D. Belickaitė po plaukimo vandens formule: užsimerkiau ir galvojau, kad viskas | KaunoDiena.lt

D. BELICKAITĖ PO PLAUKIMO VANDENS FORMULE: UŽSIMERKIAU IR GALVOJAU, KAD VISKAS

  • 0

Liepos 5-6 dienomis Kupiškio mariose vyks vandens formulių F2 pasaulio čempionatas. Renginio metu žiūrovams karščiausias naujienas iš aukščiausio lygio varžybų ir jų užkulisių žiūrovams pasakos Dalia Belickaitė. Kad geriau suprastų, ką patiria šių formulių pilotai, laidų vedėja pasiryžo pati išbandyti vandens formules.

Nauja patirtis

Tik pamačiusi dvivietę formulę krante Lietuvos motorlaivių akademijos kieme D. Belickaitė prisipažino, kad jaučia labai didelį jaudulį ir baimę. Tai yra savaime suprantama, nes vandens formulės skriedamos virš vandens lenktynių metu gali išvystyti 200, o su mažais pakeitimas ir 260 km/val. greitį. Taip pat kabina yra maža ir susidaro įspūdis, jog sėdima šiek tiek aukščiau vandens. Mažos erdvės įspūdį sustiprino ir siauras stiklas. Laidų vedėjai ir kitiems tą dieną susirinkusiems itin pasisekė, nes laivą pilotavo dukart Europos vandens formulių F2 čempionas Edgaras Riabko.

„Nesu nieko panašaus bandžiusi gyvenime, todėl tikrai vos tik įlipusi į dvivietę formulę pajutau adrenalino pliūpsnį. Ramu buvo tik dėl to, kad šalia manęs tikras profesionalas. Pirmuosiuose ratuose reikėjo apšildyti variklį, todėl Edgaras nespaudė ir turėjau laiko priprasti prie vandens formulės“, – apie plaukimo pradžią pasakoja D. Belickaitė.

Kitos fizikos taisyklės

Vandens formulės ypatingos tuo, kad posūkiuose turi nepalyginamai daugiau sukibimo nei sportiniai automobiliai. Todėl pilotai prieš posūkius nestabdo ir idealiausiu atveju staigų manevrą atlieka maksimaliu variklio pajėgumu. Prieš posūkį vandens formulė nusileidžia ant vandens ir tarsi nugula ant bėgių, todėl posūkio pojūtis D. Belickaitei pasirodė neįtikėtinas.

 

 

„Lekiam 180 km/val. greičiu, artėja posūkį žymintis bujus, o Edgaras net nesiruošia stabdyti. Buvo akimirkų, kai užsimerkiau ir galvojau, kad viskas. Bet po sekundės formulė jau žiuri kita kryptimi ir vėl plaukiam maksimaliu greičiu“, – ant vandens galiojančias fizikos taisykles apibūdina D. Belickaitė.

Susirinks F2 pasaulio elitas

Ji pripažįsta, kad dar niekada nėra iš taip arti patyrusi, ką reiškia vandens formulė F2. Vedėja sako, kad tokia patirtis buvo labai naudinga ir leis lengviau perteikti čempionato nuotaiką liepos 5-6 dienomis.

„Reportere buvau Palangos 1006 kilometrų lenktynėse, todėl puikiai žinau, ką reiškia užvirusi kova ir kaip ją perteikti žiūrovams prie ekranų. Be jokios abejonės vandens formulių F2 čempionatas yra visiškai kitoks renginys ir čia susirinks 20 komandų ir viso pasaulio, todėl jau dabar jaudulio šiek tiek yra. Taip pat yra labai reali galimybė, kad pirmąjį pasaulio čempionato etapą Lietuvoje gali laimėti būtent E. Riabko, todėl laukiu to momento, kai galėsiu pakalbinti jį tiesiai po lenktynių“, – pasakoja D. Belickaitė.

Europos čempionato etapai Lietuvoje jau buvo, tačiau pasaulio – pirmąkart. Liepos 5–6 dienomis Kupiškio marių saloje įsikurs didelis geriausių pasaulio pilotų miestelis. Šalia veiks pramogos visai šeimai, o vakare – koncertas su garsiausiais šalies atlikėjais. Šalia vandens formulių F2 čempionato plaukimų bus taip pat švenčiama ir Karaliaus Mindaugo karūnavimo diena, o vakare giedamas himnas. Renginį nemokamai bus galima stebėti vietoje arba tiesioginėje LRT ir „PlatformA“ transliacijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS