FIVB kongrese – dėmesys tinklinio populiarumui ir teigiamas atsakymas lietuviams | KaunoDiena.lt

FIVB KONGRESE – DĖMESYS TINKLINIO POPULIARUMUI IR TEIGIAMAS ATSAKYMAS LIETUVIAMS

  • 0

Vasario 5-7 dienomis vyko 37-asis Tarptautinės tinklinio federacijos (FIVB) kongresas. Jis pirmą sykį dėl COVID-19 pandemijos vyko nuotoliniu būdu. Jame dalyvavo Lietuvos tinklinio federacijos prezidentas Darius Čerka ir generalinis sekretorius Andrius Gaidys.

FIVB prezidentas brazilas Ary‘is S. Graca kongresą pradėjo daugiausiai dėmesio sulaukusia žinia – bendradarbiaudama su „CVC Capital Partners Fun VII“ kompanija, FIVB įsteigė komercinį subjektą „Volleyball World“, kuris rūpinsis tinklinio sporto šakos komercija.

„Įvertinusi ankščiau vykusius renginius, FIVB suprato, kad iki COVID-19 pandemijos, apytuštėse salėse vykstančios ir transliuojamos rungtynės diskredituoja sporto šaką, kaip vieną populiariausių pasaulyje sporto šakų. Bus einame tuo keliu, kad mažiau reiškia daugiau. FIVB pradėjo koncentruotis į mažesnį, tačiau kokybiškesnių renginių skaičių, kurie sudomintų žiūrovus, naujus partnerius ir investuotojus. „Volleyball World“ didžiausią dėmesį skirs pasaulio čempionatų, olimpinių atrankų, tinklinio Tautų lygos vykdymui, turiniui, gerbėjų įtraukimui, technologijų pritaikymui ir kt.“, - kalbėjo D. Čerka.

D. Čerka prisipažino, kad iš pradžių nebuvo lengva visiems prisiderinti prie nuotolinio bendravimo, kai kurios šalys turėjo gerokai pavargti, kad įveiktų technines kliūtis ar perprastų balsavimo sistemą, bet vėliau visi įsivažiavo ir darbas vyko sklandžiai.

„Man patiko, kad buvo galima gana paprastai užduoti klausimus. Susirašinėjimo laukelyje buvo galima rašyti klausimus, organizatoriai juos pamatydavo ir FIVB valdžia į juos atsakydavo. Man buvo įdomu sužinoti dėl ateityje planuojamų projektų jaunųjų trenerių ir teisėjų ugdymui. Klausiau, ar tai bus skirta salės, ar paplūdimio tinkliniui. Buvo patvirtinta, kad tas planuojama abejose disciplinose“, - teigė D. Čerka.

Lietuviai taip pat iškėlė klausimą dėl klubų atstovavimo paplūdimio tinklinyje. Iki šiol visose tarptautinėse varžybose sportininkai atstovaudavo valstybei. Tuo tarpu klubai, kurie ruošia paplūdimio tinklininkus, dėl to negali pretenduoti į paramą, pavyzdžiui iš savo miesto savivaldybės. Tokią problemą Lietuvoje yra iškėlęs Vido Makausko vadovaujamas „TK Kauno“ klubas, kuris dėl to, kad sportininkai varžybose atstovauja visai Lietuvai, o ne Kaunui, negali gauti finansavimo iš miesto biudžeto.

„Miestų nedomina rinktinės. Miestus domina tik pačių miestų komandos. FIVB mums atsakė, kad ateityje bus leista paplūdimio tinklininkams atstovauti savo miestų komandoms ir artimiausiu metu bus pasidalinta informacija, kaip tas turėtų vykti. Mano nuomone, tai yra gera žinia klubams, kurie vysto tinklinį plačiąja prasme“, - pridūrė LTF prezidentas.

Kongrese taip pat buvo pristatyta nauja tinklinio sporto šakos vystymo programa „The Volleyball Empowerment“, kuria bus siekiama padėti federacijoms kelti žaidėjų meistriškumo lygį. 

Kongreso metu vyko ir naujų FIVB valdybos narių rinkimai. Iš visų FIVB priklausančių konfederacijų buvo išrinkti 24 valdybos nariai. Iš Europos tinklinio konfederacijos (CEV) į FIVB valdybą pateko Italijos, Kroatijos, Belgijos, Nyderlandų, Slovakijos, Prancūzijos, Lenkijos ir Rusijos atstovai.

FIVB taip pat pateikė savo finansinę ataskaitą ir buvo patvirtintas 2021 metų biudžetas. Patvirtinta ir FIVB žaidėjų komisijos sudėtis. Buvo balsuojama ir dėl nemažai pakeitimų nuostatuose bei žaidimo taisyklėse. Kai kurios taisyklės tapo liberalesnės, pavyzdžiui – nebebus privalomo reikalavimo per rungtynes turėti keturis linijos teisėjus. Nuo šiol bus galima rinktis, ar linijos teisėjų nebus išvis, ar jų bus du, ar keturi.

Daug dėmesio FIVB kongrese susilaukė tinklinio situacija Filipinuose. Ten buvo įkurta nauja organizacija, atsiskyrusi nuo tikrosios federacijos, kuri buvo suspenduota. Dėl to kenčia šios šalies tinklinis, nes sportininkai negali dalyvauti tarptautinėse varžybose. FIVB įsikišo į tą konfliktą ir liepė viską išsispręsti šalies viduje. Pagal Filipinų sporto valdžios nurodymus buvo įsteigta nauja organizacija, kuri sujungė visus tinklinio labui dirbti norinčius žmones. Iš pradžių ją pripažino Filipinų olimpinis komitetas, o dabar – ir FIVB.

„Galite būti tikri, kad nepaisant sudėtingo laikotarpio, tinklinio ateitis bus šviesi. Tiesą sakant, šviesesne nei bet kada anksčiau. Atsiminkite, kad sėkmė sporte niekada nėra pasiekiama dirbant atskirai. Tik dirbdami kartu mes perkelsime mūsų sportą į pelnytą vietą ir rašysime naują savo istorijos puslapį“, - baigiamojoje kongreso kalboje sakė FIVB prezidentas Ary S. Graca.

2022 metais FIVB kongresas numatomas Arnheme (Nyderlandai), pasaulio moterų tinklinio čempionato metu.

GALERIJA

  • FIVB kongrese – dėmesys tinklinio populiarumui ir teigiamas atsakymas lietuviams
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS