E. Stanionis – kryžkelėje, bet ne akligatvyje | KaunoDiena.lt

E. STANIONIS – KRYŽKELĖJE, BET NE AKLIGATVYJE

  • 1

„Visiška nežinomybė“, – taip susiklosčiusią situaciją apibūdino boksininkas Eimantas Stanionis, po trečiąkart atšauktos dvikovos grįžęs iš JAV į Lietuvą.

Varžovas – nepajėgus

28-erių kauniečio E. Stanionio ir 25-erių meksikiečių kilmės amerikiečio Vergilo Ortizo (jaunesniojo) akistata buvo numatyta liepos 8-ąją „AT&T Center“ ringe San Antonijuje (JAV).

Tai būtų buvęs mūšis dėl Pasaulio bokso asociacijos (WBA) pusvidutinio svorio kategorijos reguliariojo čempiono diržo, kurį lietuvis iškovojo pernai pavasarį, įveikęs Rusijai atstovaujantį dagestanietį Radžabą Butajevą.

Tačiau liepos 6-osios vakarą varžybų organizatoriai ir agentūra „Golden Boy“, kuriai priklauso V. Ortizas, paskelbė: dvikova neįvyks.

Priežastis – amerikiečio sveikatos problemos. Esą V. Ortizas liepos 5-ąją per treniruotę, siekdamas reikiamo svorio, nualpo ir buvo nuvežtas į ligoninę. Anot „Golden Boy“ vadybininko Oscaro De La Hoya’os, gydytojų išvada – fizinis išsekimas ir dehidratacija.

Pirmąkart E. Stanionio ir V. Ortizo dvikova buvo suplanuota kovo 18-ąją, tačiau ją teko nukelti dėl lietuviui atliktos skubios apendicito operacijos. Antras bandymas – balandžio 29-ąją, bet V. Ortizui paūmėjo rabdomiolizė (skersaruožių skeleto raumenų ląstelių irimo procesas).

Išbandymai: Lietuvos boksininkas dėl neįvykusių akistatų su V. Ortizu patyrė ne vien finansinių nuostolių. / „Facebook“ nuotr.

Pastangos – veltui

„Emocijos liejosi per kraštus. Nežinojau, kaip reaguoti. Atvirai, niekada per visą savo karjerą nesijaučiau toks palūžęs. Norėjau kuo greičiau pabėgti iš tos aplinkos ir grįžti į Lietuvą“, – apie savijautą liepos 6-ąją pasakojo E. Stanionis.

Jo nuomone, „Golden Boy“ vadovai žinojo apie V. Ortizo problemas, tačiau kažkodėl delsė tai pripažinti. Tuo metu Eimantas toliau ruošėsi kovai, tačiau veltui eikvojo laiką, lėšas ir alino save.

„Liepos 5-ąją Los Andželo oro uoste sutikome vieną iš „Golden Boy“ organizacijos darbuotojų, kuri informavo, kad San Antonijuje vakare numatyta svėrimo procedūra atšaukta. Priežastis? Jos teigimu, V. Ortizas nesijautė gerai. Pamaniau, kad jis meta svorį ir nenori keisti treniruočių grafiko, – socialiniame tinkle rašė E. Stanionis. – Atvykęs į San Antonijų po treniruotės atsisakiau vandens, pradėjau šalinti skysčius iš savo kūno. Prasidėjo dehidratacija – tai, metant svorį, neišvengiama. Naktis – bemiegė. Kovojau su mintimis ir su pačiu savimi, nes kamavo troškulys, o numalšinti jo negalėjau.

Liepos 6-ąją jaučiausi išsekęs, nes vis dar buvau negėręs vandens. Išėjome rytinio pasivaikščiojimo. Tuo metu vienas iš mano komandos narių viešbučio fojė norėjo pasitikrinti informaciją dėl planuojamos spaudos konferencijos. Sutrikę darbuotojai atsakė: konferencija atšaukta. Po valandos – mano agento skambutis ir prašymas kuo skubiau susitikti pokalbio. Tuo metu širdis sudrebėjo, apėmė negera nuojauta, signalizavusi apie blogiausių scenarijų.

Sužinojęs, kad dvikova atšaukta, vis dar negalėjau tuo patikėti. Karštligiškai svarsčiau daugybę variantų, ką būtų galima padaryti, kad kova įvyktų. Būčiau sutikęs kautis aukštesnėje svorio kategorijoje, nors ir ne dėl WBA čempiono diržo, bet tokio pasiūlymo, deja, nesulaukiau. Pasiteiravau agento dėl kompensacijos už neįvykusią dvikovą, jis atsakė: „Nieko negaliu padaryti.“

Šokiruojantis požiūris

Nė kiek ne mažiau šokiravo dvikovą su V. Ortizu organizavusios „Golden Boy“ požiūris į elementarius E. Stanionio poreikius.

Pasiteiravau dėl kompensacijos už neįvykusią dvikovą, agentas atsakė: „Nieko negaliu padaryti.“

„Paprašęs kuo skubiau pakeisti skrydžio bilietus atgal į Los Andželą, keturias valandas laukiau, kol galiausiai „Golden Boy“ atsakė, kad neturi tam skirto biudžeto. Noriu pažymėti, kad man tai buvo ne finansinis, bet principinis reikalas: juk atskridau boksuotis, tačiau dvikovą atšaukė, V. Ortizo net nemačiau ir negali pasirūpinti mano grįžimu į Los Andželą? Kreipėmės dar kartą. „Golden Boy“ darbuotoja pareiškė, kad ji labai užsiėmusi. Vis dėlto bilietų problemą išsprendė – išskridome kitą dieną, tačiau vėl tik po kelių primygtinių prašymų pakeitė ir trenerio Vido Bružo skrydžio į Lietuvą bilietus.“

Boksininkas pripažino: „Norėjau pakabinti pirštines ant vinies tą pačią dieną.“

E. Stanionis – kategoriškas: tai greičiausiai buvo paskutinė jo pasiruošimo dvikovoms stovykla JAV, susikauti su V. Ortizu ateityje jis tikrai neplanuos, o su „Golden Boy“ nenori turėti jokių reikalų.

„Gerbiu kiekvieną kovotoją, sveikata – tai, kas svarbiausia gyvenime, aspektas, į kurį negalima neatsižvelgti. Tačiau rizikuoja abu varžovai, reikia paisyti abipusių interesų. Agentūra „Golden Boy“ su mano komanda ir manimi elgėsi nepagarbiai, nesulaukiau jokio atsiprašymo“, – reziumavo Lietuvos boksininkas.

Dvikova su V. Ortizu būtų buvusi pelningiausia per E. Stanionio karjerą – iš „Golden Boy“ kaunietis būtų susižėręs per 1,7 mln. JAV dolerių.

Bus vienas čempionas

Šią savaitę WBA paskelbė, kad procesas, skirtas sumažinti čempionų diržų ir kiekvienai svorio kategorijai palikti tik po vieną, klostosi sėkmingai.

WBA pusvidutinio svorio kategorijos superčempionas yra 33-ejų amerikietis Errolas Spence’as (jaunesnysis), o reguliariojo čempiono diržas – E. Stanionio trofėjų kolekcijoje.

Anot WBA pranešimo, tikėtina, kad pusvidutinio svorio kategorijos absoliutus čempionas galėtų paaiškėti po E. Stanionio dvikovos su E. Spence’u arba Terence’u Crawfordu, kurie liepos 29-ąją susikaus ne vien dėl WBA superčempiono, bet ir dėl Pasaulio bokso organizacijos (WBO), Pasaulio bokso federacijos (IBF) ir Pasaulio bokso tarybos (WBC) čempiono titulų.

Be to, WBA sprendimu V. Ortizas jau yra praradęs E. Stanionio privalomo varžovo statusą.

Po vieną čempioną šiuo metu turi 12 iš 17 WBA svorio kategorijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Gaiduks \\\\\.../////

bijokit manęs.___Savo laiku man tokie 3 "profai" buvo po nagu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS