V. Zelenskis ragina Nyderlandus boikotuoti rusišką energiją | KaunoDiena.lt

V. ZELENSKIS RAGINA NYDERLANDUS BOIKOTUOTI RUSIŠKĄ ENERGIJĄ

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, ketvirtadienį sakydamas dar vieną kalbą užsienio valstybių parlamentams, paragino Nyderlandus boikotuoti Rusijos eksportuojamą energiją.

„Būkite pasirengę sustabdyti energiją iš Rusijos... kad neprisidėtumėte prie karo milijardais“, – sakė jis vaizdo pareiškime olandų parlamentarams.

Rusija tebėra didžiausia gamtinių dujų tiekėja Europos Sąjungai, tačiau Briuselis nori šiemet dujų importą iš Rusijos sumažinti dviem trečdaliais, kad izoliuotų daugiau nei prieš mėnesį invaziją Ukrainoje pradėjusią Maskvą.

Nyderlandai yra svarbus gamtinių dujų tiekėjas Europoje – šalies Groningeno dujų telkinys yra didžiausias ES. Pastaraisiais metais Nyderlandai dėl besikartojančių žemės drebėjimų regione smarkiai sumažino gavybą.

Trisdešimt šeštoji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Nuo Rusijos karo Ukrainoje pradžios ir pačiuose Nyderlanduose vis garsiau raginama didinti gavybą iš Groningeno telkinio, šiuo metu tiekiančią maždaug 4 proc. žemynui reikalingų gamtinių dujų.

Savo kalboje V. Zelenskis taip pat paragino Nyderlandų premjerą Marką Rutte (Marką Riutę) paremti Ukrainos siekį tapti ES nare.

„Mūsų narystė ES priklauso nuo jūsų, – sakė V. Zelenskis. – Ir jūs taip pat tai žinote, Markai Rutte.“

Nyderlandai nedegė noru priimti Ukrainą. Olandų vyriausybė sakė, kad tai „sudėtingas ir komplikuotas procesas“.

V. Zelenskis taip pat palygino apgultą ir intensyviai apšaudomą Ukrainos pietinį Mariupolio uostamiestį su 1940 metų gegužę nacių subombarduotu Roterdamu.

„Roterdamas dabar nustelbia daugelį Europos miestų“, – sakė V. Zelenskis.

Olandų parlamentarai jam plojo atsistoję.

Gairės: karas Ukrainoje, Nyderlandai, Volodymyras Zelenskis, rusiška energija, boikotas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS