Europos žaidynės: Lietuvos sportininkų startai | KaunoDiena.lt

EUROPOS ŽAIDYNĖS: LIETUVOS SPORTININKŲ STARTAI

Žaidynės Minske boksininkams, dziudo kovotojams bei kanojų ir baidarių irkluotojams tuo pačiu yra ir Europos čempionatas. Tad per apdovanojimų ceremoniją čia įteikiama po du medalius – Europos žaidynių ir Europos čempionato.

Daugiau nei 300 boksininkų Baltarusijos sostinėje išsidalins 15 medalių komplektų – dešimtyje vyrų ir penkiose moterų svorio kategorijose. Į Europos žaidynes atvyko trys Lietuvos boksininkai – Edgaras Skurdelis, Vytautas Balsys ir Mantas Valavičius. Po pirmo rato kovas tęsia tik E.Skurdelis.

Dziudo varžybose pergalių kaina dar didesnė, nes jose kovojama ne tik dėl Europos žaidynių ir žemyno čempionato medalių, bet ir pasaulio reitingo taškų. O būtent pagal šią klasifikaciją 2020 m. gegužės 25 d. bus dalinami kelialapiai į Tokijo olimpines žaidynes.

Minske dziudo kovotojai rungiasi 15-oje svorio kategorijų. Dalyvių gretose buvo ir penki lietuviai. Tačiau Santa Pakenytė, Sandra Jablonskytė, Andrejus Klokovas, Kęstutis Vitkauskas ir Karolis Bauža pralaimėjo jau pirmąsias kovas.

Europos žaidynės žemyno pirmenybėms prilyginamos ir baidarių bei kanojų irklavime. Tad Minske nugalėję sportininkai bus laikomi ir Europos čempionais. Tarp pretendentų į medalius yra ir ne vienas mūsų šalies atstovas.

Patekti į Tokijo olimpines žaidynes ar bent priartėti prie jų Minske galima dar septynių sporto šakų varžybose – badmintono, dviračių sporto, karatė, lengvosios atletikos, stalo teniso, šaudymo ir šaudymo iš lanko.

Tokijo olimpiados kvalifikacinis laikotarpis badmintone prasidėjo šių metų balandį ir vyks iki 2020-ųjų balandžio. Atrankos pagrindas – pasaulio reitingas. Jo taškus galima laimėti ir Europos žaidynėse. Panaši sistema ir dviračių sporte – tiesioginiai olimpiniai kelialapiai šioje sporto šakoje nebus dalinami nei plente, nei treke, viską lems Tarptautinės dviračių sporto sąjungos reitingas, kurio taškai dalinami įvairaus lygio varžybose, tarp jų ir Europos žaidynėse. Minske kovoja daugiau nei 10 Lietuvos dviratininkų ir dvi badmintono žaidėjos – Vytautė Fomkinaitė ir Gerda Voitechovskaja.

Devintąją vietą moterų plento grupinėse lenktynėse užėmusi Rasa Leleivytė pelnė 30 reitingo taškų, tarp vyrų 24-tas finišavęs Gediminas Bagdonas į Lietuvos taupyklę įdėjo penkis taškus.

Šaudymo olimpinė atranka visai kitokia. Europos žaidynėse bilietus į Tokiją gaus visų olimpinių rungčių – ir asmeninių ir komandinių – nugalėtojai tiek kulkiniame, tiek stendiniame šaudyme. Kulkinio šaudymo varžybose Europos žaidynėse kovoja Gabrielė Rankelytė, Jekaterina Ždanova, Karolis Girulis, stendinio šaudymo – Alisa Bogdanova ir Ronaldas Račinskas.

Šaudymo iš olimpinio lanko varžybose Europos žaidynių čempionai savo šalims laimės po vietą olimpinėse žaidynėse asmeninėse ir komandų vyrų bei moterų, taip pat mišrių komandų rungtyse. Lietuvai Minske atstovauja viena lankininkė – Inga Timinskienė.

Lengvaatlečiai, Minske bandantys naują varžybų formatą, Europos žaidynėse gali įvykdyti olimpinius normatyvus. Lietuvos ir kitų šalių sportininkai tam turės ne po vieną bandymą, nes varžybos yra komandinės ir vyksta keli jų etapai – kvalifikacinis, ketvirtfinalis, pusfinalis ir finalas.

Tiesioginius bilietus į Tokiją Baltarusijoje dalinasi stalo tenisininkai – vietas olimpiadoje užsitikrins vyrų ir moterų asmeninių bei dvejetų ir mišrių dvejetų rungčių medalininkai. Vieninteliam Lietuvos atstovui Medardui Stankevičiui priartėti prie Tokijo nepavyko – jis pralaimėjo jau pirmą kovą.

Karatė kovotojų atranka į olimpines žaidynes vyksta keliais etapais. Kvalifikacinis laikotarpis prasidėjo pernai. Jo metu varžybose, įtrauktose į tarptautinės federacijos kalendorių, sportininkai renka olimpinio reitingo balus. Šis atrankos etapas baigsis 2020 m. balandį ir olimpinėse svorio kategorijose po keturis geriausius kovotojus iškart pateks į olimpines žaidynes. O ne olimpinėse varžybose sujungtose kategorijose (pavyzdžiui moterų svorio kategorija iki 55 kg būna sujungta su su svoriu iki 50 kg) olimpinius kelialapius gaus po du sportininkai iš kiekvienos atskiros kategorijos.

Kitų metų gegužę Paryžiuje vyks olimpinis atrankos turnyras, kuriame nedalyvaus sportininkai, jau įveikę kvalifikacinį barjerą, o taip pat tų šalių, kurios jau turi vietas olimpinėse varžybose, atstovai, nes kiekvienoje svorio kategorijoje Tokijuje kovos po vieną atletą iš vienos valstybės. Varžybos Prancūzijos sostinėje vyks tik olimpinėse svorio kategorijose ir visi prizininkai gaus olimpinius kelialapius.

Dar po vieną vietą kiekvienoje svorio kategorijoje gaus olimpinių žaidynių šeimininkai Japonijos kovotojai.

Po šių atrankos etapų kiekvienoje svorio kategorijoje liks po du olimpinius bilietus. Į juos pretenduos šalių, nepatekusių į olimpiadą per per pirmuosius kvalifikacinius etapus, atletai.

Nacionaliniai olimpiniai komitetai į šias vietas siūlys kandidatus – sportininkus, pasižymėjusius didžiausiuose tarptautiniuose turnyruose. Europiečiams toks turnyras yra būtent Europos žaidynės. Jų nugalėtojai ir prizininkai pretenduos į olimpinius kelialapius. Lietuvos karatė kovotojų Minske nėra.

Preliminarus Lietuvos komandos tvarkaraštis birželio 25 d.:

09.00-17.00 val. – Šaudymas iš lanko. Inga Timinskienė. Olimpinis lankas. 1/32, 1/16 etapai;

09.00-14.00 val. – Šaudymas. Gabrielė Rankelytė, Jekaterina Ždanova. 25m sportinis pistoletas 30+30. Atranka, 1 diena;

09.00-15.40 val. ir 16.00-22.00 val. – Badmintonas. Vytautė Fomkinaitė, Gerda Voitechovskaja. Vienetai, dvejetai. Atranka;

09.21 val. – Baidarių ir kanojų irklavimas. Vadimas Korobovas. C1 1000 m. Atranka;

10.00-12.15 val. – Dviračių sportas. Plentas, individualios lenktynės. Silvija Pacevičienė;

10.03 val. – Baidarių ir kanojų irklavimas. Andrejus Olijnikas, Ričardas Nekriošius. K2 1000 m. Atranka;

10.17 val. – Baidarių ir kanojų irklavimas. Henrikas Žustautas ir Ilja Davidovskis. C2 1000 m. Atranka;

12.25-12.40 val. – Dviračių sportas. Plentas, individualios lenktynės. Silvija Pacevičienė. Apdovanojimai;

13.00-16.15 val. – Dviračių sportas. Plentas, individualios lenktynės. Gediminas Bagdonas, Justas Beniušis;

14.00-15.00 val. – Boksas. Edgaras Skurdelis (60 kg). Preliminarios kovos;

14.20-22.00 val. – Lengvoji atletika. Komandinės varžybos. Ketvirtfinalis;

15.44 val. – Baidarių ir kanojų irklavimas. Vadimas Korobovas. C1 1000 m. Pusfinalis;

16.25-16.40 val. – Dviračių sportas. Plentas, individualios lenktynės. Gediminas Bagdonas, Justas Beniušis. Apdovanojimai;

16.30 val. – Baidarių ir kanojų irklavimas. Andrejus Olijnikas, Ričardas Nekriošius. K2 1000 m. Pusfinalis;

16.37 val. – Baidarių ir kanojų irklavimas. Henrikas Žustautas ir Ilja Davidovskij. C2 1000 m. Pusfinalis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS