Tyrėjai: Kinijos kibernetinio šnipinėjimo padalinys aktyviai atakuoja JAV organizacijas | KaunoDiena.lt

TYRĖJAI: KINIJOS KIBERNETINIO ŠNIPINĖJIMO PADALINYS AKTYVIAI ATAKUOJA JAV ORGANIZACIJAS

Mažiausiai 30 tūkst. JAV organizacijų, įskaitant vietos valdžios institucijas, pastarosiomis dienomis tapo „neįprastai agresyvios“ Kinijos kibernetinio šnipinėjimo kampanijos taikiniais, pranešė vienas kompiuterinio saugumo specialistas.

Programišiai pasinaudojo viena neseniai atrasta programos „Microsoft Exchange“ saugumo spraga ir pavogė elektroninių laiškų bei užkrėtė serverius žalingomis programomis, leidžiančiomis užpuolikams valdyti sistemas per atstumą, savo kibernetinio saugumo naujienų tinklalapyje nurodė specialistas Brianas Krebsas (Brajenas Krebsas).

„Tai yra aktyvi grėsmė“, – penktadienį per spaudos konferenciją pareiškė Baltųjų rūmų atstovė Jennifer Psaki (Dženifer Psaki), kai buvo paklausta apie šią padėtį.

„Visi, valdantys šiuos serverius, privalo greitai veikti, kad užtaisytų spragas. Esame susirūpinę, kad yra didelis skaičius aukų“, – pridūrė ji.

Antradienį „Microsoft“ paskelbus programų naujinius, ištaisančius pažeidžiamas sistemas, atakos buvo „dramatiškai“ suintensyvintos prieš serverius, kuriuose naujiniai dar nebuvo įdiegti, nurodė B. Krebsas, cituodamas su padėtimi susipažinusius šaltinius.

Visi, valdantys šiuos serverius, privalo greitai veikti, kad užtaisytų spragas. Esame susirūpinę, kad yra didelis skaičius aukų.

„Pastarosiomis dienomis mažiausiai 30 tūkst. organizacijų visose Jungtinėse Valstijose, įskaitant reikšmingą skaičių smulkiųjų įmonių, [taip pat] miestelių, miestų ir vietos vyriausybių, patyrė įsilaužimų, surengtų neįprastai agresyvaus Kinijos kibernetinio šnipinėjimo padalinio, susitelkusio į elektroninių laiškų vagystes iš taikiniais pasirinktų organizacijų“, – sakoma B. Krebso pranešime.

Remdamasis šios srities specialistų informacija, jis pridūrė, kad įsilaužėliai „užgrobė kontrolę“ tūkstančiuose kompiuterinių sistemų visame pasaulyje, naudodamiesi priemonėmis prieš slaptažodžiais apsaugotas programas, slapta įdiegtomis į sistemas.

„Microsoft“ šios savaitė pradžioje nurodė, kad Kinijoje veikianti valstybės remiama kibernetinių įsilaužėlių grupė pasinaudojo dar nežinotomis saugumo spragomis elektrinio pašto sistemoje „Exchange“, kad pavogtų elektroninių laiškų iš verslo vartotojų.

Bendrovė nurodė, kad grupė, pasivadinusi „Hafnium“, yra „labai įgudusi ir išradinga veikėja“.

„Hafnium“ anksčiau yra atakavusi JAV registruotus juridinius subjektus, įskaitant užkrečiamųjų ligų tyrimo centrus, advokatų kontoras, universitetus, gynybos užsakymų vykdytojas, analitinius centrus ir nevyriausybines organizacijas.

Antradienį savo tinklaraščio pranešime „Microsoft“ vadovas Tomas Burtas (Tomas Bertas) nurodė, kad bendrovė išleido naujinius saugumo spragoms ištaisyti ir paragino vartotojus juos įsidiegti.

„Žinome, kad daug valstybių remiamų veikėjų ir nusikalstamų grupių skubiai imsis veiksmų, kad pasinaudotų bet kokiomis neištaisytomis sistemomis“, – pridūrė jis.

„Microsoft“ pažymėjo, kad „Hafnium“ įsikūrusi Kinijoje, bet veikė per išsinuomotus privačius serverius Jungtinėse Valstijose. Bendrovė pridūrė informavusi apie tai JAV vyriausybę.

Pekinas anksčiau griežtai atmesdavo JAV kaltinimus dėl valstybės mastu vykdomų kibernetinių vagysčių. Praeitais metais Pekinas apkaltino Vašingtoną šmeižtu, kai buvo paskelbta įtarimų, jog kinų kompiuteriniai įsilaužėliai bando pavogti duomenų, susijusių su pandeminio koronaviruso tyrimais.

Sausį JAV žvalgybos ir teisėsaugos agentūros nurodė, kad Rusija veikiausiai yra susijusi su didelio masto ataka, naudojantis bendrovės „SolarWinds“ programinės įrangos spragomis, paveikusia daug vyriausybės ir verslo subjektų. Ši išvada prieštaravo tuomečio JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pareiškimams, kad atakas organizavo Kinija.

„Microsoft“ antradienį nurodė, kad „Hafnium“ atakos „jokiu būdu nesusijusios su atskiromis atakomis, susijusiomis su SolarWinds“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

ko gero, JAV kibernetinė s i s t e m a sulipdyta SNARGLIAIS,

juk patys JANKIAI skelbė , kad pastoviai į jų sistemą į s i v e r ž i a RUSAI,-- o šį kartą ir KINIJA,-- tai rodo , kad DOLERIS Jankiams PROTO n e p a d i d i n a-- n e g e b a apsiginti.

ooo

a tai jau rusai nepuola???

KOKIE "VARGŠAI" TIE AMERIKIEČIAI...

Tie "vargšeliai" jau 75 metai TERORIZUOJA visą pasaulį. Jie pirmieji ir vieninteliai panaudojo atominį ginklą prieš žmoniją. Ką jie išdirbinėjo Vietname, Irake, Afganistane, Jugoslavijoje, Čilėje...Dešimtyse šalių padarė valstybės perversmus. Šiandien jau ėmėsi Europos...Trumpas gerai buvo sugalvojęs atsitverti tvora nuo Meksikos. Šiandien ta tvora reikėtų aptverti banditinę Ameriką ir tegul pabando pagyventi neterorizuojant ir neapvagiant svetimas valstybes.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS