Ukraina kaltina Rusiją apšaudžius ir užgrobus tris jos karinio laivyno laivus | KaunoDiena.lt

UKRAINA KALTINA RUSIJĄ APŠAUDŽIUS IR UŽGROBUS TRIS JOS KARINIO LAIVYNO LAIVUS

  • 15

Ukrainos karinės jūrų pajėgos apkaltino Rusiją sekmadienį apšaudžius iš užgrobus tris jos karinių jūrų pajėgų laivus Kerčės sąsiauryje prie Maskvos aneksuoto Krymo krantų.

Ši žinia sukėlė didžiulį nerimą Kijevą remiančioms Vakarų šalims, padidėjus karinio eskalavimo tikimybei.

Incidentas įvyko Kerčės sąsiauryje – siaurame vandens kelyje, jungiančiame Juodąją jūrą su Azovo jūra. Pastaroji yra naudojama tiek Ukrainos, tiek Rusijos.

Ukrainos karinės jūrų pajėgos pranešė, kad trys jų laivai – du mažieji šarvuotieji kateriai, „Berdiansk“ ir „Nykopol“ bei vilkikas „Jany Kapu“ – plaukė per sąsiaurį pakeliui iš Odesos į Mariupolio uostą.

Kariškiai nurodė, kad Rusijos pakrančių apsaugos laivas „Don“ pirmiausiai taranavo vilkiką, vykdydamas „atvirai agresyvius veiksmus“, tuomet apšaudė vieną iš katerių. Pranešama apie mažiausiai du sužeistus ukrainiečių laivo įgulos narius.

Tuo metu Ukrainos naujienų portalas „InfoResist“ citavo šaltinį Gynybos ministerijoje, sakiusį, kad šeši ukrainiečių įgulų nariai yra sužeisti, iš jų du – sunkiai.

Rusijos laivui įsirėžus į vilkiką, buvo sugadintas „Jany Kapu“ variklis ir aplamdytas korpusas, pridūrė kariškiai.

Galiausiai visi trys ukrainiečių laivai buvo užimti Rusijos specialiųjų pajėgų, nurodė Ukrainos karinio laivyno vadovybė.

Farvaterį po Krymo tiltu, jungiančiu pusiasalį su Rusijos žemynine dalimi, Rusija užblokavo, pastačiusi skersai jo tanklaivį. Aplink incidento vietą skraidė Rusijos kariniai lėktuvai ir sraigtasparniai.

Maskva apkaltino Kijevą, kad jo laivai neteisėtai įplaukė į Rusijos vandenis ir sąmoningai provokuoja konfliktą. Maskva, 2014 metais aneksavusi Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, teigia, kad Kerčės sąsiauris yra jos vandenys.

Ukraina teigia, kad informavo apie planus pasiųsti savo laivus į Mariupolį.

„Rizikuoja pradėti konfliktą“

Rusijos politikai kaltino Ukrainą vykdant savo sąjungininkų Vakaruose nurodymus ir mėginant tyčia eskaluoti konfliktą.

Krymo lyderis Sergejus Aksionovas per „Facebook“ parašė „esąs tikras, kad už šio provokuojančio akto stovi Kijevo šeimininkai Vakaruose“.

Rusijos Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotojas Piotras Tolstojus savo feisbuko žinute perspėjo, kad „Ukrainos marionetinė valdžia... rizikuoja pradėti didelį karinį konfliktą“.

„Viena aišku: Rusija neleis karinių provokacijų savo teritoriniuose vandenyse“, – pridūrė jis..

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB), kuriai pavaldžios valstybės sienų ir pakrančių apsaugos tarnybos, savo pranešime teigia, kad Ukrainos laivai „neteisėtai įplaukė į laikinai uždarytą Rusijos teritorinių vandenų sritį“.

Pasak FSB, ukrainiečių laivai vykdė „provokuojamus veiksmus“, kurių „tikslas yra aiškus: sukurti konfliktinę situaciją šiame regione“.

Ukraina tvirtina iš anksto perspėjusi Rusiją apie maršrutą, kuriuo privalėjo plaukti jos laivai, kad pasiektų Azovo jūrą.

Rugsėjį Ukrainos karinės jūrų pajėgos skundėsi Rusijos sienų apsaugos tarnybos „provokuojančiais veiksmais“ prieš jos laivus, plaukusius tuo pačiu maršrutu.

Ukraina pastaruoju metu buvo suintensyvinusi patruliavimą Azovo jūroje.

Kijevas sako, kad tokie veiksmai susiję su Rusijos sugriežtinta šios srities kontrole ir priekabaus komercinių laivų tikrinimo.

Kijevas ir Vakarai kaltino Maskvą sąmoningai trukdant laivams plaukioti į Mariupolį, kurio uostas gyvybiškai svarbus Ukrainos pietryčių regiono sunkiajai pramonei.

Mariupolis yra šalia Rusijos remiamų separatistų kontroliuojamų teritorijų, dėl kurių kilęs konfliktas nuo 2014 metų nusinešė daugiau kaip 10 tūkst. žmonių gyvybių.

 Ukraina svarstys galimybę skelbti karo padėtį

Ukrainos prezidento karinė taryba sekmadienį įpareigojo Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybą (SNBO) apsvarstyti galimybę paskelbti šalyje karo padėtį po incidento Kerčės sąsiauryje, kai Rusijos pajėgos taranavo, apšaudė ir užėmė tris ukrainiečių karinių jūrų pajėgų laivus.

Pasibaigus Ukrainos prezidento Petro Poročenkos pasitarimui su kariuomenės vadais anksčiau sekmadienį įvykusio incidento, SNBO sekretorius Oleksandras Turčynovas nurodė, kad „Rusijos kariškių įvykdytas (Ukrainos) karinių jūrų pajėgų užpuolimas yra ne kas kita kaip karinės agresijos aktas“.

„Buvo pasiūlyta surengti Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos posėdį, kad būtų paskelbtas karinės padėties teisinis režimas“, – pridūrė jis.

Pasak O. Turčynovo, tarybos posėdis prasidės pirmadienio vidurnaktį vietos (ir Lietuvos) laiku.

Rusija teigia buvusi priversta panaudoti ginklus 

Trys Ukrainos karo laivai sekmadienį vakare bandė nelegaliai manevruoti Rusijos teritoriniuose vandenyse, todėl Rusijos laivams teko panaudoti ginkluotę, teigiama Rusijos Federalinės Saugumo Tarnybos (FSB) pranešime.

„Sekmadienį ryte Rusijos valstybės sieną pažeidę Ukrainos karinių jūrų pajėgų laivai „Berdiansk“, „Nikopol“ ir „Jana Kapu“ 19 val. vietos laiku dar kartą bandė neteisėtus manevrus Rusijos teritoriniuose vandenyse. Į teisėtus juos lydėjusių pasienio ir Juodosios jūros laivyno laivų reikalavimus nedelsiant sustoti jie nereagavo, atliko pavojingus manevrus“, – teigiama FSB pranešime.

Jame pažymima, jog per incidentą Kerčės sąsiauryje šalia Rusijos aneksuoto Krymo pusiasalio, „siekiant priversti Ukrainos karo laivus sustoti, buvo panaudota ginkluotė“.

„Dėl to Rusijos teritoriniuose vandenyse Juodojoje jūroje buvo sulaikyti visi trys Ukrainos karinio jūrų laivyno laivai, sužeisti trys Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai, kuriems buvo suteikta medicininė pagalba. Pavojus jų gyvybei negresia“, – sakoma pranešime.

Ukrainos karinės jūrų pajėgos savo ruožtu paskelbė, kad per incidentą nukentėjo šeši jų jūrininkai.

Anot FSB, "trys Ukrainos karinių jūrų pajėgų laivai buvo užimti ir apieškoti".

Federalinė saugumo tarnyba pridūrė, kad buvo iškelta baudžiamoji byla dėl Rusijos Federacijos valstybės sienos pažeidimo.

„Būtina pabrėžti, kad Ukrainai buvo žinoma tvarka, pagal kurią karo laivai gali kirsti Rusijos teritorinius vandenis Kerčės–Jenikalskio kanalą. Šia tvarka jie naudojosi anksčiau, kad galėtų netrukdomai praplaukti“, – teigiama FSB pareiškime.

Ukraina teigia įprasta tvarka informavusi Rusiją apie savo karinių jūrų pajėgų laivų planus perplaukti Kerčės sąsiaurį.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

ALGIS

TOKIE TEN IR KARIAI , JEIGU Į JUOS ŠAUDO , O JIE PASIDUODA , O LAIVO JIEMS NEGAILA - LIETUVA KITĄ NUPIRKS KAIP DOVANĄ .

Kauniokas

Vėl haholai garilkos perdauk pririjo.

Juozas

Tai buvo provokacija, is Ukrainos puses, amerikieciu stiliumi ir didele tikimybe palaima.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS