Žemės drebėjimas Turkijoje: žuvo mažiausiai 12 žmonių, sužeista – daugiau kaip 500 | KaunoDiena.lt

ŽEMĖS DREBĖJIMAS TURKIJOJE: ŽUVO MAŽIAUSIAI 12 ŽMONIŲ, SUŽEISTA – DAUGIAU KAIP 500

Turkijoje per stiprų žemės drebėjimą, penktadienį supurčiusį Egėjo jūros regioną, žuvo mažiausiai 12 žmonių, o sužeistųjų padaugėjo iki 522, pranešė aplinkos ir urbanistikos ministras Muratas Kurumas.

Penktadienį ankstyvą popietę įvykusio 7 balų žemės drebėjimo epicentras buvo Egėjo jūros dugne į šiaurę nuo Graikijai priklausančios Samo salos. Turkijoje jis labiausiai paveikė vakarinės Izmyro provincijos pakrantę, ypač Izmyro miestą.

„Per žemės drebėjimą Izmyre žuvo 12 žmonių, dar 522 sužeisti“, – M. Kurumą citavo valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Samo saloje nugriuvus sienai žuvo du paaugliai moksleiviai, dar keliolika žmonių buvo sužeisti.

Požeminiai smūgiai taip pat sukėlė nedidelių cunamio bangų, užliejusį pajūrio gatves kai kuriose vietose Samo saloje ir viename Turkijos vakarinės pakrantės mieste.

ES ir NATO siūlo pagalbą

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas penktadienį pareiškė, kad Aljansas yra pasirengęs padėti Turkijai ir Graikijai atsigauti po stipraus žemės drebėjimo Egėjo jūroje.

„Mane labai nuliūdino pranešimai apie žemės drebėjimą Egėjo jūroje... NATO nori padėti mūsų sąjungininkėms Graikijai ir Turkijai“, – socialiniame tinkle parašė J. Stoltenbergas.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) taip pat pareiškė esanti pasirengusi padėti.

„Mano mintys – su Graikija ir Turkija. Stebime situaciją ir esame pasirengę padėti visais įmanomais būdais“, – parašė ji.

U. von der Leyen antrino ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis).

„Mūsų mintys – su visais Turkijos ir Graikijos žmonėmis, nukentėjusiais nuo stipraus žemės drebėjimo Egėjo jūroje. Reiškiu nuoširdžiausią užuojautą žuvusiųjų šeimoms ir draugams. ES pasisiūlė padėti ir yra pasirengusi paremti visas pastangas“, – per „Twitter“ paskelbė J. Borrellis.

Užuojautą pareiškė ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis).

„Atidžiai stebiu įvykių raidą po stipraus žemės drebėjimo Egėjo jūroje, prie Graikijos ir Turkijos krantų. Mano mintys – su visais nukentėjusiaisiais“, – parašė jis.

Žemės drebėjimą pakomentavo ir Europos Parlamento vadovas Davidas Sassoli (Davidas Sasolis).

„Mano mintys – apie visus graikus ir turkus, nukentėjusius per galingą žemės drebėjimą Egėjo jūroje“, – paskelbė jis „Twitter“.

Apie pasirengimą padėti Turkijai ir Graikijai taip pat paskelbė Prancūzija.

„Reiškiame visišką solidarumą su Graikijos ir Turkijos gyventojais. Mes juos palaikome ir esame pasirengę mobilizuoti pastangas jiems padėti“, – parašė prancūzų užsienio reikalų ministras Jeanas Yves'as Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas).

Tokie pareiškimai nuskambėjo paaštrėjus ES ir Turkijos santykiams po anksčiau šį mėnesį Paryžiuje įvykusio incidento, kai užpuolikas nupjovė galvą vienam mokytojui, parodžiusiam savo mokiniams pranašo Muhammado (Muhamado) karikatūrą, išprovokavusią pasipiktinimą musulmonų pasaulyje.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) savo ruožtu pareiškė, kad islamas „išgyvena krizę“ visame pasaulyje. Jis taip pat pažadėjo įstatymų lygiu dar labiau atskirti religiją nuo valstybės ir dar griežčiau kontroliuoti Prancūzijoje veikiančių mečečių finansavimą.

Po šio pareiškimo Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) patarė E. Macronui „pasitikrinti psichiką“, taip pat paragino savo tautiečius ir visą musulmonų pasaulį boikotuoti prancūziškas prekes.

Paryžius ir Briuselis tokius pareiškimus palaikė įžeidžiamais.

Lietuvos pasieniečiai nenukentėjo

Graikijos Samo saloje tarptautinėje operacijoje dirbantys Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai nuo penktadienį vykusio žemės drebėjimo nenukentėjo.

„VSAT darbuotojai nenukentėjo, jie saugūs. Jie pasitraukė į saugesnę vietą, kadangi yra žinių, jog smūgiai kartosis ir yra potvynio pavojus“, – BNS sakė VSAT atstovas Rokas Pukinskas.

Jo teigimu, Samo saloje dirba vertėja ir du pasieniečiai.

Graikijoje dirba ir daugiau Lietuvos pasieniečių, tačiau jie buvo toli nuo epicentro.

„Jie ne žemės drebėjimo zonoje“, – teigė pasieniečių atstovas.

Iš viso 26 pasieniečiai šiuo metu dalyvauja Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ tarptautinėje operacijoje Graikijoje.

14 pasieniečių yra žemyninėje Graikijos dalyje, sraigtasparnis su devynių žmonių įgula – Lesbo saloje.

R. Pukinsko teigimu, šiuo metu palaikomas ryšys su „Frontex“ vadovybe –  dar kartą patvirtinta, kad lietuviai nenukentėjo, kol kas evakuacijai poreikio nėra.

GALERIJA

  • Žemės drebėjimas Turkijoje: žuvo mažiausiai 12 žmonių, sužeista – daugiau kaip 500
  • Žemės drebėjimas Turkijoje: žuvo mažiausiai 12 žmonių, sužeista – daugiau kaip 500
  • Žemės drebėjimas Turkijoje: žuvo mažiausiai 12 žmonių, sužeista – daugiau kaip 500
EPA-ELTA nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Nigga

Taip todėl Japonija kas diena drebina nes konfliktus pradėjo? Užuojauta Turkams, stiprybės te padeda jums Alachas

juk

sis fanatinis erodas ir sukele zemes /atodusi/ savo nieksingais veiksmais is viduramziu /enciklopedijos i kurio galva velnias integravo sultono vaidmeni ir si karojeda spec t turi pasalinti kaip /binladena/?...

Pastebėjau tokį dalyką.Kai tik kokią šalis pradeda koki konfliktą tai tuoj kyla stichinė kokia nelaimė.Taip ir Turkijai kuri kišasi ir žudo kitus nekaltus žmones.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS