Futbolas tikisi ir sirgalių pagalbos | KaunoDiena.lt

FUTBOLAS TIKISI IR SIRGALIŲ PAGALBOS

  • 2

"Prieš neriant į vandenį, reikia sužinoti gylį. Dabar yra analogiška situacija", – sakė naujasis Lietuvos futbolo A lygos prezidentas Janas Nevoina.

Ryšys su LFF – glaudus

Už Vilniaus futbolo klubo "Riteriai" vadovą J.Nevoiną balsavo dauguma (keturi iš šešių) A lygos valdybos narių.

J.Nevoina nukonkuravo Vilniaus "Žalgirio" direktorę Vilmą Venslovaitienę (už – 1 balsas).

Nuo 2018-ųjų gruodžio A lygos prezidentu buvęs Marijampolės "Sūduvos" klubo vadovas Vidmantas Murauskas atsistatydino likus kelioms dienoms iki šio sezono pradžios.

"Džiaugiuosi man pareikštu tiek klubų, tiek šalies futbolo federacijos palaikymu. Tai didelis iššūkis ir atsakomybė. Turime būti vieningi ir kurti bendrą ateitį. Futbolo žmonių solidarumas suteikia viltį, kad ateityje bus tik geriau. A lygos vairą perėmiau išties sudėtingu laikotarpiu. Reikia įvertinti atliktus darbus ir tuomet žinosime, kam reikia sutelkti dėmesį, – kalbėjo J.Nevoina. – Jau renkame profesionalų komandą, kuri padės analizuoti bendrą paveikslą. Turime suformuoti aiškią struktūrą, pratintis prie sklandžios vidinės komunikacijos. Šiuo metu diskutuojame su šalies futbolo federacija ir neatmetame varianto, kad federacijos darbuotojas taip pat galėtų dirbti A lygoje. Norint sukurti gerą produktą, mums reikia platesnio galimybių spektro. Su federacija galėtume dalytis informacija, lengviau komunikuoti ir kurti A lygos strategiją ateičiai. Norime rasti specialistų, kurie pagerintų mūsų produkto kūrimo procesą ir padarytų jį patrauklesnį investuotojams. Mums svarbiausia – žmogaus kvalifikacija."

Paklaustas, ar jau diskutavo su Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vadovais apie A lygos perspektyvas, J.Nevoina teigė, kad ryšys su LFF yra glaudus ir bendri tikslai tą ryšį tik stiprina.

"Sutarėme, kad turime ieškoti geriausio sprendimo tiek A lygai, tiek lietuviškam futbolui. Kartu su LFF žiūrime plačiau: A lyga – tik vienas mūsų futbolo produktų, todėl turime skirti jam pakankamai dėmesio ir resursų, siekdami kelti bendrą šalies lygį. A lygos čempionatas turi stiprėti, kad galėtume būti konkurencingi Europoje ir šiuo klausimu mūsų požiūris su federacija ypač sutampa. Kitas iššūkis – kaip padaryti lygą patrauklią investuotojams. Tikiu, kad tik bendromis jėgomis rasime tinkamiausius sprendimus", – pabrėžė J.Nevoina.

Futbolininkai reikalauja daug investicijų, bet kvalifikuoti treneriai irgi nepigūs.

A lyga plėsis

Kalbėdamas apie skaudžiausias A lygos problemas, J.Nevoina buvo tiesmukas: beveik visais atvejais svarbų vaidmenį atlieka finansiniai ištekliai.

"Šiemet futbolo gerbėjai buvo nusivylę sumažėjusiu A lygos komandų skaičiumi ir aš juos suprantu, tačiau reikia atsižvelgti ir į realią ekonomikos situaciją, kurią šis faktas puikiai atspindi. Žaidėjai reikalauja išties daug investicijų. Norint išauginti stiprius savus futbolininkus, reikia kvalifikuotų trenerių, o aukšto lygio specialistai – irgi nepigūs", – svarstė A lygos prezidentas. – Dabar mes turime entuziastų lygą, kurioje žmonės praranda daugiau, nei uždirba. Sudėjus čempionate žaidžiančių klubų biudžetus susidarytų maždaug 7 mln. eurų, o visi per metus sumoka valstybei beveik 1 mln. eurų mokesčių. Norėdami žengti žingsnį į priekį, turime plėsti aukščiausios lygos žemėlapį. Retai kas akcentuoja, kiek LFF investuoja į mūsų asociaciją ir prisideda prie jos veiklos. Esame dėkingi už šią pagalbą, tačiau to neužtenka. Norint sustiprinti lygos statusą, reikia valdžios institucijų pagalbos. Yra daug pavyzdžių, kai valdžios pasitikėjimas futbolu subrandina gražius vaisius. Jeigu valdžios institucijos pradėtų daugiau investuoti į futbolą, tai būtų geras ženklas verslininkams daryti tą patį."

Pasak J.Nevoinos, futbolo klubai savo konkurencingumą jau įrodė darbais, o ne žodžiais.

"Noriu padėkoti jiems už atiduotą širdį ir nuolatinį tobulėjimą. Įvertinus, kokiais resursais pasiekiami rezultatai, neįmanoma nesižavėti. Taip pat norėčiau kreiptis į sirgalius ir paprašyti jų kantrybės bei supratingumo. Sirgaliai – labai svarbi futbolo bendruomenės dalis, jie gali nuveikti daug gerų darbų. Vienas jų – savo mėgstamų komandų palaikymas. Šešios ekipos aukščiausiojoje šalies lygoje nėra geras rodiklis, tačiau, jeigu mes kartu tinkamai atliksime visus darbus, situacija pagerės. Idealiu atveju norėtume sukurti A lygos finansinį fondą, kurį pasidalytų visi klubai. Būtų daugiau stabilumo, lyga taptų patrauklesnė, o joje žaidžiančių komandų gretos pildytųsi", – pabrėžė J.Nevoina.

Viliasi tęsti varžybas

Per nuotoliniu būdu vykusį A lygos valdybos susirinkimą LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius patvirtino, kad federacija prisidės prie A lygos darbų organizavimo ir procesų valdymo.

Viena pirmųjų numatytų bendrų užduočių – raštų dėl pagalbos profesionaliems futbolo klubams atitinkamoms institucijoms rengimas. Nuspręsta kreiptis į šalies Vyriausybę ir kitas institucijas dėl asociacijų įtraukimo į įstaigų sąrašą, kurioms bus teikiamos subsidijos darbo užmokesčiui kompensuoti. Taip pat aptartas siūlymas kreiptis į Europos futbolo asociacijų sąjungą (UEFA) dėl paramos suteikimo klubams.

Svarstytas galimas A lygos čempionato atnaujinimas. Nuspręsta tęsti varžybas praėjus trims savaitėms po karantino pabaigos.

Kol kas sužaistos tik 1-ojo turo rungtynės, jos įvyko kovo 6–8 d.: sostinės "Žalgiris" namuose 4:0 sutriuškino "Panevėžį", "Sūduva" 1:0 palaužė Gargždų "Bangą", o "Riteriai" 0:3 nusileido "Kauno Žalgiriui".

Kiti A lygos mačai preliminariai numatyti balandžio 17–18 d. Jeigu karantinas bus atšauktas, Vilniuje jėgas išmėgins "Riteriai" ir "Žalgiris", Kaune – šio miesto žalgiriečiai ir "Sūduva", o "Panevėžys" savo aikštėje susitiks su "Banga".

Laukia starto

Kol kas nė vienų rungtynių nesužaidė Lietuvos futbolo 1-osios ir 2-osios lygų komandos.

1-osios lygos licencijas turi Telšių "Džiugo", Alytaus "Dainavos", "Šiaulių", Kauno "Hegelmann Litauen" ir "Kauno Žalgirio-B", Vilniaus BFA ir "Žalgirio-B" bei "Riterių-B", Mažeikių "Atmosferos", Kretingos "Minijos", "Jonavos", "Panevėžio-B", Marijampolės "Sūduvos-B" ir Kėdainių "Nevėžio" ekipos.

2-ąją lygą sudaro Utenos, Marijampolės, Kybartų, Alytaus, Kazlų Rūdos, Šilutės, Klaipėdos miesto ir rajono, Plungės, Joniškio, Radviliškio, Šiaulių, Tauragės, Panevėžio, Gargždų, Telšių, Vilniaus bei Kėdainių futbolo atstovai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

bucas

Futbolas ant LT dabar tik Marijampolej ir tai tik gal menesi per UEFA taures. Ir tai, sorr,y bet vos ne kroatu zaideju klubas.Visa kita tai parodiju teatras.

Prajuokino

Banditai tikisi. Susikiskit ta savo atseit futbola sau i viena vieta giliau...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS