Vokietijoje prieš teismą stojo šimtametis buvęs nacių mirties stovyklos sargybinis | KaunoDiena.lt

VOKIETIJOJE PRIEŠ TEISMĄ STOJO ŠIMTAMETIS BUVĘS NACIŲ MIRTIES STOVYKLOS SARGYBINIS

Vokietijoje ketvirtadienį prieš teismą stojo buvęs nacių koncentracijos stovyklos sargybinis, kaltinamas bendrininkavimu masinėse žudynėse ir tapęs seniausiu asmeniu, kada nors teisiamu šalyje už nacių eros nusikaltimus.

Įtariamasis Josefas Schuetzas (Jozefas Šiucas), kuriam dabar 100 metų, yra kaltinamas 1942–1945 metais Zachsenhauzeno stovykloje šiauriau Berlyno esančiame Oranienburge „sąmoningai ir noriai“ padėjęs žudyti kalinius.

Be kita ko, jis kaltinamas bendrininkavimu „sušaudant sovietų karo belaisvius 1942 metais“ ir žudant stovyklos kalinius „nuodingomis dujomis „Zyklon B“.

Praėjus daugiau nei septyniems dešimtmečiams po Antrojo pasaulinio karo Vokietijos prokurorai skuba traukti atsakomybėn dar gyvus likusius žemesnio rango nacių nusikaltimų vykdytojus.

Ši byla nagrinėjama praėjus savaitei, kai 96 metų vokietė, buvusi nacių mirties stovyklos sekretorė, dramatiškai pabėgo prieš prasidedant  jos teismo procesui, tačiau po kelių valandų buvo sugauta.

Jai taip pat pareikšti kaltinimai dėl bendrininkavimo žudant. Jos teismas turėtų būti atnaujintas spalio 19 dieną.

Nepaisant garbaus kaltinamojo amžiaus, rugpjūčio mėnesį atlikta medicininė ekspertizė parodė, kad J. Schuetzas gali stoti prieš teismą, nors Noirupino teismo posėdžiai truks ne ilgiau nei po porą valandų per dieną.

Į bylos nagrinėjimą, kuris dėl didžiulio visuomenės susidomėjimo vyksta sporto salėje, kaltinamasis atvyko laikydamasis už vaikštynės. Jo teismo procesas turėtų užtrukti iki sausio pradžios.

„Jis nėra kaltinamas konkrečiai ką nors nušovęs, bet tuo, kad prisidėjo prie šių veiksmų kaip sargybinis ir žinojo, kad stovykloje vyksta tokios žudynės“, – sakė teismo atstovė.

Keliems išgyvenusiems stovyklos belaisviams ir aukų artimiesiems atstovaujantis teisininkas Thomas Waltheris (Tomas Valteris) sakė, kad tokie teismai yra būtini net praėjus 76 metams po karo.

„Teisingumui negalioja senatis“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.

Vienas iš jo klientų 79 metų Antoine Grumbachas (Antuanas Grumbachas) išreiškė viltį, kad J. Schuetzas vis dėlto atskleis stovykloje naudotus žmonių žudymo metodus ir „pasakys „klydau, man gėda“.

Tačiau prasidėjus teismo posėdžiui kaltinamojo advokatas pranešė, kad J. Schuetzas apie savo darbą koncentracijos stovykloje nekalbės.

„Kaltinamasis nepasisakys, tik suteiks informacijos apie savo asmeninę padėtį“, – teismui sakė advokatas Stefanas Waterkampas (Štefanas Vaterkampas).

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Gyventi Amžinai

Gal taip nebuvo. Dabar Lietuvoje vis blogiau ir blogiau. Norim atjaunėti. Ir gyventi amžinai. Be jokių revanšinių baisumų. Visi karai siaubingi ir neteisingi; kiekvienas nukenčia.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS