Apdovanotieji sportininkai – kuklūs: nemano atlikę žygdarbius | KaunoDiena.lt

APDOVANOTIEJI SPORTININKAI – KUKLŪS: NEMANO ATLIKĘ ŽYGDARBIUS

  • 0

„Kilnus sportinis elgesys yra savybė, dėl kurios nereikia lieti prakaito sporto salėse ar stadionuose. Tai – siekiamybė konkuruoti sąžiningai, ištiesti pagalbos ranką varžovui ir dėl to net paaukoti prizines vietas. Tai – poelgiai, verti daugiau nei medalio“, – sakė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, sveikindama Kilnaus sportinio elgesio laureatus.

Padeda Ukrainos plaukikams

Į LTOK nominacijas pretenduoti galėjo tiek mėgėjai, tiek profesionalūs sportininkai, kilniu elgesiu pasižymėję aikštėje arba už jos ribų, taip pat sąžiningą sportą, olimpines vertybes, kilnų elgesį sporto varžybose ar bendruomenės gyvenime skatinančios organizacijos ar sporto šakų atstovus, komandas, judėjimus remiančios įstaigos.

Visus kandidatus vertino Lietuvos kilnaus sportinio elgesio komisija, vadovaujama olimpinės vicečempionės Austros Skujytės.

Misija: už viso gyvenimo nuopelnus apdovanota Lietuvos sporto pedagogė, sportinės gimnastikos trenerė I. Katinienė. / R. Lukoševičiaus/LTOK nuotr.

„Kasmet sulaukiame vis daugiau nominantų, o šiemet, minint kilnaus sportinio elgesio judėjimo Lietuvoje 30-metį, nugalėtojus išrinkti buvo tikras iššūkis. Šiuo metu mūsų broliai ukrainiečiai kaunasi ne tik už savo, bet ir mūsų visų laisvę, todėl ypač smagu, kad turime ir du kilnaus sportinio elgesio  – paramos Ukrainos sportininkams pavyzdžius“, – į laureatus kreipėsi A. Skujytė.

Nuo vaikystės buvau auklėjamas padėti neprašomas. Tai turime daryti kiekvienas ir to nesureikšminti.

Už išskirtinę pagalbą siekiant sukurti kuo palankesnes sąlygas į Lietuvą atvykusiems Ukrainos sportininkams organizacijos „Fair Play“ apdovanojimas skirtas Lietuvos plaukimo federacijai (LPF).

Nuo pat karo pradžios LPF ėmėsi koordinuoti į Lietuvą atvykstančių Ukrainos plaukikų gerovę, skyrė lėšų sportininkų stovykloms, sudarė sąlygas dalyvauti mūsų šalyje vykstančiose oficialiose varžybose, įtraukė į kitą veiklą ir sukūrė karštąją liniją, kvietusią susisiekti net pusšimtį iš Ukrainos atvykusių plaukikų, kuriems buvo ir vis dar yra teikiama visa reikalinga pagalba.

„Padedame ne vien mes, kaip organizacija, bet ir patys sportininkai aktyviai padeda Ukrainai šiuo itin sunkiu metu. Norime tikėti, kad į Lietuvą atvykusiems Ukrainos plaukikams padėjome bent truputį atitrūkti nuo skaudžios realybės gimtojoje šalyje ir įkvėpėme jiems vilties“, – kalbėjo LPF prezidentas Saulius Binevičius.

Kilni trenerio iniciatyva

2022 m. „Fair Play“ projektu pripažinta Šiaulių sporto gimnazijos direktoriaus, imtynių trenerio Andriaus Stočkaus pagalbos Ukrainos sportininkams iniciatyva.

A. Stočkus nesudvejojęs ryžosi suteikti prieglobstį būriui Ukrainos atletų ir tapo dviejų nuo karo pabėgusių Ukrainos sportininkių globėju. Šiaulių sporto gimnazijos direktorius prisiima visą atsakomybę už merginų gerovę Lietuvoje, rūpinasi jomis kaip tikras tėtis – perka drabužius kasdienai ir sportui, rūpinasi jų sveikata, kartu vyksta į užsienyje vykstančias sporto varžybas, o globėjo lydimos merginos pernai iškovojo prizines vietas Europos ir pasaulio imtynių čempionatuose.

Pavyzdys: už išskirtinę pagalbą į Lietuvą atvykusiems kariaujančios Ukrainos sportininkams „Fair Play“ organizacijos apdovanojimas skirtas S. Binevičiaus vadovaujamai Lietuvos plaukimo federacijai. / ltuswimming.com nuotr.

A. Stočkus sutelkė Šiaulių sporto gimnazijos bendruomenę į savanorių būrį ir įrengė patalpas sportininkams iš Kyjivo olimpinio rezervo priimti ir apgyvendinti, surinko ir nupirko būtiniausių daiktų, suorganizavo ir pasitiko atvykusius sportininkus ir jų šeimų narius. Šiuo metu gimnazijos patalpose gyvena 19 sportininkų.

„Sužinoję, kad galime suteikti prieglobstį atvykstantiems sportininkams, per keturias dienas sugebėjome savo pastangomis susiremontuoti patalpas, mokykloje gyvenančiais vaikais rūpinasi daugybė specialistų, todėl apdovanojimas skirtas visai bendruomenei – esu jai labai dėkingas“, – atsiimdamas apdovanojimą sakė A. Stočkus.

Pavyzdžiai jaunimui

2022 m. jaunojo sportininko kilnaus poelgio apdovanojimas skirtas Alytaus šv. Benedikto gimnazijos mokinei, Lietuvos mokyklų žaidynių dalyvei Gabijai Čepononytei.

Dalyvaudama Lietuvos mokyklų žaidynių estafetinio bėgimo varžybose lengvaatletė ištiesė pagalbos ranką parkritusiai varžovų komandos lyderei. Antroje vietoje tuo metu buvusiai G. Čepononytės komandai pritrūko vos kelių šimtųjų sekundės dalių iki pirmos vietos.

„Nepadariau nieko tokio, ko nebūtų padaręs kas nors kitas, būdamas mano vietoje. Tiesdama varžovei ranką elgiausi kaip kiekvienas doras žmogus. Dar kartą atsidūrusi tokioje situacijoje, esu tikra, elgčiausi taip pat“, – kalbėjo G. Čepononytė.

„Jaunojo sportininko pavyzdžiu bendraamžiams“ buvo išrinkta ir apdovanota Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) studentė Emilija Greviškytė.

Iš Pandėlio kilusi devyniolikmetė mergina šešerius metus buvo Kazickų šeimos fondo programos „Jaunimas gali“ dalyvė. Programos tikslas – naudojant sportą kaip įrankį ugdyti regionuose gyvenančio jaunimo gyvenimiškus įgūdžius ir suteikti galimybių, kurių netrūksta didmiesčiuose gyvenančiam jaunimui.

Buvo planuojama nutraukti projekto veiklą Pandėlyje, tačiau, jausdama didelę projekto vertę miestelio jaunimui, iniciatyvos ėmėsi daugelio programos dalyvių bendraamžė E. Greviškytė – jos dėka veikla buvo tęsiama.

Pareiga – nuo vaikystės

„Metų kilnaus poelgio“ nominacijoje apdovanotas Lietuvos olimpietis, biatlonininkas Vytautas Strolia.

2021–2022 m. pasaulio biatlono taurės varžybų penktame etape V. Strolia per plauką neiškovojo medalio, kuris būtų buvęs pirmasis nepriklausomos Lietuvos istorijoje. Tada jį 10 km sprinto varžybose vos 1,5 sek. pranoko baltarusis Antonas Smolskis.

Kitame, šeštame, pasaulio taurės etape bendro starto rungtyje būtent šiam baltarusiui atsisegė slidė. Vytautas nedvejodamas ją pagavo ir meistriškai perdavė varžovui, o tai leido A. Smolskiui sutaupyti keliolika ar net keliasdešimt sekundžių. Šis epizodas daugybę kartų buvo kartojamas kaip „Fair Play“ pavyzdys per  televizijos „Eurosport“ kanalą.

„Tuo metu, kai padaviau varžovui jo slidę, galvojau tiesiog apie lenktynes, distanciją. Visiškai pamiršau tą epizodą – jį priminė treneriai po finišo. Nuo vaikystės buvau auklėjamas padėti neprašomas ir tai buvo pareiga – padėti kitam žmogui. Manau, tai turime daryti kiekvienas ir to nesureikšminti“, – sakė V. Strolia.

Gyvenimo misija

Už viso gyvenimo nuopelnus apdovanota Lietuvos sporto pedagogė, sportinės gimnastikos trenerė, tarptautinės kategorijos teisėja Irina Katinienė.

Dviejų olimpiečių trenerė dar 1998 m. įkūrė sportinės gimnastikos klubą „Skrydis“, kuriame pati treniravo daugybę atletų, o 2011 m. nusprendė į bendras treniruotes integruoti ir specialiųjų poreikių turinčius vaikus.

Vedama didelio entuziazmo, I. Katinienė ne tik sudarė visas sąlygas vaikams tobulėti asmeniškai, bet ir išugdė daug sportininkų, kurie 2022 m. Italijoje, Ponte Di Legno mieste, vykusiame Dauno sindromą turinčiųjų pasaulio čempionate iškovojo net šešias prizines vietas.

Trenerė savo auklėtiniams didelį dėmesį skiria treniruočių metu ir padeda specialiųjų poreikių turinčių vaikų tėvams laisvu laiku.

„Šią veiklą nusprendžiau pradėti visiškai neturėdama patirties, tiesiog visa širdimi jaučiu, kad tai yra mano gyvenimo misija. Dirbdama su specialiųjų poreikių vaikais tikriausiai išmokau žymiai daugiau nei jie“, – teigė I. Katinienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS