Finišo link – be sporto vertybių | KaunoDiena.lt

FINIŠO LINK – BE SPORTO VERTYBIŲ

Pasaulio sporto dopingo skandalų cunamiai, aukštesnėmis ar žemesnėmis bangomis anksčiau užkliudę ir Lietuvą, gali vėl atšniokšti, jeigu Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) tvirtai laikysis žodžio.

Perskirstys medalius

Pasaulinei antidopingo agentūrai (WADA) paskelbus sukrečiančią ataskaitą apie Rusijos lengvaatlečių, trenerių, medikų bei vadovų pažeidimus ir korupciją, IOC prezidentas Thomas Bachas pareiškė, kad, faktams pasitvirtinus, bus peržiūrėti vasaros olimpinių žaidynių rezultatai ir atitinkamai perskirstyti sąžingos kovos principus pažeidusių rusų iškovoti medaliai.

Tačiau praėjusį mėnesį, lankydamasis Maskvoje, T.Bachas tvirtino esąs labai patenkintas bendradarbiavimu su "didžia sporto valstybe".

Kol į viešumą neišplaukė WADA tyrimo detalės, diplomatiškai Rusijos atžvilgiu laikėsi ir naujasis Tarptautinės lengvosios federacijos (IAAF) prezidentas britas Sebastianas Coe. "Lengvąją atletiką Rusija vysto ne vien sau, bet ir visam pasauliui", – patetiškai kalbėjo IAAF vadovas.

Įsiplieskus skandalui, S.Coe tonas pasikeitė. "Rusija pasielgtų protingai, jeigu savo noru atsisakytų dalyvauti IAAF varžybose", – teigė dukart olimpinis čempionas.

"Džiaugiuosi, kad manipuliacijoms – galas. Asmeniškai pažįstu S.Coe. Jis sportininkas tikrąja ta žodžio prasme. Neįsivaizduoju varianto, kad naujo vadovo organizacija kažką dangstytų", – svarstė Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) prezidentas Eimantas Skrabulis.

Laukia atomazgos

Kuo baigsis WADA sukelta audra, lauks ne vien JAV sportininkė Alysia Johnson Montano, australas Jaredas Tallentas ar britė Jennifer Meadows, bet ir Lietuvos daugiakovininkė Austra Skujytė.

Jeigu paaiškės, kad Londono olimpiados bronzos medalį iškovojusi rusė Tatjana Černova nusižengė antidopingo reikalavimams, šis trofėjus atiteks A.Skujytei.

2012-ųjų žaidynių septynkovės varžybose lietuvė, surinkusi 6 599 taškus, užėmė penktąją vietą, tačiau, diskvalifikavus ukrainietę Liudmilą Josipenką, mūsų lengvaatletė pakilo laipteliu aukštyn.

Neoficialių šaltinių duomenimis, T.Černova gali būti tarp įtariamųjų, juo labiau kad ji jau du kartus bausta už draudžiamų preparatų vartojimą – buvo diskvalifikuota nuo 2009-ųjų rugpjūčio 15-osios iki 2011-ųjų rugpjūčio 14-osios bei dar dvejiems metams – nuo 2013-ųjų liepos 22-osios.

"Istorija keista. Dar niekas neaišku dėl T.Černovos. Jei paaiškės, tada ir bus galima sakyti, kad iš manęs buvo pavogta bronza. Jei iš tiesų yra taip, kad pričiupta labai daug rusų, vartojusių dopingą 2012-aisiais, tikiuosi: teisybė triumfuos", – kalbėjo A.Skujytė.

Londono olimpiadoje Lietuvos disko metikė Zinaida Sendriūtė užėmė devintąją vietą (61,68 m), tačiau, kai už anabolinių steroidų vartojimą buvo diskvalifikuota ir sidabro medalio neteko rusė Darija Piščalnikova, skuodiškė pakilo į aštuntąją poziciją, kuri pagal žaidynių reglamentą yra prizinė.

Filme – rusės išpažintis

Amerikietei A.J.Montano kelią 2012-ųjų olimpiados medalio link užkirto rusės Marija Savinova ir Jekaterina Poistogova.

800 m bėgimo finalą laimėjo M.Savinova, antra finišavo Pietų Afrikos Respublikos (PAR) atstovė Caster Semenya, trečia – J.Poistogova, ketvirta – Kenijos lengvaatletė Pamela Jelimo, o A.J.Montano atbėgo penkta.

Praėjusią savaitę WADA pasiūlė diskvalifikuoti iki gyvos galvos M.Savinovą ir J.Poistogovą.

"Kokiais kitais būdais galėtume laimėti? Treneriai ir medikai padeda kaitalioti dopingo testų datas, todėl į patikrinimus einame labai ramios, kartais net juokaudamos", – WADA tyrimą paskatinusiame Vokietijos televizijos ARD dokumentiniame filme atvirai apie Rusijos sporto ypatumus kalbėjo M.Savinova.

"Prieš finalą treneris man pasakė: žinok, kad tarp varžovių yra dvi, vartojančios dopingą, tad jas aplenkti bus sunku. Tad nutarėme, kad privalau labai gerai startuoti, nes vėliau įgyti persvarą vargu ar pavyks. Deja... Rusės ir po bėgimo atrodė šviežutėlės, nors aš ir kitos sportininkės it žuvys ant kranto gaudėme orą, – dienraščiui "The Washington Post" papasakojo A.J.Montano. – Svarbu ne tai, kad nelaimėjau medalio. Tikėjau, kad mūsų kova – sąžininga ir atidaviau visas jėgas. Labai skaudu tai prisiminti, nes to bėgimo neįmanoma pakartoti."

Išplėšė dalį gyvenimo

Australas J.Tallentas, 50 km sportinio ėjimo meistras, Londone finišavo antras – po ruso Sergejaus Kirdiapkino. Pastarasis vėliau buvo diskvalifikuotas trejiems metams, tačiau olimpinio aukso medalio neprarado.

"Naujausias WADA pranešimas – šokiruojantis. Jeigu jo pateikti korupcijos faktai – tikri, vadinasi, S.Kirdiapkinas turėjo būti diskvalifikuotas jau 2011-aisiais", – stebėjosi australas.

"Ne vien man kėlė įtarimų M.Savinova, tačiau ji kažkaip išsisukdavo. Dabar jau žinome, kaip. Ji nugvelbė iš manęs ne vien medalius. Tiesiog išplėšė dalį gyvenimo", – piktinosi žinoma Didžiosios Britanijos bėgikė, 2009-ųjų pasaulio ir 2010-ųjų Europos čempionato bronzos medalių laimėtoja J.Meadows.

2010-aisiais pasaulio uždarų patalpų čempionate 800 m bėgimą laimėjo M.Savinova, antra finišavo J.Meadows. Tais metais Europos čempionate M.Savinova iškovojo auksą, J.Meadows – bronzą.

"Jeigu sportininkai, nubausti už dopingą, užtarėjų dėka vis tiek dalyvauja varžybose, laimi olimpinius medalius, absurdiška pasitikėti profesionaliuoju sportu, nebelieka jokių vertybių. O tai gerokai blogiau, nei demaskuoti supuvusias valdininkų struktūras tarptautinėse federacijose", – rašė dienraščio "Neue Zuercher Zeitung" apžvalgininkas Elmaras Wagneris.

Vengrą sužlugdė implantas

Saldų teisybės triumfą yra patyręs ne vien tituluočiausias Lietuvos lengvaatletis Virgilijus Alekna, bet ir plaukikė Rūta Meilutytė, sunkiaatlečiai Aurimas Didžbalis, Žygimantas Stanulis.

2004-ųjų olimpiada Atėnuose, rugpjūčio 23-ioji, disko metimo finalas. Vengras Robertas Fazekasas antruoju bandymu nusviedžia įrankį 70,93 m. V.Aleknos geriausias rezultatas – 69,89 m. Lietuvis – vicečempionas?

Tačiau R.Fazekasas įsivėlė į konfliktą su dopingo kontrolės pareigūnais ir jie sučiupo vengrą, mėginantį suklastoti šlapimo mėginį. Tarp lengvaatlečių sklandė kalbos, kad R.Fazekasas į pilvo ertmę buvo implantavęs talpyklą, kuria prireikus slapta pasinaudodavo, kai jam tekdavo atlikti testus.

Iš Vengrijos disko metiko buvo atimtas aukso medalis, olimpiniu čempionu paskelbtas V.Alekna.

Lietuvio sėkme džiaugėsi ir jo geras bičiulis estas Aleksandras Tammertas, iš ketvirtosios vietos pakilęs į bronzinę trečiąją.

Perrašė protokolus

2013-aisiais Europos plaukimo trumpame (25 m) baseine čempionato 50 m krūtine finalą laimėjo rusė Julija Jefimova, vos 0,06 sek. nuo jos atsiliko R.Meilutytė.

Netrukus Rusijos plaukikė, vartojusi hormoninį preparatą dehidroepiandrosterono sulfatą, buvo diskvalifikuota. Čempionės titulas atiteko lietuvei.

2011-aisiais Europos sunkiosios atletikos čempionate A.Didžbalis užėmė ketvirtą vietą, tačiau bronzos medalį laimėjęs armėnas Gevorikas Pogosianas įkliuvo dopingo medžiotojams ir, perrašius varžybų protokolą, lietuvis – trečias.

Ne kartą su nesąžiningais varžovais buvo susidūręs kitas Lietuvos sunkiaatletis Ž.Stanulis.

2013-aisiais Europos čempionate jis iš trečiosios vietos pakilo į antrąją, kai buvo diskvalifikuotas čempionas azerbaidžanietis Intigamas Zairovas, o pasaulio studentų universiadoje – iš ketvirtosios į trečiąją, kai į dopingo skandalą įsivėlė buvęs vicečempionas kazachstanietis Aleksandras Zaičikovas.

Nusižengė ir lietuviai

Tačiau A.Didžbalis, kaip ir dar keli Lietuvos sportininkai, buvo atsidūrę kitoje barikados pusėje.

2012-asiais Europos sunkiosios atletikos čempionate marijampolietis iškovojo sidabro medalį, tačiau po kelių mėnesių juo džiaugėsi rusas Aslanas Bidejevas, nes A.Didžbalis buvo diskvalifikuotas.

Dešimtmečiu anksčiau, 2002-aisiais, tokiu pat būdu nukentėjo kultūristas Rolandas Pocius.

2006-aisiais su Arūnu Bižoku laimėto pasaulio standartinių šokių čempionato aukso medalio neturi Edita Daniūtė – jį grąžinti įpareigojo Sporto arbitražo teismas (CAS), pripažinęs, kad šokėja pažeidė antidopingo taisykles.

Viena skaudžiausių mūsų šalies sporto istorijoje – maratonininkės Živilės Balčiūnaitės byla.

2010-ųjų vasarą tapusi Europos čempione, 2011-ųjų pavasarį ji buvo diskvalifikuota dvejiems metams, neteko titulo ir aukso medalio, grąžino Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžių, šalies vyriausybės skirtą piniginę premiją bei turėjo praleisti Londono olimpines žaidynes.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

autoriui

kad didžbalis pats pakliuvo vartodamas dopingą...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS