Už bandymą prisidėti prie džihadistų rusė nuteista kalėti puspenktų metų | KaunoDiena.lt

UŽ BANDYMĄ PRISIDĖTI PRIE DŽIHADISTŲ RUSĖ NUTEISTA KALĖTI PUSPENKTŲ METŲ

  • 1

Maskvos rajono karinis teismas (MRKT) ketvirtadienį buvusią Maskvos valstybinio universiteto studentę Aleksandrą Ivanovą (Varvarą Karaulovą) už bandymą prisidėti prie teroristinės organizacijos „Islamo valstybė“ (IS) nuteisė kalėti ketverius su puse metų, pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas.

„Pripažinti Ivanovą kalta ir skirti ketverių metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bendrojo režimo kolonijoje bausmę“, – paskelbė teisėjas Aleksandras Ababkovas.

„Teismas nutarė laikyti patikimais Ivanovos parodymus, gautus parengtinio tyrimo metu, – sakė A.Ababkovas. – Parodymus gavo tyrėjas, laikydamasis įstatymų, ji buvo perspėta apie tai, kad vėliau šie parodymai gali būti panaudoti kaip įrodymai teisme“.

Jo nuomone, A.Ivanovos pareiškimai, esą tie parodymai buvo gauti spaudimu, yra prieštaringi ir nenuoseklūs.

A.Ivanovos gynyba jau apskundė teismo nuosprendį.

„Mes jau apskundėme. Viską surašėme ir įteikėme“, – sakė žurnalistams jos advokatas Sergejus Badamišinas.

A.Ivanovos (Karaulovos) tėvas įsitikinęs, kad jo dukteriai nuosprendį teismas paskelbė, jai pačiai save apkalbėjus.

„Dabar aš gailiuosi, kad kreipiausi į tuos, kurie iš esmės turėjo ją ginti. Kai kurie tos žinybos žmonės save diskreditavo“, – sakė Pavelas Karaulovas žurnalistams, aiškindamas savo kreipimąsi į specialiąsias tarnybas, dingus jo dukteriai.

Jo nuomone, nepriimtina, kad teismas kreipė dėmesį į jo dukters prisipažinimą per parengtinį tyrimą.

„Iš esmės tai buvo savęs apkalbėjimas veikiant tyrėjams“, – sakė nuteistosios tėvas.

P.Karaulovas sako, kad jo duktė – kaip kūdikis, kuris neatsako už savo veiksmus.

A.Ivanova dingo 2015 metų gegužės 27 dieną Maskvoje – ji išvažiavo į universitetą, bet paskaitose nepasirodė. Birželio pradžioje paaiškėjo, kad Rusijos ir Turkijos pasienyje buvo sulaikyta 13 Rusijos piliečių (tarp jų ir teisiamoji), kurie, kaip manoma, ketino dėtis prie „Islamo valstybės“ kovotojų. A.Ivanova į Maskvą sugrįžo liepos 11 dieną. Po to mergina pakeitė savo vardą ir pavardę iš Karaulovos į Ivanovą.

A.Ivanova buvo apkaltinta bandžiusi stoti į teroristinę organizaciją.

Byloje surinktos medžiaga rodo, kad per apklausas ji savo kaltę pripažino. Merginos tėvai mano, kad dukrą užvaldė meilė vyrui, su kuriuo ji susipažino internete ir kuris, kaip paaiškėjo, buvo islamistų verbuotojas.

Valstybės kaltintojas prašė skirti kaltinamajai penkerių metų laisvės atėmimo bausmę. Prokuroro nuomone, teisiamosios kaltė visiškai įrodyta. Valstybės kaltintojas teisėjo prašė atkreipti dėmesį į jos padaryto nusikaltimo grėsmę visuomenei, kadangi A.Ivanova ruošėsi tapti snaipere arba mirtininke.

Tuo tarpu gynyba prašė kaltinamąją išteisinti. Pasak jos advokato Iljos Novikovo, kaltintojui nepavyko įrodyti, kad A.Ivanova planavo vykti į Siriją ir užsiimti teroristine veikla.

Prokuroras ir teismui pirmininkavęs A.Ababkovas peržiūrėjo A.Ivanovos susirašinėjimą su Aivaru Samatovu, kurį ji pažinojo kaip Vladą ir kuris naudojosi dar ir kitais slapyvardžiais socialiniuose tinkluose.

Remiantis teismo surinkta medžiaga, šis vyras 2015 metais išvyko į Siriją kovoti už „Islamo valstybę“, o studentė pabandė sekti jam iš paskos.

Teismas taip pat išklausė A.Ivanovos tėvų, patėvio, dėstytojų ir mokytojų parodymų, susipažino su įvairių ekspertizių, tarp jų ir psichiatrinės, išvadomis. Specialistai nustatė, kad kaltinamoji yra psichiškai sveika ir gali stoti prieš teismą.

Pati teisiamoji ir jos gynėjai kategoriškai neigia kaltinimus, esą ji bandė prisidėti prie teroristinės organizacijos. Jie tvirtina, kad mergina vyko į Siriją norėdama ištekėti už savo mylimojo.

Kaip lapkritį pranešė Maskvos valstybinis universitetas, A.Ivanova buvo išbraukta iš šio universiteto filosofijos fakulteto studentų sąrašų jos pačios prašymu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tokius

fanatikus reikia surinkti suleisti aminezino ir laikyti durnyne nes tai sadistiniai dvasios ubagai ir iseje jie taps dar pavoingesni

SUSIJUSIOS NAUJIENOS