Ukraina atrėmė Rusijos atakų, bet kautynės dėl Mariupolio gamyklos tęsiasi | KaunoDiena.lt

UKRAINA ATRĖMĖ RUSIJOS ATAKŲ, BET KAUTYNĖS DĖL MARIUPOLIO GAMYKLOS TĘSIASI

Ukrainos pajėgos ketvirtadienį pranešė atrėmusios Rusijos atakų šalies rytuose ir susigrąžinusios kai kurias teritorijas, nors Maskva deda pastangas sutrikdyti ginkluotės tiekimą Kyjivui iš Vakarų šalių, bombarduodama geležinkelių stotis ir kitus logistikos objektus visoje šalyje.

Įnirtingos kautynės taip pat vyko metalurgijos įmonės „Azovstal“ komplekse, paskutiniame ukrainiečių pasipriešinimo židinyje pietrytiniame Mariupolio uostamiestyje. Vienas Rusijos pareigūnas anksčiau neigė, kad vyksta šios įmonės šturmas, bet tą teritoriją ginančio pagrindinio ukrainiečių dalinio vadas sakė, kad rusų kariai įsiveržė į kompleksą.

„Padedant aviacijai priešas atnaujino puolimą, siekdamas perimti gamyklos kontrolę“, – nurodė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas ir pridūrė, kad Rusija „stengiasi sunaikinti ukrainiečių dalinius“.

Padedant aviacijai priešas atnaujino puolimą, siekdamas perimti gamyklos kontrolę.

Į vakarus nuo Mariupolio Ukrainos pajėgos pasiekė tam tikros pažangos ties pietinių Chersono ir Mykolajivo sričių ribomis, kur Rusijos pajėgos, kaip pranešama, mėgino surengti kontrpuolimą. Ukrainiečiai taip pat atrėmė 11 Rusijos pajėgų atakų rytinėse Donecko ir Luhansko srityse, informavo kariškiai.

Per pastarąją parą vykusius apšaudymus keliuose rytiniuose miestuose žuvo mažiausiai penki žmonės, dar dešimtys buvo sužeisti, įskaitant 25 nukentėjusius per raketų smūgius Kramatorske, sakė ukrainiečių pareigūnai.

Rusijos kariuomenė nurodė trečiadienį naudojusi iš lėktuvų ir laivų paleidžiamas raketas naikinti elektros tiekimo infrastruktūrai penkiose geležinkelio stotyse visoje Ukrainoje. Artilerija ir aviacija taip pat smogė įtvirtintoms kariuomenės pozicijoms, degalų ir šaudmenų sandėliams. Socialiniuose tinkluose paskelbti vaizdo įrašai leidžia manyti, kad buvo atakuotas vienas tiltas.

Septyniasdešimt pirmoji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba kaltino Rusiją „griebiantis raketų terorizmo taktikos, kad paskleistų baimę Ukrainoje“.

Komentuodamas šias atakas vėlai vakare paskelbtame kasdieniame vaizdo kreipimesi Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė: „Į visus šiuos nusikaltimus bus atsakyta teisiškai ir gana praktiškai – mūšio lauke.“

Naujausios atakos buvo surengtos Rusijai ruošiantis gegužės 9-ąją minėti Pergalės dieną – Soviatų Sąjungos pergalės prieš nacistinę Vokietiją metines. Pasaulis stebi, ar Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasinaudos šia proga paskelbti pergalę Ukrainoje arba išplėsti, anot jo, „specialiąją karinę operaciją“.

Jeigu būtų paskelbtas visavertis karas, V. Putinas galėtų įvesti Rusijoje karo padėtį ir paskelbti atsargos karių mobilizaciją. Toks žingsnis leistų kompensuotis didelius karių praradimus per kautynes Ukrainoje.

Tačiau Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas šias spėliones atmetė kaip „nesąmonę“.

Tuo metu Baltarusija, kurios teritorija Rusija naudojosi invazijai į Ukrainą surengti, trečiadienį paskelbė pradedanti „netikėtas“ karines pratybas. Vienas aukšto rango ukrainiečių pareigūnas sakė, kad jo šalis bus pasiruošusi veikti, jeigu Baltarusija įsitrauktų į karą.

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija sakė neprognozuojanti, kad pratybos Baltarusijoje šiuo metu kelia grėsmę Ukrainai, bet Maskva tikriausiai jomis pasinaudos, kad „išlaikytų ukrainiečių pajėgas šiaurėje, neleisdama nukreipti jų į mūšį dėl Donbaso“ – rytinio išvystytos pramonės regiono, kurios užėmimą Rusija yra paskelbusi savo karinės kampanijos tikslu.

Smūgiais geležinkelio infrastruktūrai siekiama sutrikdyti Vakarų siunčiamų ginklų tiekimą Ukrainai, sakė Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas. Gynybos ministras Sergejus Šoigu savo ruožtu skundėsi, kad Vakarai „tvindo Ukrainą ginklais“.

Vienas aukšto rango JAV gynybos pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė, kad nors Rusijos pajėgos stengėsi smogti kritiškai svarbiai infrastruktūrai, ypač susijusiai su geležinkeliais, prie vakarinio Lvivo miesto, šios atakos nepadarė „jokio apčiuopiamo poveikio“ Ukrainos pastangoms aprūpinti savo pajėgas.

Netoli sienos su Lenkija esantis Lvivas atlieka svarbų vaidmenį NATO šalių siunčiamų ginklų logistikoje.

Ukrainai siunčiama ginkluotė padėjo Kyjivo pajėgoms sužlugdyti pirminį puolimą, kurio tikslas buvo užimti sostinę. Šie ginklai taip pat yra labai svarbūs plečiantis mūšiui dėl Donbaso.

Ukraina ragino Vakarus padidinti ginklų tiekimą prieš susirėmimus, kurie gali tapti lemiamais.

Gairės: karas Ukrainoje, Azovstal, Rusijos kariai, kariniai veiksmai, Mariupolis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS