Savisaugą slopina futbolo aistros: sirgaliams COVID-19 grėsmė – nė motais? | KaunoDiena.lt

SAVISAUGĄ SLOPINA FUTBOLO AISTROS: SIRGALIAMS COVID-19 GRĖSMĖ – NĖ MOTAIS?

Europos futbolo čempionato pabaigtuves gali labai apkartinti nauji COVID-19 protrūkiai. Apie tai įspėjo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

"Euro 2020" – rizikos veiksnys

"Jei nesilaikysime disciplinos, Europos regione kils nauja koronaviruso banga", – pareiškė PSO Europos padalinio vadovas Hansas Kluge.

Atkreipęs dėmesį į tai, kad pastarąsias dešimt savaičių susirgimų COVID-19 atvejų Europos regione mažėjo, H.Kluge tikino, jog praeitą savaitę naujų atvejų skaičius išaugo 10 proc., o tai nulėmė žmonių kelionės, susibūrimai ir sušvelninti socialiniai apribojimai. Šie veiksniai būdingi ir "Euro 2020" varžyboms.

Anot H.Kluge's, nerimą kelianti tendencija susijusi ir su grėsmingesne, sparčiau plintančia delta atmaina. ES ligų kontrolės agentūra teigia, kad iki rugpjūčio pabaigos 90 proc. visų naujų COVID-19 atvejų Europoje sudarys būtent delta atmainos atvejai.

Europos futbolo asociacijų sąjungos (UEFA) atstovai tvirtina, kad epidemiologinio saugumo priemonės pakankamai efektyvios.

Į UEFA – kritikos strėlės

Škotijos agentūra "Public Health Scotland" paskelbė, kad birželio 18-ąją Londone įvykusias Anglijos ir Škotijos komandų rungtynes stebėjo beveik 2 000 koronavirusu užsikrėtusių škotų.

Iš jų beveik 400 buvo "Wembley" stadione, maždaug 1 300 – sirgalių zonose, kiti – baruose, užeigose. Šį mačą iš viso žiūrėjo 20 306 sirgaliai.

"UEFA pozicija – visiškai neatsakinga. Varžybų arenose žmonės nesilaiko būtinos distancijos, asmeninio saugumo higienos reikalavimų. Tai liudija ne vien fotoreportažai. Akivaizdu, kad sąlygos plisti infekcijai – palankios, – kalbėjo Vokietijos vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis. – Kas užgožia blaivų organizatorių protą? Manau, tik komerciniai dalykai."

"Euro 2020" aštuntfinalio mačą tarp anglų ir vokiečių vienuolikių "Wembley" stadione stebėjo 41 793 sirgaliai, olandų ir čekų dvikovą Budapešte – 52 834 žiūrovai.

Siūlė nevykti į Rusiją

"Noriu pabrėžti, kad sklandus, saugus Europos futbolo čempionatas yra bendras UEFA ir vietos valdžios struktūrų rūpestis ir atsakomybė. Be to, kiekvienam sporto aistruoliui, nusipirkusiam bilietą į varžybas, suteikiama išsami informacija apie epidemiologinius ir higienos reikalavimus, kurių jis privalo laikytis stadionuose", – teigė "Euro 2020" medicinos tarnybos vadovas Zoranas Bahtijarevičius.

Stadionuose žmonės nesilaiko saugios distancijos, higienos reikalavimų. Sąlygos plisti infekcijai – palankios.

Į klausimą, ar sirgaliams saugu lankytis varžybų arenose, Z.Bahtijarevičius atsakė: "Gyvenime nėra 100 proc. saugių situacijų. Tačiau žiūrėti rungtynes stadione gerokai saugiau nei kitose susibūrimų vietose, nes arenoje padėtis valdoma."

Šveicarijos sveikatos apsaugos ministras Alainas Bersetas paprašė futbolo gerbėjų nevykti į ketvirtfinalio rungtynes Rusijoje, jeigu jie nepasiskiepiję nuo COVID-19.

Vakar Sankt Peterburge vykusį mačą, kurį žaidė Šveicarijos ir Ispanijos rinktinės, ruošėsi stebėti per 1 000 šveicarų.

Grasina sirgaliams

Suomijos futbolo rinktinės sirgalių lyderis Marko Karvinenas pareiškė, kad Rusijoje viešėję ir "Euro 2020" varžybas stebėję aistruoliai sulaukė grasinimų.

"Kai pas mus šoktelėjo sergamumo koronavirusu rodikliai, pirmiausia kliuvo grįžusiems iš Sankt Peterburgo. Aš ramiai reagavau į priekaištus, tačiau kai kurie mano bičiuliai susikrimto ne juokais, nes sulaukė bauginimų, kad su jais bus susidorota fiziškai. Mirtimi negrasina, bet kaulus sutrupinti – tai tikrai", – sakė M.Karvinenas.

Šalies Sveikatos ir socialinio vystymo tarnybos duomenimis, COVID-19 užsikrėtė kas dešimtas iš kelių šimtų Sankt Peterburge futbolo rungtynes stebėjusių suomių.

Kitoks "Euro 2020" organizatorių požiūris Kopenhagoje.

"Danijoje viskas gerokai rimčiau ir atsakingiau. "Parken" stadione dirbę medicinos specialistai matavo žmonėms temperatūrą, dalijo apsaugos kaukes ir stebėjo, ar jos dėvimos", – tvirtino futbolo aistruolis Aris Lahdenas.

Suomijos ir Danijos rinktinių (1:0) rungtynes Kopenhagoje, "Parken" arenoje, stebėjo 13 790 sirgalių, o Sankt Peterburgo stadione suomių dvikovas su rusais (0:1) ir belgais (0:2) – atitinkamai 24 540 ir 18 545.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS