Turkijos prezidentas ragins V. Putiną būti „taikos architektu“ | KaunoDiena.lt

TURKIJOS PREZIDENTAS RAGINS V. PUTINĄ BŪTI „TAIKOS ARCHITEKTU“

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) paragins Rusijos lyderį Vladimirą Putiną būti „taikos architektu“ ir nutraukti karą Ukrainoje, penktadienį pranešė turkų žiniasklaida.

R. T. Erdoganas, siūlantis savo, kaip tarpininko, pagalbą siekiant užbaigti Rusijos karą prieš Ukrainą, apie tai pareiškė skrisdamas atgal į Turkiją po NATO viršūnių susitikimo Briuselyje.  

R. T. Erdoganas sakė, kad penktadienį paskambins Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, o ateinantį savaitgalį ar kitos savaitės pradžioje pasikalbės su V. Putinu. Prezidentą citavo privati televizija NTV ir kitos turkų žiniasklaidos priemonės.  

„Turėtume pasakyti (V. Putinui): „Turėtumėte būti žingsnių, reikalingų siekiant taikos, architektas“, – sakė R. T. Erdoganas.

Trisdešimtoji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

„Turėtume ieškoti būdo išspręsti šį klausimą pasakydami jam: „Garbingai pradėkite“, – sakė prezidentas, vedęs tiesiogines derybas su V. Putinu.

NATO narė Turkija, palaikanti tvirtus ryšius tiek su Rusija, tiek su Ukraina, bando pozicionuoti save kaip tarpininkę siekiant užbaigti karą. Šalis neprisijungė prie Vakarų valstybių sankcijų Maskvai.

R. T. Erdoganas taip pat sakė, kad aptars su V. Putinu ir V. Zelenskiu NATO viršūnių susitikimo rezultatus.

NATO ketvirtadienį paskelbė, kad dislokuos naujas kovines grupes Slovakijoje, Vengrijoje, Rumunijoje ir Bulgarijoje, taip pat stiprins savo apsaugos nuo cheminių ir branduolinių atakų pajėgumus.

R. T. Erodganas taip pat sakė, kad Rusija ir Ukraina, regis, susitarė dėl keturių iš šešių derybinių punktų: Ukrainos nestojimo į NATO, rusų kalbos vartojimo Ukrainoje, nusiginklavimo ir saugumo garantijų.

„Žinoma, Ukraina yra valstybė. Negali būti nė kalbos, kad Kyjivas sutiktų su nusiginklavimu nuo A iki Z, tačiau Ukrainos pusė sakė, kad tam tikri kompromisai šiuo klausimu įmanomi“, – sakė R. T. Erdoganas.

Tačiau prezidentas leido suprasti, kad Ukraina nėra tokia lanksti dėl prorusiškų separatistų kontroliuojamo Donbaso ir 2014 metais Rusijos aneksuoto Krymo statuso.

Kovo 10 dieną Turkijos pietiniame Antalijos kurorte buvo surengtas Rusijos ir Ukrainos užsienio reikalų ministrų susitikimas – pirmosios tokio rango pareigūnų derybos nuo karo pradžios.

R. T. Erdoganas nekart siūlė Turkijoje organizuoti V. Putino ir V. Zelenskio susitikimą.

Gairės: karas Ukrainoje, Recepas Tayyipas Erdoganas, raginimai Putinui
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS