V. Zelenskis: Rusija kontroliuoja apie 20 proc. Ukrainos teritorijos | KaunoDiena.lt

V. ZELENSKIS: RUSIJA KONTROLIUOJA APIE 20 PROC. UKRAINOS TERITORIJOS

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį pareiškė, kad Rusija šiuo metu kontroliuoja apie penktadalį jo šalies teritorijos, įskaitant teritoriją, užimtą per dabartinę Maskvos pajėgų invaziją, anksčiau aneksuotą Krymo pusiasalį ir prokremliškų separatistų kontroliuojamas teritorijas.

„Šiandien apie 20 proc. mūsų teritorijos yra kontroliuojama okupantų“, – Ukrainos lyderis sakė kreipdamasis į Liuksemburgo įstatymų leidėjus.

Rusijos pajėgos stengiasi įsitvirtinti užimtose teritorijose rytiniame Donbaso regione ir artėja prie šio regiono faktinio administracinio centro – Kramatorsko miesto.

Tačiau jos atsitraukė iš sričių prie sostinės Kyjivo ir Ukrainos šiaurės rytuose, kad susitelktų į puolimą rytiniame pramonės regione.

99-oji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

V. Zelenskis sakė, kad 2014 metais Kremliaus remiami separatistai ir Rusijos kariuomenė kontroliavo 43 tūkst. kv. km Ukrainos teritoriją, dydžiu maždaug prilygstančią Nyderlandams.

Tačiau praėjus daugiau kaip trims mėnesiams nuo Rusijos invazijos pradžios šis plotas padidėjo iki beveik 125 tūkst. kv. km, tai yra „daug daugiau“ nei  Nydelandai, Belgija ir Liuksemburgas kartu sudėjus.

Prezidentas taip pat sakė įstatymų leidėjams, kad dar daugiau kaip dvigubai didesnė teritorija, „beveik 300 tūkst. kv. km“, buvo „užteršta“ minomis ir nesprogusiais sprogmenimis.

„Dvylika milijonų ukrainiečių yra perkelti, daugiau kaip 5 mln. išvyko į užsienį“, – pridūrė V. Zelenskis.

Gairės: karas Ukrainoje, Volodymyras Zelenskis, rusijos kariuomenė, užimtos teritorijos Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS