Specialistai apie sustojusią futbolininko C. Erikseno širdį: panašių incidentų buvo ir Lietuvoje | KaunoDiena.lt

SPECIALISTAI APIE SUSTOJUSIĄ FUTBOLININKO C. ERIKSENO ŠIRDĮ: PANAŠIŲ INCIDENTŲ BUVO IR LIETUVOJE

  • 1

Šeštadienį ant futbolo vejos susmukusi danų futbolo žvaigždė Christianas Eriksenas jaučiasi žymiai geriau, tačiau lieka ligoninėje. Kodėl sveikam 29-erių futbolininkui sustojo širdis – kol kas neaišku. Vis daugėja pranešimų, kad futbolininko karjera bus baigta. Panašių nelaimių būta ir Lietuvoje, praneša Info diena.

Tragišką epizodą, kai per Europos futbolo čempionatą netikėtai susmuko Ch. Eriksenas, komentavo kardiologas Gediminas Račkauskas: „Mes, medikai, tokią situaciją vadiname staigia kardialine mirtimi.“

Kardiologas neslėpė, kad Ch. Eriksenas išgyveno tik dėl žaibiškai pradėtos tiekti pagalbos: „Tai išties labai reti įvykiai. Tačiau yra be galo skaudūs ir šiuo konkrečiu atveju tai yra didžiulis laimėjimas ten dirbusios medikų komandos, kuri sugebėjo tą profesionalų atletą atgaivinti ir perduoti tolimesniam ištyrimui“.

Buvęs Lietuvos futbolo rinktinės gynėjas Deividas Šemberas atmeta bet kokias abejones, kad Ch. Eriksenas turėjo kokių nors negalavimų.

„Viskas, kas reikalinga, pradedant analizių ėmimu, baigiant visais širdies tyrimais, kitų organų patikrinimu, yra nuosekliai, nuodugniai patikrinama ir daromos išvados. Ir jeigu bent menkiausia abejonė, žaidėjai eina pakartotinai tikrintis ir nebūna prileidžiami prie sportavimo ir profesionalaus žaidimo“, – sakė D. Šemberas.

Panašu, kad profesionalus sportas bus ne jam.

Futbolo klubai net kelis kartus per metus tiria savo futbolininkus. Atletų sveikata tikrinama ir prieš didžiuosius čempionatus. Jei kyla nors menkiausių abejonių dėl futbolininko sveikatos, jo tiesiog neleidžiama registruoti varžyboms.

„Žaidėjai, kurie dalyvauja šiuose didžiuosiuose turnyruose, praeina patikrą ir jie yra visiškai sveiki. O kai nutinka tokie incidentai, tai net sunku pasakyti, dėl ko. Yra buvę pavyzdžių, kur daktarai patys negali atsakyti į klausimą, kas sukėlė tokį nemalonumą“, – teigė D. Šemberas.

Danijos futbolininkas Ch. Eriksenas, galima sakyti, svarbiausią savo gyvenimo mačą jau laimėjo. 

„Panašu, kad profesionalus sportas bus ne jam“, – sakė kardiologas G. Račkauskas.

Panašių nelaimių yra buvę ir Lietuvoje. Futbolo klubo „Kauno Žalgiris“ vartininkų treneris Mantas Gintalas puikiai prisimena panašią nelaimę, įvykusią jo akyse: „Pamatėm, kad žmogus guli ant žemės. Net nežinau, kodėl, kaip. Tiesiog iškart bėgau į tą vietą, kurioje padėtas defibriliatorius, kolega bėgo prie žmogaus. Kai susitikom dviese prie nesąmoningo žmogaus, buvo žymiai lengviau pradėti tuos veiksmus, kadangi buvom dviese. Tą ir atlikom, nes buvom praėję mokymus“.

Lietuvos futbolo stadionuose tokių incidentų, kokį patyrė Ch. Eriksenas, buvo mažiausiai du. Prieš penkerius metus, sužaidus vos dvidešimt minučių, ant vejos be gyvybės ženklų krito Lietuvos rinktinės saugas Kęstutis Ivaškevičius. Medikai jį iš mirties nagų išplėšė greitosios pagalbos automobilyje.

Širdis buvo sustreikavusi ir Lietuvos rinktinės iki septyniolikos metų žaidėjui Matui Gudaičiui. Pastarasis krūtine sustabdė stipriai komandos draugo perduotą kamuolį ir po kelių akimirkų sukniubo. Į aikštę atbėgę medikai futbolininko gyvybines funkcijas sugebėjo atkurti tik kelis kartus panaudoję defibriliatorių.

GALERIJA

  • Specialistai apie sustojusią futbolininko C. Erikseno širdį: panašių incidentų buvo ir Lietuvoje
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

aa

pamenu krepšininką Taurą Stumbrį...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS