Lietuvos rinktinės mūšiai – jau naujame stadione? | KaunoDiena.lt

LIETUVOS RINKTINĖS MŪŠIAI – JAU NAUJAME STADIONE?

  • 1

Lietuvos futbolo rinktinei teko kovingi, bet įveikiami varžovai UEFA Tautų lygos turnyre. Kitąmet Valdo Ivanausko auklėtinių C diviziono pirmoje grupėje laukia akistatos su Turkijos, Liuksemburgo ir Farerų salų nacionalinėmis ekipomis.

Statybos – į pabaigą

Į grupę, kurioje pirmą sykį istorijoje susidurs su Turkijos futbolininkais, lietuviai pateko iš trečiojo pajėgumo krepšelio. Rinktinių atstovams suderinus tvarkaraštį paaiškėjo, kad net ketverios Lietuvos ekipos rungtynės bus sužaistos 2022 m. birželį, o dar dvejos – rugsėjį. Kaip tik kitų metų pavasarį ar vasarą planuojama baigti S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukciją. Tad labai tikėtina, kad nacionalinė rinktinė kitąmet grįš į Kauną.

Lietuviai savo kelionę Tautų lygoje pradės birželio 4 d. akistata namuose su Liuksemburgu, o užbaigs – rugsėjo 25 d. su tuo pačiu varžovu išvykoje.

Pasaulio pirmenybės tvarkaraštyje yra pastumtos 4–5 mėnesiais į priekį. Tai kelia iššūkių ir futbolininkų pasirengimui.

Tradiciškai kiekvienos C diviziono grupės laimėtojai gaus kelialapį į aukštesnį divizioną. Paskutines vietas užėmusios kiekvienos iš keturių grupių komandos tarpusavyje žais vadinamąsias išlikimo rungtynes. Pralaimėjusios šias dvikovas rinktinės iškris į silpniausią – D divizioną. Praėjusiame Tautų lygos turnyre 2020 m. lietuviai, vadovaujami Valdo Urbono, per šešerias rungtynes surinko 8 taškus ir savo grupėje užėmė trečią poziciją, leidusią išsaugoti vietą C divizione.

Šiemet pasaulio čempionato atrankos turnyre su V.Ivanausku priešakyje mūsų šalies komanda sukrapštė tik 3 taškus ir savo grupėje liko paskutinė.

Stabdys visas lygas

UEFA tautų lygos tvarkaraštį teko gerokai koreguoti dėl 2022 m. pasaulio čempionato. Jis vyks itin neįprastu metu. Visuomet vasaromis rengtos planetos pirmenybės 2022-aisiais nusikels į lapkričio ir gruodžio mėnesius.

Maža to, čempionatas įsiterps į klubinių turnyrų tvarkaraštį – 2022 m. lapkričio 2 d. sustos UEFA Čempionų lyga, o bus pratęsta tik 2023 m. vasario viduryje. Pauzė prasidės ir nacionalinėse šalių lygose. Tai leis visoms rinktinėms suteikti vienodai laiko parengti savo futbolininkus.

„Pasaulio pirmenybės tvarkaraštyje yra pastumtos 4–5 mėnesiais į priekį. Tai kelia iššūkių ir futbolininkų pasirengimui, – kalbėjo Lietuvos sporto universiteto (LSU) profesorius Marius Brazaitis. – Pasaulio čempionatas, mano manymu, išliks prioritetu, vadinasi, klubai anksčiau pradės savo sezonus, trumpiau ilsėsis. Rinktinėms reikės planuoti, kaip išnaudoti laiką ir geriau parengti sportininkus.“

Nemalonios patirtys

Su Kataro klimato sąlygomis LSU mokslininkams jau teko susipažinti 2019 m., kai Dohoje vyko pasaulio lengvosios atletikos čempionatas. Tąkart iš keturių lietuvių, besivaržančių ištvermės rungtyse, finišavo vos vienas – 50 km sportinio ėjimo rungtyje dalyvavęs Artūras Mastianica, kuris pasaulio pirmenybėms ruošėsi Australijoje.

Tiesa, po finišo iki medicinos punkto lietuvis buvo nuvežtas vežimėliu – kaip ir dauguma Dohoje finišavusių kitų šalių ištvermės sportininkų.

Panašų vaizdą sporto aistruoliai galėjo matyti ir šią vasarą vykusiose Tokijo olimpinėse žaidynėse, kai dėl didelio karščio ir drėgmės vėl kentėjo ištverme pasižyminčių sporto šakų atstovai.

Pavyzdžiui, 212,3 km dviračių lenktynėse iš 126 dalyvių finišavo vos 85 dviratininkai. Tarp nefinišavusių buvo ir lietuvis Evaldas Šiškevičius.

Po metų vyksiantis pasaulio futbolo čempionatas Katare žada būti kiek lengvesnis. Nors oro drėgmė sieks 60 proc., vidutinė to laikotarpio temperatūra nekils aukščiau kaip 25 °C šilumos.

„Futbolo čempionato pranašumas, kad jis vyks beveik mėnesį. Vadinasi, futbolininkai gyvens tomis sąlygomis ir tai jiems padės prisitaikyti. Akivaizdu, kad žaidėjams padės ir švelnėjančio klimato sąlyga – gruodį temperatūra kris ir bus švelnesnė nei lapkritį“, – teigė profesorius M.Brazaitis.

Gelbės kondicionieriai

Nors tuo laikotarpiu rekordiškai aukštos temperatūros Katare nesitikima, nacionalinėms komandoms pasiruošimą gali sutrikdyti termometrų rodmenų skirtumai tarp šiauriau esančių šalių ir Artimųjų Rytų valstybės.

Favoritai: pasaulio čempionato atrankos mače spalį Turkijos rinktinė Rygoje 2:1 įveikė latvius, o kitąmet atvyks į Lietuvą. / Scanpix nuotr.

Pavyzdžiui, jei žiemos pradžioje Katare oro temperatūra viršys 20 °C ribą, tai tuo pačiu metu Danijoje, kurios futbolininkai jau užsitikrino vietą pasaulio taurės varžybose, termometro stulpelis suksis apie 0 °C.

Vis dėlto pasaulio čempionato organizatoriai tikisi, kad karščio bangas, jei tokių futbolininkams tektų patirti, prislopinti padės specialiai šioms pirmenybėms statomi stadionai, pasižymėsiantys unikaliomis vėdinimosi technologijomis.

„Buvo dėtos didelės pastangos stadionams kondicionuoti, – pasakojo M.Brazaitis. – Kol kas nežinoma, kiek tai bus efektyvu, nes būtent tuo laikotarpiu Dohoje būna labai daug smėlio audrų, bet tikslas yra išnaudoti vėjuotą laikotarpį. Stadionuose daromos įvairios ertmės ir plyšiai, per kuriuos skverbsis vėjas. Šis, perėjęs visus filtrus ir vėdinimo sistemas, per specialias angas bus išpučiamas į stadioną ir taip vėdins tiek futbolininkus, tiek sirgalius.“

Pasaulio futbolo čempionatas Katare vyks 2022 m. lapkričio 21 – gruodžio 18 d.


Tvarkaraštis

Birželio 4 d. 19 val. Lietuva – Liuksemburgas

Birželio 7 d. 21 val. 45 min. Lietuva – Turkija

Birželio 11 d. 19 val. Farerų Salos – Lietuva

Birželio 14 d. 21 val. 45 min. Turkija – Lietuva

Rugsėjo 22 d. 21 val. 45 min. Lietuva – Farerų Salos

Rugsėjo 25 d. 21 val. 45 min. Liuksemburgas – Lietuva

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

xx

Lietuvos futbolo rinktine savo meistriskumo lygi turi kompensuoti fiziniu pasiruosimu.Totalinis presingas betkokia komanda sukaustytu ir Lietuvos futbolo rinktinei duotu teigema rezultata. Sekmes visiem Lietuvos Futbolininkam naujais 2022 metais.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS