Orlaivį pilotai stengėsi nukreipti į negyvenamą vietovę | KaunoDiena.lt

ORLAIVĮ PILOTAI STENGĖSI NUKREIPTI Į NEGYVENAMĄ VIETOVĘ

Antradienį ryte netoli Zoknių oro uosto su Prancūzijos karinių pajėgų naikintuvu susidūrė ir nukrito vienas iš dviejų Lietuvos karinių orlaivių L-39ZA "Albatross“.

Kas įvyko padangėje netoli Šiaulių, antradienį vis dar buvo neaišku.

Sureagavo profesionaliai

Pasak Lietuvos kariuomenės vado generolo leitenanto Arvydo Pocius, incidentas įvyko eilinių pratybų metu, apie 10.30 val. Ore susidūrus orlaiviui L-39ZA „Albatross“ ir Prancūzijos karinių oro pajėgų naikintuvui „Mirage 2000“, lietuvos oro pajėgų orlaivis sudužo, o jo pilotai spėjo katapultuotis.

Orliavis nukrito pelkėje, šalia Rėkyvos ežero, maždaug už 6 kilometrų nuo Zoknių oro uosto, iš kurio ir buvo pakilę. „Pilotai sėkmingai katapultavosi, vėliau juos rado ir paėmė karinių oro pajėgų gelbėjimo sraigtasparnis ir atgabeno į bazę. Pilotai po gydytojų apžiūros, sugrįžo į tarnybos vietą“, - Krašto apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo Lietuvos kariuomenės vadas.

Anot jo, pilotai šiuo atveju suveikė itin profesionaliai ir padarė viską, kad orlaivis nukristų negyvenamojoje teritorijoje, nesukeliant jokio pavojaus civiliams gyventojams. „Naikintuvas „Mirage2000” nusileido savo eiga, bet patyrė stabilizatoriaus gedimą“, - kalbėjo A.Pocius.

Nusileidusius prancūzus pasitiko Zoknių oro uosto tarnybos. NATO oro policijos pilotai, kaip ir lietuviai, per incidentą nenukentėjo.

Priežastys tiriamos

Pasak Lietuvos kariaumenės vado, vis dar neaišku, dėl ko įvyko susidūrimas, ar jam įtakos turėjo techninis gedimas, ar suveikė žmogiškasis faktorius.Tai turėtų paaiškėti po atlikto tarnybinio patikrinimo, apklausus orlaivio ir naikintuvo pilotus, ištyrus „juodųjų dėžių“ užfiksuotus pokalbius.

A.Pocius patvirtino, kad techniškai tvarkingus „Albatross“ kariuomenė turėjo tik du ir jie buvo naudojami ne tik pratybose, bet ir atliekant kitas operacijas. Vis dėlto, kokius nuostolius patyrė Lietuvos oro pajėgos, Kariuomenės vadas negalėjo ar nenorėjo pasakyti. Du Čekijoje pagamintus „L-39ZA Albatros“ Lietuva įsigijo 1998 m., 2007 m. jie buvo kapitaliai suremontuoti.

„Prieš kelis metus jų kaina buvo vienokia, dabar, juos eksploatuojant, yra kitokia“, - nuo tiesaus atsakymo išsisukinėjo A.Pocius.

Panašių orlaivių kariuomenė turi ir daugiau, tačiau jie netinkami naudoti.

Tyrimą pradėjo Karo policija

Karo policijos Klaipėdos įguloje po Lietuvos karinių oro pajėgų lengvojo lėktuvo bei NATO naikintuvo susidūrimo pirmadienį šalia Šiaulių pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo dėl neatsargumo.

Tyrimui pranešė vadovaujanti Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūra.
Pasak kariuomenės atstovų, antradienio rytą per reguliarią treniruotę už maždaug šešių kilometrų nuo Aviacijos bazės susidūrė lietuvių pilotuojamas „L-39“ ir Šiauliuose dislokuotas NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse atliekantis Prancūzijos naikintuvas „Mirage 2000“.
Lietuvos orlaivis po kontakto ore sudužo, o jo pilotai sėkmingai katapultavosi ir nenukentėję nusileido. Prancūzų naikintuvas su pažeistu stabilizatoriumi nusileido KOP bazėje.

Dėl incidento krašto apsaugos ministrės įsakymu buvo pradėtas tarnybinis tyrimas.

Lietuvos KOP iki šiol naudojosi dviem 1998 metais iš Čekijoje įsigytais „L-39ZA Albatros“ orlaiviais, kurie 2007 metais buvo kapitališkai suremontuoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

zejė

Tai kad tie "pilotai" danguje kelių erelius žaidė ir susibakino netyčia... Per žinias generolas kažką peza apie pratybas, kaip jiems ne gėda, gi Rėkyvos žmonės matė tuos jų viražus.

juzis

o gal cia rusu diversantu darbas?

juzis

Jauciu kalti rusai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS