Virusas pražudė JAV karo veteraną: jo dvynys prieš 100 metų mirė nuo kitos pandemijos | KaunoDiena.lt

VIRUSAS PRAŽUDĖ JAV KARO VETERANĄ: JO DVYNYS PRIEŠ 100 METŲ MIRĖ NUO KITOS PANDEMIJOS

Jungtinėse Valstijose nuo koronaviruso mirė 100 metų sulaukęs Antrojo pasaulinio karo veteranas, kurio brolio dvynio gyvybę nusinešė 1918–1919 metais siautusi ispaniškojo gripo pandemija, pranešė JAV žiniasklaida.

Philipas Kahnas (Filipas Kanas) kovojo mūšyje dėl Ivo salos ir vykdė padėties vertinimą iš oro numetus atomines bombas ant Hirošimos ir Nagasakio, trečiadienį savo interneto svetainėje pranešė dienraštis „Newsday“.

Ph. Kahnas ir jo brolis dvynys Samuelis (Samjuelis) gimė 1919 metų gruodį. Neilgai trukus Samuelis mirė nuo ispaniškojo gripo, remdamasis šeimos narių liudijimais rašė Long Ailande leidžiamas laikraštis.

Kaip sakė Ph. Kahno vaikaitis Warrenas Zysmanas (Vorenas Zaismanas), velionis bijojo per savo gyvenimą sulaukti dar vienos pandemijos.

„Jis gan dažnai apie tai užsimindavo, – televizijai CNN sakė W. Zysmanas. – Kalbėdavausi su juo, o jis man sakydavo: „Sakau tau, istorija kartojasi, 100 metų ne toks ir ilgas laiko tarpas.“

Ph. Kahnui prieš jo mirtį balandžio 17 dieną pasireiškė COVID-19 simptomai, tarp jų kosulys. Vyras žinojo, kad galbūt užsikrėtė koronavirusu, sakė W. Zysmanas.

„Paskutines kelias dienas jis daug kalbėdavo apie savo brolį“, – pridūrė vaikaitis.

Ph. Kahnas 1940-aisiais užsirašė į JAV sausumos pajėgų aviacijos korpuso pilotų rengimo programą, o Jungtinėms Valstijoms įsitraukus į karą tarnavo Ramiojo vandenyno regione, dalyvavo Ivo salos mūšyje, vėliau – antskrydžiuose Japonijoje, per kuriuos buvo mėtomos padegamosios bombos, rašė „Newsday“. Jis buvo apdovanotas dviem „Bronzinės žvaigždės“ medaliais.

„Karas buvo baisus, – 2017-aisiais minėdamas savo 98-ąjį gimtadienį laikraščiui sakė Ph. Kahnas. – Kariai žūsta, bet kenčia ir civiliai, o labiausiai kenčia moterys ir vaikai.“

Ph. Kahnas pirmadienį buvo palaidotas kapinėse „New Montefiore“ Vakarų Babilone Long Ailande, nurodė „Newsday“.

Ph. Kahnas nėra vienintelis nuo naujojo koronaviruso miręs žmogus, kurio brolis ar sesuo mirė per 1918–1919 metų ispaniškojo gripo pandemiją.

Balandžio 14 dieną San Antonijuje Teksase mirusios 96 metų moters vyresnioji sesuo mirė nuo ispaniškojo gripo, nors ji jos niekada nepažinojo, pranešė vietos televizija.

Ispaniškojo gripo pandemija nusinešė daugiausiai gyvybių per dabartinę istoriją – maždaug 50 milijonų. Jos metu visame pasaulyje gripu užsikrėtė maždaug 500 mln. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Pilietis

Nesąmonė, kad nuo koronoviruso mire 100 metis.Kada pagaliau, rašysite tiesą.Nusibodo melas.Kada medikai prades dirbti ir gydys žmones pasaulyje. Genocidas vykdomas ligotų ,senų žmonių.Nu seni miršta,taip ir turi būti, tačiau ir senų yra sveikų, kuriems susirgus ,medikai privalo juos gydyti.

...,kiekvienam SAVAS LIKIMAS...,

senai SPAUDOJE skaiciau,kad VIENAS KARO VETERANAS praejes VISA ANTRAJI PASAULINI KARA grizo NAMO i SAVO GIMTA MIESTA ir JI uzmuse gatveje NUO STOGO nuKRITES LEDO VARVEKLIS... TASKAS

Artūras

Pas jankius karo nebuvo, tai ir veteranų nėra !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS