Futbolo viršūnėse – netikėtos permainos | KaunoDiena.lt

FUTBOLO VIRŠŪNĖSE – NETIKĖTOS PERMAINOS

Balandžio 30 d. Vilniuje vykusi eilinė Lietuvos futbolo federacijos (LFF) konferencija sukėlė nemenką šurmulį šalies futbolo padangėje.

Konferencijos dalyviai ramiai patvirtino LFF finansinę ataskaitą, auditorių išvadas, LFF Tyrimų komiteto ir Drausmės kodekso nuostatų pakeitimus, taip pat beveik vienbalsiai pasisakė už Lietuvos jaunimo ir vaikų futbolo asociacijos prezidento Vytauto Vaškūno pašalinimą iš Vykdomojo komiteto. Tačiau didžiausio atgarsio susilaukė ne šis sprendimas, o antro LFF viceprezidento rinkimai.

Į LFF viceprezidento pareigas buvo pasiūlytas tik vienas kandidatas – praeityje sąsajų su kriminaliniu pasauliu turėjęs verslininkas, Tauragės apskrities futbolo federacijos prezidentas Arūnas Pukelis.

Staigus skrydis

Ilgą laiką A.Pukelis Lietuvos futbolo užkulisiuose buvo žinomas kaip neoficialus Tauragės "Tauro" komandos rėmėjas, tačiau į pagrindinę futbolo sceną jis nesiveržė. Jo žvaigždė sužibo 2015 m. pabaigoje, kai A.Pukelis pirmą kartą buvo išrinktas Tauragės apskrities futbolo federacijos vadovu. Tada neeiliniame posėdyje buvo atstatydintas 15 metų apskrities federacijai vadovavęs Sigitas Jukna, o vienbalsiu federacijos narių pritarimu naujuoju prezidentu išrinktas verslininkas A.Pukelis. Tiesa, tuometiniai LFF vadovai su tokia įvykių eiga nesutiko ir neribotam laikui suspendavo Tauragės apskrities futbolo federacijos narystę. Galiausiai 2016 m. sausio 12 d. įvyko pakartotiniai rinkimai, kuriuos ir vėl užtikrintai laimėjo A.Pukelis.

Tačiau oficialiu LFF Vykdomojo komiteto nariu A.Pukelis tapo tik 2017 m. birželį, kai buvo patvirtinti nauji LFF įstatai. Atsižvelgiant į gerosios valdymo praktikos darbo grupės raportą buvo išplėsta LFF vykdomojo komiteto sudėtis įtraukiant visas regionines asociacijas, taip pat aštuonias šakines LFF asociacijas ir vieną nepriklausomą narį. A.Pukeliui kelio į federacijos valdžios kabinetus neužkirto ir LFF įstatuose likęs reikalavimas, kad LFF VK nariu gali tapti tik nepriekaištingos reputacijos asmuo. Paaiškėjo, kad su prieš kelis dešimtmečius Tauragėje veikusia nusikalstama "Švininių" grupuote sietas ir turto prievartavimu, kontrabanda bei nusikalstamo susivienijimo organizavimu kaltintas ir penkis kartus teistas A.Pukelis idealiai atitinka nepriekaištingos reputacijos asmeniui taikomas sąlygas.

Futbolas gyvenime man nesumokės tokių pinigų, kokius aš uždirbu.

2017 m. rugsėjį A.Pukelis tapo jo iniciatyva federacijoje įkurto Ekonomikos ir finansų komiteto vadovu, taip pat buvo išrinktas federacijai priklausančios UAB "Futbolo stadionas" valdybos pirmininku. O 2019 m. balandžio 30 d. jis oficialiai buvo išrinktas antru LFF viceprezidentu. Tai reiškia, kad nuo šiol A.Pukelis prireikus pavaduos federacijos prezidentą ar jo pavedimu atstovaus federacijai UEFA, FIFA ir kitose institucijose.

"Iš esmės mano gyvenime niekas nesikeis. Gal bus kokių nors papildomų pareigų, gal kažkokių darbų paves LFF prezidentas. Bet aš esu pasirengęs tęsti pradėtus darbus, tai, ką dariau LFF Vykdomajame komitete, Ekonomikos ir finansų komitete bei atstovaudamas savo gimtai Tauragės apskričiai", – teigė A.Pukelis.

Finansinis saugiklis

Šiuo metu LFF turi tris viceprezidentus. Pirmojo viceprezidento pareigas jau ne pirmą kadenciją eina Salės futbolo asociacijos prezidentas Vidmantas Butkevičius, o trečiojo – Alytaus apskrities futbolo federacijos vadovas Gediminas Daukšys. LFF vadovų teigimu, A.Pukeliui bus pavesta federacijos finansinių reikalų sprendimų sritis.

"Viceprezidento pareigos – tvarkyti finansų ir ekonomikos reikalus. Ne paslaptis, kad šiandien federacijos finansiniai rodikliai yra labai vargingi. Yra dukterinės mūsų įmonės, dirbančios labai nuostolingai, reikia reorganizuoti UAB "Futbolo stadionas", Nacionalinę futbolo akademiją, geriau išnaudoti mūsų turimas futbolo bazes, kad tas mūsų turtas generuotų pridėtines vertes, kad federacija iš jo uždirbtų ir galėtų pinigus investuoti į vaikų ir jaunimo futbolą ir t. t. Čia reikės Arūno prisidėjimo, patarimų ir indėlio", – teigė LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

Šių metų pradžioje LFF pristatė 2019 m. biudžetą ir atskleidė, kad dėl neūkiškumo ir blogo valdymo per pastaruosius penkerius metus federaciją prislėgė 1,3 mln. eurų siekiančios skolos. Dar bent 1,5 mln. eurų gali tekti sumokėti Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) dėl įvairių mokestinių pažeidimų. Pasak A.Pukelio, vienas iš laukiančių darbų bus derybos su VMI.

"Mano pagrindinis indėlis į federacijos veiklą yra biudžeto sutvarkymas. Taip pat laukia darbai, susiję su UAB "Futbolo stadionas" reorganizavimu, bandysiu rasti sąlyčio taškų su Valstybine mokesčių inspekcija. Yra daug darbų, futbolas įvairiose grandyse yra taip nualintas, kad reikia daug žmonių ir pinigų. O svarbius darbus išskirti man labai sudėtinga. Manau, kad šiandien svarbiausia parengti gerą prevencinę visų federacijų ir asociacijų biudžetų priežiūrą. Tam, kad iš bendro LFF biudžeto kiekvienai apskričiai ar asociacijai skirti pinigai būtų nukreipti tikslingai futbolui. Ne taip, kaip būdavo seniau, kai tie paskutiniai mohikanai švaistė futbolo lėšas arba jas savinosi. Gal būsiu indikatorius arba saugiklis to teisingo lėšų paskirstymo. Nes jei mes būtume gyvenę taip pat kaip anksčiau, mums būtų blogai", – tikino A.Pukelis.

Opozicijos daigai

Vis dėlto ne visi futbolo bendruomenės nariai tiki gerais A.Pukelio ketinimais. Dar prieš LFF konferenciją Utenos apskrities futbolo federacija (UAFF) savo interneto svetainėje paskelbė, kad visuotiniame narių susirinkime vienbalsiai nuspręsta UAFF valdybos narius įgalioti balandžio 30 d. vyksiančiame LFF Vykdomajame komitete ir LFF konferencijoje nepalaikyti siūlomos A.Pukelio kandidatūros.

Analogišką sprendimą priėmė ir Vilniaus regiono futbolo sąjunga (VRFS). Asociacijos vadovas Paulius Malžinskas "Vilniaus dienai" sakė, kad VRFS valdyba vieningai nusprendė balsuoti prieš A.Pukelio kandidatūrą.

"Manome, kad ne kartą teistas ir su organizuotomis nusikalstamomis struktūromis praeityje sietas asmuo negali užimti vadovaujamo posto federacijoje. Tai, kad jis prisidėjo prie LFF Vykdomojo komiteto sudėties pokyčių, nekeičia esmės. Sprendimas išrinkti A.Pukelį LFF viceprezidentu suduoda rimtą smūgį ir taip jau nelabai tvirtam federacijos ir viso futbolo įvaizdžiui", – teigė P.Malžinskas.

Susirūpinimą permainomis futbolo federacijos valdžios viršūnėse išreiškė ir Seimo laikinosios parlamentinės grupės "Už Lietuvos futbolo ateitį" pirmininko pavaduotojas Arvydas Anušauskas: "Tai įstums federaciją į dar didesnę duobę, iš kurios išlipti be kardinalių reformų bus jau neįmanoma. O dabar valstybės institucijoms ir savivaldybėms siūlau nutraukti bendradarbiavimą su LFF, įvertinus galimą žalą, kurią padarys bendravimas ir bendradarbiavimas su tokia LFF vadovybe, kurioje yra skaidrumo ir reputacijos reikalavimų neatitinkančių asmenų."

Tačiau pats A.Pukelis spaudos konferencijoje džiaugėsi visuotiniu konferencijos dalyvių palaikymu ir dėl savo neigiamo įvaizdžio kaltino tik žiniasklaidą: "Buvo jaudulys, nes tai buvo išbandymas prieš visą futbolo bendruomenę. Tuos žmones būtų sunku įtikinti, jei būtum nenaudingas Lietuvos futbolui. Tad galiu tik pasidžiaugti, kad ir ką žurnalistai rašytų, vis tiek tai kaip žirniai į sieną. Visa konferencija, visa Lietuvos futbolo bendruomenė mane patvirtino antru LFF viceprezidentu. Jei konferencijos dalyviai būtų nusprendę kitaip, aš jau kitą savaitę būčiau pasitraukęs iš federacijos ir iš Tauragės apskrities futbolo federacijos vadovo posto. Tai reikštų, kad aš šitai bendruomenei esu nereikalingas. Futbole aš dirbu visuomeniniais pagrindais, į futbolą aš tik dedu, jokių pajamų iš jo negaunu. Tad man lieka tik dvasinis pasitenkinimas, o jei nebūtų ir jo, tada aš negalėčiau tęsti darbo futbolo federacijoje."

Tiesa, siekti ir LFF prezidento posto jis neketina. Bent jau ne per artimiausius 10 metų. "Esu garbingas žmogus ir niekad nemeluoju. Tegul kuria futbolą tie žmonės, kurie yra daugiau su futbolu susiję. Nes futbolas gyvenime man nesumokės tokių pinigų, kokius aš uždirbu", – pareiškė įvairias nekilnojamojo turto, transporto, logistikos, mašinų ir žuvies pramonės įmones valdantis verslininkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

sl

cia tik lietuvoi taip galima

Užpelkis

Jei Pukelis ir teistas, tai parašykit už ką ir kiek metų sėdėjo. O tai etikėtes klijuojat, pilstot iš tuščio į kiaurą ir viskas. Tokiu "testu" pilnas Seimas. Yra ten ir kgbistų, ir jų vaikų. Pukelis perversmo Lietuvos futbole nepadarys. Nemanau. Ten susirinkę bedvasiai, žemo arba jokio išsilavinimo ir išprusimo neturintys individai. Jų tikslas - gauti kokią nors dalį tų 8 mln. eurų, kuriuos LFF gauna kasmet iš UEFA. Po to - juodas džipas, rusiška pirtis ir kibiras šašlykų su šilta vodke. Štai tų žmonių gyvenimo pilnatvės etalonas. Nemaža dalis jų - senukai, bebaigią į 8 dešimtį. Laikosi įsitvėrę lovio krašto...

KLP

Tai daug ką pasako apie visą LFF
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS