Ukrainos sostinė ir vakarinis Lvivo regionas nukentėjo nuo didelės Rusijos atakos | KaunoDiena.lt

UKRAINOS SOSTINĖ IR VAKARINIS LVIVO REGIONAS NUKENTĖJO NUO DIDELĖS RUSIJOS ATAKOS

  • 0

Ukrainos sostinė Kyjivas ir vakarinis Lvivo regionas anksti sekmadienį patyrė masinę Rusijos oro ataką, pranešė pareigūnai, o Lenkijos pajėgoms taip pat buvo paskelbta padidinta parengtis.

Sekmadienio smūgiai suduoti kitą dieną po to, kai Rusijos kariuomenė pranešė užėmusi Ukrainos Ivanivskės kaimą į vakarus nuo Bachmuto.

„Sprogimai sostinėje. Oro gynyba veikia. Nepalikite slėptuvių“, – sekmadienį „Telegram“ paskelbė Kyjivo meras Vitalijus Klyčko.

Lvivo srities gubernatorius Maksymas Kozyckis sakė, kad taip pat buvo atakuotas pietinis Stryjaus rajonas, esantis netoli sienos su Lenkija.

Anksčiau Ukrainoje buvo paskelbtas visos šalies oro pavojus, kuriuo buvo perspėjama apie iš Rusijos strateginių bombonešių Tu-95MS paleistas sparnuotąsias raketas. Perspėjimas buvo atšauktas maždaug po dviejų valandų.

Kyjivo miesto karinės administracijos vadovas Serhijus Popko sakė, kad raketos į sostinę buvo leidžiamos grupėmis per trečią prieš auštant surengtą ataką per keturias dienas.

Preliminariais duomenimis, aukų ar didesnės žalos nebuvo, sakė jis, o oro gynyba pataikė į „maždaug tuziną“ raketų.

„Priešas tęsia masinį raketų terorą prieš Ukrainą, – socialiniame tinkle „Telegram“ sakė S. Popko. – Jis neatsisako savo tikslo bet kokia kaina sunaikinti Kyjivą.“

JAV ambasadorė Ukrainoje Bridget Brink (Bridžit Brink) taip pat atkreipė dėmesį į pastaruoju metu padažnėjusias atakas.

„Rusija ir toliau beatodairiškai leidžia dronus ir raketas, nepaisydama milijonų civilių gyventojų, pažeisdama tarptautinę teisę“, – rašė B. Brink socialiniame tinkle „X“.

Dronai, raketos

Lvivo meras Andrijus Sadovas sakė, kad į regioną buvo paleista apie 20 raketų ir septyni Irano gamybos dronai „Shahed“.

„Jos buvo nukreiptos į svarbiausius infrastruktūros objektus“, – nurodė meras.

Lenkijos ginkluotųjų pajėgų operacinė vadovybė (RSZ) pranešė, kad jos pajėgos yra padidintos parengties būklės dėl „intensyvios Rusijos Federacijos tolimojo nuotolio aviacijos veiklos šiąnakt“ ir raketų atakų Ukrainoje.

„Aktyvuotos visos būtinos procedūros Lenkijos oro erdvės saugumui užtikrinti, o RSZ nuolat stebi padėtį“, – teigė ji.

Pastarosiomis savaitėmis Rusija ir Ukraina suintensyvino oro atakas.

Kyivas, kuris daugiau nei dvejus metus tęsiantis plataus masto karui susiduria su ginklų ir karių stygiumi, pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų ir perkelti kovas į Rusijos teritoriją.

Šeštadienį per kelias oro atakas su Ukraina besiribojančiame Rusijos pasienio Belgorodo regione žuvo du žmonės ir mažiausiai septyni buvo sužeisti, pranešė regiono gubernatorius.

Toliau į rytus Samaros regione per drono ataką kilo gaisras didelėje naftos perdirbimo gamykloje – tai buvo naujausias iš daugelio smūgių Rusijos energetikos pramonei.

Belgorodo gubernatorius Viačeslavas Gladkovas „Telegram“ parašė, kad per dronų ir oro atakas nukentėjo du jo regiono rajonai ir regiono sostinė Belgorodas.

V. Gladkovas teigė, kad sugriuvus trims daugiabučio namo balkonams žuvo žmogus.

Vėliau šeštadienį Rusija pranešė, kad atrėmė Ukrainos raketų, paleistų į Sevastopolio miestą Kryme, kurį ji neteisėtai aneksavo 2014 metais, ugnį.

Maskvos primestas Sevastopolio gubernatorius Michailas Razvožajevas sakė, kad nuo raketų nuolaužų žuvo 65 metų gyventojas, o dar keturi žmonės buvo sužeisti.

„Tai buvo didžiausia ataka pastaruoju metu“, – sakė jis.

Teritoriniai laimėjimai

Maskva suintensyvino savo atakas – penktadienį paleido dešimtis raketų ir dešimtis sprogstamųjų dronų, nukreiptų prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą.

Pastarosiomis savaitėmis Rusijos pajėgos taip pat paskelbė perėmusi kelių ties fronto linija esančių gyvenviečių kontrolę.

Praėjusį mėnesį užimta Avdijivka, esanti netoli Rusijos kontroliuojamo Donecko, buvo pirmasis didelis Rusijos teritorinis laimėjimas nuo tada, kai prieš 10 mėnesių buvo užimtas nuniokotas Bachmuto miestas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasveikino šią sėkmę kaip ženklą, kad Rusijos pajėgos grįžta į puolimą.

V. Putinas taip pat siekė susieti Kyjivą su 130 gyvybių pareikalavusiu išpuoliu Maskvos koncertų salėje, sakydamas, kad keturi nusikaltėliai buvo sulaikyti keliaujantys Ukrainos link.

Kyjivas griežtai paneigė bet kokias sąsajas, sakydamas, kad Rusija ieško dingsties suintensyvinti karą.

Jungtinės Valstijos pareiškė, kad nematė jokių Ukrainos dalyvavimo „Crocus City Hall“ išpuolyje požymių. Atsakomybę už jį prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS).

Gairės: karas Ukrainoje, Lvivas, Rusijos oro ataka, Kyjivas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS