Ukrainos kariuomenės vadas įspėja dėl naujo rusų karių puolimo prieš Kyjivą | KaunoDiena.lt

UKRAINOS KARIUOMENĖS VADAS ĮSPĖJA DĖL NAUJO RUSŲ KARIŲ PUOLIMO PRIEŠ KYJIVĄ

  • 0

Ukrainos kariuomenės vadas Valerijus Zalužnas interviu britų savaitraščiui „The Economist“ sakė manantis, kad Rusija pirmaisiais 2023 metų mėnesiais vėl atakuos Kyjivą.

Pastaruoju metu intensyviausios kovos vyksta Ukrainos rytuose ir pietuose, bet generolas V. Zalužnas sakė, kad rusai vėl taikysis į sostinę.

„Labai svarbi strateginė užduotis yra sukurti rezervą ir pasirengti karui, galinčiam vykti vasarį, geriausiu atveju – kovą, o blogiausiu – sausio pabaigoje“, – sakė jis ketvirtadienį paskelbtame interviu, kurį davė gruodžio 3 dieną.

„Rusai rengia maždaug 200 tūkst. naujų karių. Neabejoju, kad jie vėl bandys [pulti] Kyjivą, – pabrėžė V. Zalužnas. – Viską apskaičiavome – kiek mums reikia tankų, artilerijos ir taip toliau.“

Vasario pabaigoje Maskva pasiuntė savo pajėgas į Ukrainą, siekdama greitai užimti šalies sostinę.

Ukrainos kariuomenė sulaikė rusų kariuomenę už kelių dešimčių kilometrų nuo Kyjivo, o kovo pabaigoje ir balandžio pradžioje rusai pasitraukė iš šio regiono.

V. Zalužnas teigė, kad viena iš dabartinių problemų yra išlaikyti esamą fronto liniją ir „neprarasti daugiau pozicijų“ po to, kai rugsėjį rusų pajėgos buvo išstumtos iš Charkivo srities šiaurės rytuose, o praėjusį mėnesį – iš Ukrainos pietinėje dalyje esančio Chersono.

Pasak generolo, patyrę kelis žeminamus pralaimėjimus mūšio lauke rusai nuo spalio bombarduoja energetikos infrastruktūrą, nes „jiems reikia laiko sukaupti išteklių“ plataus masto puolimui ateinančiais mėnesiais.

„Nesu energetikos ekspertas, bet man atrodo, kad esame ant ribos“, – sakė jis ir pridūrė, kad raketų ir dronų smūgiais „įmanoma“ sunaikinti energetinę sistemą.

Dėl jau įvykdytų išpuolių prieš šią ypatingos svarbos infrastruktūrą milijonai ukrainiečių kenčia žiemos šaltį ir tamsą.

„Žinau, kad galiu įveikti šį priešą, – teigė generolas. – Tačiau man reikia išteklių.“

„Man reikia 300 tankų, 600–700 PKM (pėstininkų kovos mašinų), 500 haubicų“, – sakė jis.

Gairės: karas Ukrainoje, Kyjivas, puolimas, rusų kariai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS