Ukrainos pasieniečiai: Rusijos pajėgos prasiveržė į Kijevo sritį | KaunoDiena.lt

UKRAINOS PASIENIEČIAI: RUSIJOS PAJĖGOS PRASIVERŽĖ Į KIJEVO SRITĮ

Rusijos pajėgos ketvirtadienį prasiveržė į Kijevo regiono šiaurinę dalį, apšaudžiusios vyriausybės pozicijas raketomis „Grad“, pranešė Ukrainos pasieniečiai.

Vienas naujienų agentūros AFP reporteris Ukrainos sostinės šiaurinėje dalyje taip pat matė kelis miesto link žemai skriejančius sraigtasparnius, pasirodžius pranešimams, kad puolamas vietos aerodromas.

Nukrito Ukrainos karinis transporto lėktuvas

Ukrainos kariniam transporto lėktuvui An-26 ketvirtadienį nukritus ir užsiliepsnojus Kijevo srityje žuvo mažiausiai penki žmonės, pranešė Nepaprastųjų situacijų ministerija.

Naujienų agentūra „Unian“ citavo ministerijos pranešimą, kad lėktuvas nukrito Obuchivo rajone ir kad jame buvo keturiolika žmonių. Pranešime nenurodoma, ar lėktuvas buvo numuštas per anksčiau ketvirtadienį prasidėjusį didelio masto Rusijos puolimą.

Rusija paskelbė karą Ukrainoje

Scanpix ir Twitter nuotr.

„Unian“ paskelbtoje nuotraukoje matyti sudužusio lėktuvo uodega su karinių oro pajėgų atpažinimo ženklais.

„Tarp Žukivčių ir Triplojės kaimų Obuchivo rajone nukrito Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karinis lėktuvas (jame buvo keturiolika žmonių), – sakoma Ministerijos pranešime. – Jis užsiliepsnojo, todėl žuvo penki žmonės“.

Kijeve ir Charkive paskelbtas oro pavojus

Kijevo valdžia ketvirtadienį pranešė, kad mieste paskelbtas atakų iš oro pavojus, o iš Charkovo pranešama apie prasidėjusį bombardavimą, Rusijai tęsiant didelio masto karinį puolimą prieš kaimyninę šalį.

„Kijeve paskelbtas oro pavojus! Prašome visus skubiai vykti į civilinės gynybos slėptuves!“ – sakoma Ukrainos sostinės administracijos pranešime.

Tuo metu susirašinėjimo „Telegram“ kanalas „Charkiv 1654“ pranešė, kad šiaurės rytiniame Charkivo mieste apie 16 val. prasidėjo bombardavimas, pranešė naujienų agentūra „Unian“.

„Unian“ pranešime sakoma, kad aukų tarp civilių nėra. Charkivo meras Ihoris Terechovas prašė žmones likti slėptuvėse.

Vyksta mūšis dėl aviacijos bazės

Rusijos ir Ukrainos pajėgos kaunasi dėl vienos karinės oro bazės kontrolės į šiaurės vakarus nuo Kijevo, ketvirtadienį pranešė aukšto rango ukrainiečių kariškis, tame rajone skraidant dešimtims atakos sraigtasparnių.

„Vyksta kautynės dėl Hostomelio aerodromo“, sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas generolas leitenantas Valerijus Zalužnas.

Anksčiau naujienų agentūros AFP reporteriai sakė matę sraigtasparnius, mažame aukštyje skrendančius iš šiaurės sostinės link.

Hostomelio aerodromas ir Antonovo oro uostas yra Kijevo šiaurės vakariniame pakraštyje. Šis taškas yra arčiausiai sostinės, kurį, kiek žinoma, pirmąją invazijos dieną yra pasiekusios Rusijos pajėgos.

Netoliese gyvenantis 30-metis civilis Aleksandras Kovtonenka sakė matęs, kaip vykstant kautynėms du naikintuvai paleido raketų į Ukrainos pajėgas ant žemės.

„Po buvo šaudymas, jis tęsėsi tris valandas, – vyras sakė AFP. – Paskui atskrido dar trys naikintuvai, ir vėl prasidėjo šaudymas.“

Virš susirėmimų vietos matėsi kylantys dūmai. Socialiniuose tinkluose buvo paskelbta nuotraukų, kuriose, regis matyti sraigtasparnių atskraidintų karių puolimas. Televizija CNN parodė filmuotos medžiagos, kurioje matyti oro uoste esantys Rusijos kariai, o vienas reporteris sakė su jais pasikalbėjęs.

Anksčiau Ukrainos sienos apsaugos tarnyba patvirtino, kad Rusijos sausumos pajėgos, įskaitant tankus, įsiveržė į Kijevo sritį Ukrainos šiaurinėje dalyje, kirtę Ukrainos sieną su Baltarusija, ir pajudėjo sostinės link.

Skelbia komendanto valandą

Kijevo meras Vitalijus Kličko ketvirtadienį paskelbė naktinę komendanto valandą Ukrainos sostinėje, šaliai kaunantis, kad atremtų Rusijos invaziją.

Buvęs pasaulio sunkiasvoris bokso čempionas sakė, kad komendanto valanda truks nuo 22 val. iki 7 val. valandos vietos laiku (20.00-05.00 GMT), viešasis transportas tuo laikotarpiu nustos veikti.

Metro stotys bus atviros visą laiką ir tarnaus kaip bombų slėptuvės, sakė jis.

Kijevo meras kreipėsi į pasaulį, prašydamas pagalbos su Rusijos karine agresija šiuo metu susiduriančiai Ukrainai.

„Prasidėjo karas, ir mes kovojame už savo šalį, tačiau mums reikalinga viso pasaulio pagalba ir skubios itin griežtos sankcijos Rusijai“, – V. Kličko sakė vokiečių laikraščiui „Bild“.

„Situacija Kijeve kol kas kontroliuojama, tačiau žmonės, be jokios abejonės, nerimauja“, – teigė V. Kličko.

Gairės: karas Ukrainoje, Kijevas, užimtas Kijevas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS