Futbolo nokautas Europoje: vieni sutriuškinti, kiti – be pergalių | KaunoDiena.lt

FUTBOLO NOKAUTAS EUROPOJE: VIENI SUTRIUŠKINTI, KITI – BE PERGALIŲ

„Net nesinori tikėti, kad toks yra Lietuvos klubų futbolo lygis“, – atsiduso Algis Jankauskas. Buvęs nacionalinės rinktinės gynėjas, per karjerą sėkmingai įveikęs ne vieną Europos taurių turnyrų barjerą, neslėpė nusivylimo dėl mūsiškiams niūriai prasidėjusio tarptautinio sezono.

Sėkmės pavyzdys

Pernai batelius ant vinies pagaliau pakabinęs A. Jankauskas per net 20 metų trukusią žaidėjo karjerą penkis kartus tapo Lietuvos čempionu ir trylika kartų vilkosi nacionalinės rinktinės marškinėlius. Vis dėlto išskirtinį šį vidurio gynėją daro ne tik titulai, bet ir jo pasiekimai Europos taurių turnyruose.

40-metis futbolininkas, dirbantis „Šiaulių“ klubo trenerių štabe, yra rungtyniavęs net keturiuose skirtinguose Europos klubų turnyruose. Pradedant „Intertoto“ taurės varžybomis ir UEFA taurės turnyru, baigiant Europos lyga ir Čempionų lygos atranka. Iš viso europinėse klubų varžybose su Marijampolės „Sūduva“, Vilniaus „Žalgiriu“ ir Vilniaus „Vėtra“ jis sužaidė 40 mačų. Įspūdingas pasiekimas, ypač žinant, kad daugelis Lietuvos komandų tarptautinį sezoną neretai baigia jam vos prasidėjus – jau po pirmų atrankos etapų.

Ypač sėkmingai A. Jankauskas startavo su „Sūduva“, su kuria tris sezonus iš eilės yra pasiekęs paskutinį, ketvirtąjį, Europos lygos kvalifikacinį etapą. 2017 m. gynėjo įvartis paskutinėmis sekundėmis į Soligorsko „Šachtior“ vartus padėjo marijampoliečiams įveikti tuo metu pajėgaus Baltarusijos klubo barjerą.

Lygiosios: Panevėžio futbolininkai (mėlynos spalvos apranga) per mačą su Moldovos atstovais pirmavo 2:0, tačiau nesugebėjo iškovoti pergalės (2:2). / fk-panevezys.lt nuotr.

Nepateisino lūkesčių

Šį sezoną Lietuvos atstovai Senojo žemyno turnyruose apie tokius pasiekimus negali nė pasvajoti. Nė viena iš trijų šią savaitę startavusių mūsų šalies komandų nesugebėjo įsirašyti pergalės, nors žaidė namų arenose.

Tarptautinę savaitę pradėjęs Vilniaus „Žalgiris“ (Čempionų lygos pirmas atrankos etapas) nesugebėjo palaužti Šiaurės Makedonijos čempionės „Struga“ vienuolikės – 0:0.

Europos konferencijų lygoje (pirmas kvalifikacinis etapas) „Panevėžio“ futbolininkai Marijampolės arenoje 2:2 išsiskyrė su kuklia Orhėjaus „Milsami“ (Moldova) komanda.

Šiame turnyre startavęs Kauno rajono „Hegelmann“ kolektyvas namų tvirtovėje 0:5 kapituliavo prieš kitą Šiaurės Makedonijos atstovę – Skopjės „Shkupi“ ekipą.

Ne Kalėdų metas, kad tokias dovanas teiktume varžovams. Jaučiuosi apgailėtinai.

„Iš mūsiškių tikėjausi kur kas sėkmingesnio starto, – sakė A. Jankauskas. – „Panevėžys“, žaidęs su jam pažįstamu ir įveikiamu varžovu iš Moldovos, iššvaistė turėtą dviejų įvarčių persvarą ir dar nerealizavo 11 m baudinio (27 min. Jovanas Čadženovičius). Geriau Čempionų lygoje galėjo sužaisti ir „Žalgiris“. Dėl „Hegelmann“ neabejojau, kad jiems bus sunku vien jau todėl, kad tai buvo debiutas Europoje, nors apie tokį sutriuškinimą, juolab Kaune, nė minties nebuvo.“

Šturmavo antirekordus

Ypač beviltiškai pirmasis oficialus tarptautinis mačas klubo istorijoje susiklostė „Hegelmann“ futbolininkams. Dariaus ir Girėno stadione kauniečiai jau po pirmo kėlinio atsiliko triuškinamai – 0:3.

Renaldo Cephas 11 min. pasinaudojo šiurkščia mūsiškių klaida ir pasiuntė kamuolį į vartus. Šis 23 metų puolėjas iš Jamaikos tapo tikru varžovų budeliu, pasižymėjęs dar trimis įvarčiais (45, 56 ir 62 min.). Dar vieną vinį į lietuvių karstą įkalė Quevenas (23 min.). Šeimininkai atsakė tik Ugochukwu Oduenyi įvarčiu 15 min., bet mačo teisėjas po ilgų dvejonių užfiksavo nuošalę.

Pralaimėjimas penkių įvarčių skirtumu namuose – vienas skaudžiausių kirčių per visą Lietuvos klubų istoriją. 2012 m. Panevėžio „Ekranas“ 0:6 nusileido Belgijos futbolo galiūnui Briuselio „Anderlecht“. 2020 m. rezultatu 0:5 nuo Velso TNS klubo Marijampolėje krito „Kauno Žalgiris“ ir 2018 m. sostinės „Žalgiris“, Europos lygoje neprilygęs Ispanijos „Sevilla“ ekipai.

Absoliučiai blogiausius tarptautinius pasirodymus, įskaitant ir išvykos mačus, surengė Klaipėdos „Atlantas“, 2001 m. UEFA taurės varžybose Rumunijoje 0:8 pralaimėjęs Bukarešto „Rapid“ futbolininkams. Tą patį rezultatą 2015 m. Europos lygos atrankoje pakartojo Pakruojo „Kruoja“, kurią Lenkijoje 0:8 sutriuškino Balstogės „Jagiellonia“ komanda.

Varžovai: „Shkupi“ legionierius jamaikietis R. Cephas (nuotr. kairėje) keturis kartus nuginklavo „Hegelmann“ vartininką T. Švedkauską, o Kauno rajono vienuolikės žaidėjams (baltos spalvos apranga) nepavyko pralaužti svečių gynybos užtvarų. / sportal.bg ir Regimanto Zakšensko nuotr.

Dovanų – lyg per Kalėdas

Po debiutinio mačo „Hegelmann“ treneris Andrius Skerla sunkiai rinko žodžius. Pasak vairininko, jo planus dar prieš rungtynes sujaukė traumų epidemija, dėl kurios tiesiog neliko vidurio gynėjų.

Prieš kurį laiką susižeidė pagrindinis šios pozicijos atstovas Vilius Armalas. Jį pakeisti turėjęs patyręs 31 metų brazilas Hugo Figueredo rungtynių dieną iškrito iš rikiuotės dėl kojos skausmų. Tad paskutinę akimirką į vidurio gynėjo poziciją teko stumti krašto gynėją Aleksandrą Levšiną. Pastarasis su užduotimi nesusitvarkė, įteikdamas klaidų puokštę R. Cephui ir kitiems varžovams. Kelis sykius neleistinai klydo ir vartininkas Tomas Švedkauskas.

„Nekaltinu A. Levšino, kad vien dėl to pralaimėjome, bet klaidas, kurias šiandien darėme... Ne Kalėdų metas, kad tokias dovanas teiktume varžovams. Per vienas rungtynes padarėme visas klaidas, kokias tik įmanoma padaryti, o jie visomis jomis pasinaudojo“, – aiškino A. Skerla.

Bandys atsitiesti

„Norėjome pasirodyti iš geriausios pusės, bet 0:5 namuose... Individualiai išanalizavome visus žaidėjus, žinojome, kad R. Cephas yra pats pavojingiausias, bet tada jis įmušė mums keturis... Viena yra žinoti, kita – išeiti į aikštę ir žaisti“, – pripažino A. Skerla.

Kitą savaitę visų trijų Lietuvos atstovų laukia atsakomieji mačai. Paskutinis tarptautinį sezoną pradės „Kauno Žalgiris“, kurį Konferencijų lygos antrajame atrankos etape egzaminuos ambicingas Poznanės „Lech“ klubas iš Lenkijos.

„Jaučiuosi apgailėtinai. Nusivylęs. Ne to tikėjausi. Tačiau čia esu tam, kad viską suvaldyčiau“, – kalbėjo A. Skerla, kurio auklėtiniams Skopjėje liko tik formalumai.

„Perspektyvos niūrios. Visi trys pirmo etapo klubai žais išvykoje, kur priešininkus palaikys gausūs ir triukšmingi sirgaliai. Be to, koją kiš ir neįprastos klimato sąlygos, nes tiek Šiaurės Makedonijoje, tiek Moldovoje vidurvasarį būna pragariškai karšta. Lieka tikėtis, kad mūsiškiai ras kažkokių nepanaudotų resursų“, – konstatavo ir A. Jankauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Buves futbolistas

Gal nereiketu lietuviams juokinti pasauli su futbolu ? Nera ir nebus futbolo Lietuvoje, nes nera sportisko jaunimo ,kuris gainiotu kamuoli nuo mazu dienu - daugumoje jaunimas ,,laizo “ telefonus ir sniurkscia zole! Stadijona meras pastate ,tik selo koncertams.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS