieno masinio mitingo, naujienų agentūra AFP pateikia trijų audringų savaičių apžvalgą:

Draudimas opozicijos kandidatams

Liepos 17 dieną Rusijos valdžia uždraudė 57-iems opozicijos kandidatams dalyvauti Maskvos miesto Dūmos rinkimuose, kurie vyks rugsėjį.

Tarp populiarių kandidatų minimi didžiausio V. Putino oponento Aleksejaus Navalno šalininkai ir beveik visi nepriklausomi opozicijos veikėjai.

Valdžia savo sprendimą grindžia techniniais dalykais, įskaitant ir tai, jog kandidatai esą nesurinko reikiamo skaičiaus galiojančių parašų.

Pyktis gatvėse

Liepos 20 dieną maždaug 20 tūkst. žmonių susirinko vienoje Maskvos aikštėje į sankcionuotą mitingą reikalauti laisvų ir sąžiningų vietos rinkimų. Jame dalyvavo ir opozicijos lyderiai, įskaitant A. Navalną, bei eiliniai maskviečiai, augant visuomenės nepasitenkinimui dėl krentančio pragyvenimo lygio ir nekontroliuojamos korupcijos.

Per tą demonstraciją A. Navalnas pagrasino liepos 27-ąją surengti dar didesnį mitingą šalia Maskvos merijos, jeigu valdžia neregistruos opozicijos kandidatų.

A. Navalno areštas

Liepos 23 dieną neregistruoti kandidatai susitiko su Rusijos centrinės rinkimų komisijos pirmininke Ela Pamfilova, kuri pripažino, kad padėtis yra „nesąžininga“. Ji pažadėjo, kad dokumentai dar kartą bus patikrinti, tačiau tik ateinančią savaitę.

Todėl A. Navalnas paskelbė apie naują mitingą ateinantį šeštadienį ir tviteryje paskelbė: „Kremlius mano, kad mes pamiršime, išsigąsime ir neišeisime [protestuoti].“

Kitą dieną instagrame jis pranešė, kad buvo suimtas po to, kai išėjo iš savo namų Maskvoje pabėgioti. Jam buvo skirta 30 parų arešto už masinio protesto organizavimą.

Suimti 1 400 žmonių

Liepos 27 dieną per antrąjį mitingą buvo suimta beveik 1 400 žmonių. Šį kartą mitingas buvo nesankcionuotas, jo dalyvius riaušių policija išvaikė lazdomis.

Informaciją apie protestus skelbiantis tinklalapis „OVD Info“ nurodė, kad tai buvo didžiausias areštų skaičius nuo 2012 metų, kai dešimtys tūkstančių žmonių protestavo prieš V. Putino sugrįžimą į prezidento postą po to, kai jis ketverius metus ėjo premjero pareigas.

Įtariamas apnuodijimas

Liepos 28 dieną A. Navalnas iš kalėjimo buvo pervežtas į ligoninę dėl, kaip nurodė valdžia, „ūmios alerginės reakcijos“.

Tačiau netrukus į areštinę grąžintas A. Navalnas pareiškė, kad veikiausiai buvo „apnuodytas“. Visgi medikai valstybinėje ligoninėje nurodė opozicijos lyderio mėginiuose „neaptikę jokių nuodingų medžiagų“.

„Masiniai neramumai“

Liepos 30-ąją Rusijos pareigūnai pradėjo tyrimą dėl „masinių neramumų“ po liepos 27-osios mitingo. Už tokį nusikaltimą Rusijoje baudžiama kalėjimu iki 15 metų.

Tyrimo metu buvo sulaikyta dešimtys žmonių, o penki iš jų buvo rugpjūčio 2 dieną perkelti į ikiteisminio kalinimo įstaigas.

Rusijos teismai taip pat 88 žmones pasiuntė į laikino suėmimo institucijas, o 332 žmonėms buvo skirtos baudos už dalyvavimą liepos 27-osios mitinge.

Taip pat buvo pradėti trys tyrimai dėl smurto prieš policininkus. Už tokį nusikaltimą Rusijoje baudžiama laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Tyrimas dėl pinigų plovimo

Per nesankcionuotą rugpjūčio 3-osios mitingą buvo suimta apie tūkstantis žmonių.

Taip pat buvo pradėtas tyrimas dėl tariamo pinigų plovimo A. Navalno Kovo su korupcija fonde, kuris tiria Kremliaus pareigūnų gyvenimą.

Rugpjūčio 8 dieną buvo areštuotos fondo ir A. Navalno padėjėjų sąskaitos.

Diplomatinė trintis

Tą pačią dieną Rusija iškvietė vieną Vokietijos diplomatą, kad išreikštų savo protestą dėl Vokietijos televizijos kanalo „tiesioginių raginimų protestuoti“ socialiniuose tinkluose.

O rugpjūčio 9 dieną pasiaiškinti dėl "kišimosi" opozicijos naudai į Rusijos URM iškviestas vienas amerikiečių diplomatas.

Rekordinis skaičius

Rugpjūčio 10 dienos sankcionuotame mitinge dalyvavo beveik 50 tūkst. žmonių, skelbia mitingų dalyvių skaičių fiksuojanti nevyriausybinė organizacija „Baltasis skaitiklis“.

Kelios dešimtys žmonių buvo suimti po to, kai keli šimtai protestuotojų pamėgino po šio mitingo žygiuoti link prezidento administracijos.

GALERIJA

  • Trys masinių protestų ir areštų Maskvoje savaitės: kas iš tiesų ten vyksta?
  • Trys masinių protestų ir areštų Maskvoje savaitės: kas iš tiesų ten vyksta?
  • Trys masinių protestų ir areštų Maskvoje savaitės: kas iš tiesų ten vyksta?
  • Trys masinių protestų ir areštų Maskvoje savaitės: kas iš tiesų ten vyksta?
  • Trys masinių protestų ir areštų Maskvoje savaitės: kas iš tiesų ten vyksta?
  • Trys masinių protestų ir areštų Maskvoje savaitės: kas iš tiesų ten vyksta?
  • Trys masinių protestų ir areštų Maskvoje savaitės: kas iš tiesų ten vyksta?
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

nuomonė

Kas vyksta ? Internetu sudurnintų kvailų miesto dykaduonių pramogos, einam, parėkausim prieš Putiną, gal papulsim į spaudą, išgarsėsim. Daugiau nieko. Kai nebereikia niekuo rūpintis, galima gyventi tėvų išlaikomiems iki 40 metų, prisireikia ir tokių pramogų. Per karą tokie išdvėstų kaip muselės...

To vatnyka

Gal tu neberašyk apie tankus ir Putina daugiau nieko:) Geriau parašyk apie grybus kurie perka vilkus:)

???

antrastes nuotrauka labai matyta, ka primena?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS