Apie rankininkų pasiekimus: tamsus laikotarpis | KaunoDiena.lt

APIE RANKININKŲ PASIEKIMUS: TAMSUS LAIKOTARPIS

  • 2

„Mūsų tikslas – laimėti abejas rungtynes ir užsitikrinti mažiausiai trečią vietą grupėje“, – prieš du mačus su Sakartvelo rankininkais pareiškė Lietuvos rinktinės strategas Gintaras Savukynas. Deja, mūsiškiai savo siekio neįgyvendins.

Atsigriebs Klaipėdoje?

Lietuviai pirmą dvikovą Tbilisyje pralaimėjo kartvelams net 18:32 ir sukomplikavo savo galimybes prasimušti į 2024 m. Europos vyrų rankinio čempionato finalo turnyrą.

Sakartvelo ekipos vartininkai Zurabas Cincadzė ir Davidas Nikabadzė atrėmė 41 proc. Lietuvos rinktinės žaidėjų metimų, o mūsiškiai Giedrius Morkūnas ir Lukas Gurskis – 20 proc. Lietuviai realizavo 46 proc. metimų, kartvelų taiklumas – 73 proc.

Lietuvos rankininkai realizavo 46 proc. metimų, kartvelų taiklumas – 73 proc.

 

Antros rungtynės numatytos kovo 12-ąją Klaipėdos „Švyturio“ arenoje.

Vakar Šafhauzene jėgas išmėgino 6-os atrankos grupės favoritai šveicarai ir vengrai.

Į Europos čempionato finalo turnyrą pateks 1–2 vietas aštuoniose grupėse užėmusios komandos ir keturios trečiose pozicijose likusios ekipos, tačiau pastarosioms kelialapius į elito varžybas garantuos geresni mačų su 1–2 vietas grupėje užėmusiais konkurentais rezultatai.

Lietuvos rankininkams ši sąlyga nepalanki: pernai spalį išvykoje vengrams pralaimėta 23:36, o namuose šveicarams – 26:27.

Tamsus laikotarpis

Tinklaraščio „Tai rankinis!“ autoriaus Rolando V. Edvilo teigimu, mūsų šalies vyrų rankinio rinktinė išgyvena tamsiausią laikotarpį per tris dešimtmečius, praėjusius nuo debiuto oficialiose varžybose: mūsiškiai pralaimėjo devintas iš eilės oficialias rungtynes.

Izraelio rankininkus lietuviai prieš penkerius metus pasaulio čempionato atrankos turnyre sutriuškino 16 įvarčių skirtumu ir tai nebuvo staigmena.

 

Nesėkmių virtinė prasidėjo beveik prieš dvejus metus – 2021-ųjų pavasarį.

2021 m. balandžio 29-ąją Vilniuje lietuviai per Europos čempionato atrankos dvikovą 29:27 nugalėjo islandus ir ši pergalė nulėmė, kad mūsų šalies komanda po ilgos pertraukos iškovojo kelialapį į finalo turnyrą.

Tačiau vėliau – vien varžovų kirčiai: pralaimėta portugalams (25:30), o 2022 m. Europos čempionato finalo turnyre – rusams (27:29), slovakams (26:31) ir norvegams (29:35), 2023 m. pasaulio čempionato atrankos etape – Izraelio atstovams (24:28 ir 25:27).

Galiausiai – dar trys paeiliui kluptelėjimai 2024 m. Europos čempionato atrankos 6-oje grupėje.

Varžovai – ne grandai

2022 m. sausį iš Lietuvos vyrų rankinio rinktinės vyriausiojo trenerio pareigų pasitraukė Mindaugas Andriuška, jį pakeitė G. Savukynas.

Anot R. V. Eidvilo, verta pažymėti, kad šį savo tamsiausią laikotarpį mūsiškiai nežaidė nė su viena Europos rankinio elito komanda.

Pasak apžvalgininko, varžovų gretose buvo netoli lyderių esančios Norvegijos, Portugalijos ir Vengrijos komandos, kurios per rungtynes su lietuviais laikomos aiškiomis favoritėmis. Tačiau teko kautis ir su panašaus lygio arba su visai neseniai autsaideriais vadintais oponentais.

„Pavyzdžiui, Sakartvelo rinktinė dar nė karto nėra dalyvavusi Europos čempionato finalo turnyre, slovakai į jį pernai pateko tik dėl to, kad buvo jo šeimininkai, o Izraelio rankininkus lietuviai prieš penkerius metus pasaulio čempionato atrankos turnyre sutriuškino 16 įvarčių skirtumu ir tai nebuvo staigmena“, – reziumavo R. V. Eidvilas.

Anksčiau Lietuvos rankininkai nė sykio nebuvo pralaimėję daugiau kaip penkerių rungtynių iš eilės.


Rezultatas

Sakartvelas–Lietuva 32:18 (16:7). Įvarčiai: G. Cchovdebadzė 11, N. Kalandadzė 7, G. A. Dichamindžija 4, I. Kbilašvilis ir E. Arsenašvilis po 3, T. Ordžonikidzė 2, K. Rustamovas ir Z. Abramišvilis po 1 / D. Jovaišas 4, B. Butkus 3, A. Malašinskas, B. Petreikis, G. Babarskas ir L. Palevičius po 2, G. Šmantauskas, K. Antanavičius ir T. Stankevičius po 1. Komandų rodikliai: metimų tikslumas – 44/32 (73 proc.) ir 39/18 (46 proc.), 7 m baudiniai – 3/3 ir 4/2, klaidos – 18:20.

Turnyro lentelė

1. Vengrija  2  0  0  +30  4

2. Šveicarija  2  0  0  +2  4

3. Sakartvelas  1  0  2  –4  2

4. Lietuva  0  0  3  –28  0

GALERIJA

  • Išbandymas: mūsų šalies ekipos ir jos trenerių štabo <span style=color:red;>(pirmas iš dešinės – G. Savukynas)</span> Klaipėdoje laukia antras kartvelų iššūkis.
G. Svanidzės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Edmundas Tulcevičius

... o kur dabar šviesus laikotarpis , išskyrus diskininkus , plaukikus ir dalinai penkiakovininkus daugiau pasigirti neturime kuom .

Jo

Stebėjom, vien nusivylimas. Noro nėra, ugnelės nėra, pozityvo jokio. Dar švelnus tas komentatorius.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS