CAS: Rusijos čiuožėja K. Valijeva už dopingo vartojimą diskvalifikuota ketveriems metams | KaunoDiena.lt

CAS: RUSIJOS ČIUOŽĖJA K. VALIJEVA UŽ DOPINGO VARTOJIMĄ DISKVALIFIKUOTA KETVERIEMS METAMS

  • 7

Sporto arbitražo teismas (CAS) pirmadienį paauglei Rusijos čiuožėjai Kamilai Valijevai skyrė ketverių metų diskvalifikaciją dėl teigiamo dopingo testo prieš 2022 metų žiemos olimpines žaidynes.

K. Valijeva buvo pripažinta „padariusi antidopingo taisyklių pažeidimą (ADRV) pagal 2021 metų birželio 24 dienos Rusijos nacionalinių antidopingo taisyklių 4.1 punktą“, nurodė trijų narių kolegija aukščiausios instancijos sporto teisme.

„K. Valijevai skiriamas ketverių metų diskvalifikacijos laikotarpis, prasidedantis nuo 2021-ųjų gruodžio 25 dienos. Visi K. Valjevos varžybų rezultatai nuo 2021-ųjų gruodžio 25 dienos yra diskvalifikuojami su visomis to pasekmėmis (įskaitant bet kokių titulų, apdovanojimų, medalių, pelno, prizų ir pinigų už pasirodymą atėmimą)", – pridūrė CAS.

Kai jos dopingo testas buvo teigiamas, K. Valijevai buvo vos 15 metų, todėl kilo klausimų ne tik dėl jos kaltės ir Rusijos olimpinės sistemos po 2014 metų Sočio žiemos žaidynių, bet ir dėl to, kaip su ja buvo elgiamasi kaip su nepilnamete, dėl to, kaip buvo atliktas testas, ir dėl su juo susijusios rastos medžiagos vertės siekiant pagerinti rezultatus.

Byla į CAS pateko po to, kai Rusijos antidopingo agentūros (RUSADA) drausmės komitetas faktiškai išteisino K. Valijevą.

Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) ir Tarptautinė čiuožimo sąjunga (ISU) kreipėsi į CAS dėl RUSADA sprendimo, analogišką žingsnį žengė ir pati RUSADA.

Rugsėjį trys CAS teisėjai susitiko Lozanoje, kad išnagrinėtų bylą, o K. Valijeva ir kai kurie ekspertai bei liudytojai procese dalyvavo vaizdo ryšiu.

WADA palankiai įvertino ketverių metų diskvalifikaciją, kurį CAS skyrė Rusijos čiuožėjai.

„Vaikų dopingo vartojimas yra neatleistinas“, – sakoma WADA pareiškime, kuriame taip pat raginama pagal jos kodeksą imtis veiksmų prieš gydytojus, trenerius ir kitus pagalbinius darbuotojus, kurie, kaip nustatyta, nepilnamečiams teikė rezultatus gerinančių medžiagų.

Tuo tarpu Kremlius pasmerkė, jo nuomone, politizuotą CAS sprendimą uždrausti K. Valijevai ketverius metus dalyvauti varžybose.

„Žinoma, mes su tuo nesutinkame (...). Mano požiūriu, žinoma, tai politizuota“, – Rusijos naujienų agentūroms sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

2022 metų vasarį Pekine K. Valijeva tapo pirmąja čiuožėja, olimpinėse varžybose atlikusia keturgubą šuolį, ir padėjo Rusijai iškovoti auksą komandinėje rungtyje.

Kitą dieną jai buvo pranešta, kad prieš žaidynes jos testas buvo teigiamas dėl trimetazidino – vaisto, naudojamo anginai gydyti, bet draudžiamo sportininkams.

Spaudžiama įtarimų ir dėmesio, K. Valijeva Pekine individualiose varžybose palūžo, keturis kartus suklupo laisvojoje programoje ir finišavo ašarodama, kai iš pirmos vietos nukrito į ketvirtą.

RUSADA komitetas nusprendė, kad K. Valijeva „nėra kalta ar aplaidi“ dėl teigiamo testo.

Nuo pat pradžių ši byla kėlė dilemą. Pagal WADA taisykles, taikomas jaunesniems nei 16 metų „saugomiems asmenims“, K. Valijevos amžius – tuo metu jai buvo 15 metų – turėjo garantuoti konfidencialumą.

Tačiau K. Valijevos pasirodymas komandinėje rungtyje olimpinėje arenoje jau buvo atkreipęs viso pasaulio dėmesį.

ISU nuo šių metų didina apatinę amžiaus ribą vyresniųjų kategorijoje nuo 15 iki 17 metų, motyvuodama „fizine, psichine ir emocine (dalyvių) sveikata“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

To Blinda

Na na, nereikia atsieti rusų sportininkės nuo rusų valdžios.

BLINDA

Gaila merginos TOLIAU TRAUMUOJA NUOSTABIA,TALENTINGA CIUOZEJA.Kai aptiko neleistinus preparatus.jai buvo tik 15 metu.KKa dave treneriai ta ir vartojo.Trenerius reikia bausti,o ne ja.Ka jinai budama tokio amziaus suprato.Neteisingas sprendimas!Viskas politizuota.Nukentejo ne tik sportininke ,bet dailusis ciuozimas.Kokias nesamones daro tie vakaru biurokratai-dykaduoniai!O musu provakarietiska spauda tryksta is dziaugsmo is merginos nelaimes,nes ruse.

Narkomanė

Jobanna
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS