Agresorių rožinė svajonė tarptautiniuose sporto renginiuose – su pakirptais sparnais | KaunoDiena.lt

AGRESORIŲ ROŽINĖ SVAJONĖ TARPTAUTINIUOSE SPORTO RENGINIUOSE – SU PAKIRPTAIS SPARNAIS

  • 0

Kai kurios Europos šalys, deklaruojančios, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkams ne vieta tarptautiniuose renginiuose, vis dėlto siunčia savo atletus į varžybas, kuriose dalyvauja ir karo agresorių atstovai.

Kalbos ir darbai

Šių metų vasarį 34 šalių sporto ministrai ir už sportą atsakingi aukščiausieji pareigūnai pasirašė kreipimąsi į Tarptautinį olimpinį komitetą (TOK), ragindami iš naujo persvarstyti sprendimą sušvelninti sankcijas Rusijos ir Baltarusijos sportininkams.

Tarp pasirašiusiųjų Europai atstovavo ir Kroatija, Prancūzija, Graikija, Italija, Nyderlandai, Rumunija, Slovakija, Ispanija, tačiau šių valstybių boksininkės yra šiomis dienomis Indijoje vykstančio pasaulio čempionato dalyvės, o Delio ringas atvertas ir Rusijos, ir Baltarusijos kovotojoms.

Varžybas Indijoje boikotuoja Baltijos ir Šiaurės šalys – Lietuva, Latvija, Estija, Danija, Islandija, Suomija, Norvegija, Švedija, taip pat JAV, Kanada, Anglija, Lenkija, Čekija, Sakartvelas, Airija, Škotija, Šveicarija, Ukraina, Velsas, Argentina.

Tarptautinė bokso asociacija (IBA), vadovaujama ruso Umaro Kremliovo, ignoruoja TOK rekomendacijas, o sporto administratorius tų šalių, kurios nusprendė nedalyvauti IBA varžybose, sportininkus pavadino „blogesniais už hienas ir šakalus“.

Išimtys: kai kurių Europos šalių sporto vadovai savaip interpretavo bendrą kreipimąsi į TOK, tad neboikotavo pasaulio moterų bokso čempionato./flickr.com nuotr.

Pozicija – vieninga

Lietuva dar kartą patvirtino savo požiūrį: 64 sporto federacijos, tarp jų – ir visos dvylika strateginių sporto šakų, neįgaliųjų ir kitos organizacijos, pasirašė deklaraciją, kurioje išsakoma vieninga pozicija dėl Rusijos ir Baltarusijos atletų dalyvavimo tarptautinėse varžybose, kol šios šalys tęsia karą Ukrainoje.

„Noriu padėkoti sporto federacijoms, jų vadovams, sportininkams, treneriams už aiškią, tvirtą vertybinę poziciją. Kartu turime padaryti viską, kas įmanoma, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkų tarptautiniame sporte nebūtų su jokia vėliava“, – sakė Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Lietuvoje nelaukiami Rusijos ir Baltarusijos sportininkai, jų rinktinės, klubinės komandos.

Deklaracijoje, be kita ko, reiškiamas pasipiktinimas 2023 m. sausio 25 d. TOK pareiškimu, kuriame yra nuostatų, atveriančių kelią Rusijos ir Baltarusijos sportininkams sugrįžti į tarptautines sporto arenas ir dalyvauti būsimose olimpinėse žaidynėse.

„Šiuos sportininkus dažniausiai finansuoja jų šalių vyriausybės. Jie jokiu būdu negali būti laikomi neutraliais. Rusijos ir Baltarusijos sportininkai, jų rinktinės, klubinės komandos Lietuvoje nelaukiami“, – dėstoma deklaracijoje.

Lems TOK žodis

„Tarptautinės federacijos šiuo metu tikslina, ar Rusijos ir Baltarusijos sportininkai galės dalyvauti ikiolimpinėse atrankos varžybose“, – naujienų agentūrai AFP sakė Paryžiaus olimpinių žaidynių organizacinio komiteto vadovas Tony Estanguet.

Tačiau Tarptautinė fechtavimo federacija (FIE) jau leido šių dviejų šalių atletams varžytis kvalifikacijos turnyruose.

„Net jei Rusijos ar Baltarusijos sportininkai pateks į žaidynes, tik TOK galės pasakyti, ar leis jiems dalyvauti olimpiadoje, ar ne“, – tvirtino  Paryžiaus olimpinių žaidynių organizacinio komiteto vadovas.

Tris kartus olimpinį aukso medalį iškovojęs buvęs kanojininkas teigė, kad Rusijos ir Baltarusijos klausimą aptarė su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu.

„Paskutinį žodį tars TOK“, – reziumavo komiteto vadovas.

Tvirtas Lenkijos barjeras

Nepaisant kai kurių tarptautinių sporto federacijų palankumo Rusijai ir Baltarusijai, šių šalių atstovams rožinė olimpinė svajonė gali būti nepasiekiama.

Balandžio 21–23 d. Poznanėje numatytos Tarptautinės fechtavimo federacijos (FIE) pasaulio taurės varžybos – vienas iš ikiolimpinės atrankos etapų. Tačiau Lenkija atsisakė išduoti vizas Rusijos fechtuotojams.

2008–2022 m. FIE vadovavo iš Uzbekijos kilęs Rusijos oligarchas Ališeras Usmanovas.

Rusijos įdirbio padariniai – akivaizdūs: FIE kongrese balsuojant, ar leisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti šios federacijos varžybose, 89 delegatai buvo už, 46 – prieš.

Šiemet birželio 21–liepos 2 d. Krokuvoje vyks Europos žaidynės, net devyniolikos sporto šakų atstovai galės iškovoti kelialapius į Paryžiaus olimpiadą.

Ikiolimpinę atranką rengs šaudymo iš lanko, sinchroninio plaukimo, lengvosios atletikos, badmintono, krepšinio trejetų (3 prieš 3), bokso, breiko, kanojų slalomo, BMX dviračių, kalnų dviračių, nardymo, fechtavimosi, dziudo, šiuolaikinės penkiakovės, regbio, šaudymo, stalo teniso, tekvondo, triatlono varžybų organizatoriai.

„100 proc. užtikriname: šiose žaidynėse Rusijos ir Baltarusijos sportininkų nebus nei su neutraliomis vėliavomis, nei su kokiomis nors kitomis“, – pareiškė Lenkijos sporto ir turizmo ministras Kamilas Bortniczukas.

GALERIJA

  • Agresorių rožinė svajonė tarptautiniuose sporto renginiuose  – su pakirptais sparnais
Gairės: Rusijos ir Baltarusijos sportininkai, TOK, Paryžiaus olimpiada, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS